“Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά”, μετά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας και Δύσης

Φόβοι πως η Μόσχα θα καταφύγει σε κάποιο “πρόσχημα” για να δικαιολογήσει πιθανές επιθετικές κινήσεις στην Ουκρανία.

Αρχική » Κόσμος » “Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά”, μετά και το αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας και Δύσης

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ προειδοποιεί πως «τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά», ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας πως Ευρώπη κινδυνεύει να βυθιστεί σε έναν πόλεμο και η Ρωσία διαμηνύει πως επιθυμεί την ειρήνη, αλλά όχι με κάθε κόστος. Μετά από τρεις διαδοχικούς γύρους συνομιλιών της ρωσικής αντιπροσωπείας με αυτές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των χωρών του ΟΑΣΕ με θέμα την κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας, όλες οι πλευρές κάνουν λόγο για αδιέξοδο αν και δηλώνουν πως δεν εγκαταλείπουν την διπλωματία. 

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν τις επιλογές τους σε περίπτωση που οι εντάσεις για την Ουκρανία δεν μπορούσαν να εκτονωθούν, ο Λευκός Οίκος δηλώνει πως θα δημοσιοποιήσει  εντός  24 ωρών πληροφορίες που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει να εφεύρει ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει επιθετικές κινήσεις και η Μόσχα δεν αποκλείει μια πιθανή ανάπτυξη δυνάμεων σε Κούβα και Βενεζουέλα ως αντίποινα. 

Σήμερα, υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την μεγάλη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί, δήλωσε πως η Μόσχα δεν είναι έτοιμη να περιμένει για πάντα τις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να απαντήσουν στα αιτήματά της για την ασφάλεια και πως θέλει μια λεπτομερή γραπτή απάντηση σε κάθε ρωσική πρόταση. Όπως είπε, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να λάβει μια απόφαση μόλις η Ρωσία λάβει μια απάντηση σημείο προς σημείο στις προτάσεις της, καθώς και αντιπροτάσεις από τη Δύση.

Ρωσικά τανκ T-72B3 παίρνουν μέρος σε ασκήσεις στο Rostov (12 Ιανουαρίου 2022)

Η ανησυχία στα ύψη

«Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν δυνατά», σχολίασε ο Μάικλ Κάρπεντερ, Πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία στη Βιέννη.

«Η απειλή της στρατιωτικής εισβολής είναι υψηλή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Δεν υπάρχουν καθορισμένες ημερομηνίες για άλλες συνομιλίες. Πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τους συμμάχους και τους εταίρους».

Η Ρωσία είπε ότι ο διάλογος συνεχιζόταν, αλλά έφτανε σε αδιέξοδο καθώς προσπάθησε να πείσει τη Δύση να δεσμευτεί για την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και να ανατρέψει δεκαετίες επέκτασης της συμμαχίας στην Ευρώπη – απαιτήσεις που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει πως δεν μπορούν να αποτελούν σημείο εκκίνησης του διαλόγου.

«Σε αυτό το στάδιο η κατάσταση είναι απογοητευτική», είπε ο Ρώσος πρέσβης Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τις χώρες του ΟΑΣΕ, την τρίτη  κατά σειρά που είχε η αντιπροσωπεία της Μόσχας με εκπροσώπους της Δύσης. Προειδοποίησε για πιθανές «καταστροφικές συνέπειες» εάν οι δύο πλευρές δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αυτό που η Ρωσία χαρακτήρισε ”κόκκινες γραμμές” ασφαλείας, αλλά είπε ότι η Μόσχα δεν έχει εγκαταλείψει τη διπλωματία και μάλιστα θα την επισπεύσει.  

Γουέντι Σέρμαν (υφ.Εξωτερκών...
Γουέντι Σέρμαν (υφ.Εξωτερκών ΗΠΑ), Γενς Στόλτενμπεργκ (Γ.Γ ΝΑΤΟ), Αλεξάντρ Γκρούσκο  (υφ.Εξωτερικών Ρωσίας), Αλεξάντρ Φοριμ (υφ.Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας)

Τα ρωσικά σχόλια αντικατοπτρίζουν ένα μοτίβο της Μόσχας που λέει ότι θέλει να επιδιώξει τη διπλωματία, αλλά απορρίπτει τις εκκλήσεις για αναστροφή της συσσώρευσης στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και προειδοποιεί για αδιευκρίνιστες συνέπειες για τη δυτική ασφάλεια, εάν τα αιτήματά της δεν ληφθούν υπόψη.

″Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πολέμου εδώ και 30 χρόνια”

Νωρίτερα, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών δήλωνε πως όπως «Φαίνεται ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ο,τι ήταν ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια». Αν και παραβλέπει τους πολέμους εκείνης της περιόδου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το σχόλιό του υπογράμμισε το επίπεδο ανησυχίας στην Ευρώπη.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ είπε ότι οι προηγούμενες συναντήσεις οδήγησαν σε «αδιέξοδο» και δεν βρήκε κανέναν λόγο να επαναληφθούν τις επόμενες ημέρες. Όπως είπε μιλώντας στην  στην τηλεόραση RTVI ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρέχουν επιλογές στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, αλλά πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στη διπλωματία.

Υπουργός Εξωτερικών...
Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας

Το ρωσικό ρούβλι υποχώρησε περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου λόγω των σχολίων του, που προκάλεσαν επίσης ξεπούλημα κρατικών ομολόγων. Σύμφωνα με Reuters ότι η αγορά αντέδρασε εν μέρει στο σχόλιο του υφυπουργού απαντώντας σε ερώτηση, ότι ούτε θα επιβεβαίωνε ούτε θα απέκλειε το ενδεχόμενο η Ρωσία να αναπτύξει «στρατιωτική υποδομή» στην Κούβα και τη Βενεζουέλα.

Ο Σάλιβαν είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ πίστευαν ότι η Ρωσία μπορεί να «επιλέξει να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία». Η Ουάσιγκτον θα παράσχει λεπτομέρειες σχετικά εντός των επόμενων 24 ωρών. 

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια