Παρά τις εκπτώσεις στις αρχές του ’22 το κύμα ανατιμήσεων έχει αρχίσει να καταγράφεται στις ταμπέλες της λιανικής που αφορούν τα «νέα προϊόντα» στα εμπορικά καταστήματα.
Τα προσωρινά στοιχεία από τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη στις μετρήσεις του δεύτερου δεκαπενθήμερου του μήνα – που εμπεριέχει και τις εκπτώσεις -οι τιμές θα είναι αυξημένες μεν, αλλά αυτό έχει μία δυναμική που θα εμφανισθεί περισσότερο τον Φεβρουάριο.
Οι συνθήκες της αγοράς στις αρχές του 2022 διαμορφώνουν ένα τοπίο αυξανόμενης αιμορραγίας στο διαθέσιμο εισόδημα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο έχει παρατείνει τα μέτρα στήριξης και μέσα στο 2022, γεγονός που απορροφά ένα σημαντικό μέρος των κραδασμών που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Τόσο το κόστος της ενέργειας, όσο και η επιδείνωση της κατάστασης της αγοράς στα τρόφιμα λαϊκής κατανάλωσης, οι τιμές οποίων θα «ταλαιπωρηθούν» ακόμα περισσότερο λόγω της «Ελπίδας» και των καταστροφών στα φρέσκα εγχώρια λαχανικά, αυξάνουν τις πιέσεις σε μισθούς – συντάξεις.
Και αυτό γίνεται σε ένα βαθμό που δεν αντικατοπτρίζεται σε πραγματικούς όρους από τον ΔΤΚ, λόγω της σύνθεσης της στάθμισης των προϊόντων στο «καλάθι».
Το ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν φαίνεται να διευκολύνει την εγχώρια κατάσταση με τον πληθωρισμό δεδομένου ότι οι αλλαγές στην νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και η διαφορά «φάσης» με την οποία θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, οδηγούν το Ευρώ σε διολίσθηση έναντι του δολαρίου, γεγονός που ενισχύει και αυξάνει τις εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Ειδικά σε μία οικονομία όπως η ελληνική με δομικού χαρακτήρα μεγάλο έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, η πίεση αυτή διογκώνεται αντί να συρρικνώνεται, από τους υψηλούς ρυθμούς αύξησης των εισαγωγών, που ακολουθούν τον ρυθμό ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας, ακόμα και πριν την απόσυρση της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση αν οι ρυθμοί ανόδου των πληθωριστικών πιέσεων συνεχίσουν στον ρυθμό που έχουν ήδη στο ξεκίνημα του 2022, το ΥΠΟΙΚ θα υποχρεωθεί να επανεκτιμήσει τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.
Πολύ περισσότερο μάλιστα αυτό θα συμβεί αν υποχρεωθεί να αναθεωρήσει τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις – λόγω του πληθωρισμού – ή χρειασθεί επιπλέον να παρατείνει τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας πολύ περισσότερο πέραν του α’ διμήνου του έτους.
Κάθε τέτοια κίνηση βέβαια από την πλευρά της Κυβέρνησης θα είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει την ευδιάκριτη ήδη αλλαγή στο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους. Ειδικά δε του ιδιωτικού χρέους, το οποίο αναπόφευκτα θα διευρύνει λιγότερο ή περισσότερο την «τρύπα» των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις της PwC.