Μέτρα για τον κορονοϊό: Επανέρχεται η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση - Πότε αναμένεται νέα χαλάρωση - OlaDeka

Μέτρα για τον κορονοϊό: Επανέρχεται η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση – Πότε αναμένεται νέα χαλάρωση

Ένα πρώτο βήμα χαλάρωσης έρχεται από Δευτέρα 31 Ιανουαρίου αναφορικά με τα μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τον περιορισμό της διασπορά του κορονοϊού, η οποία ήταν ραγδαία εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όμως και παρά την μειούμενη τάση των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι παραμένουν στα ύψη με ορισμένους εδικούς να εκφράζουν ανησυχία για την άρση ορισμένων περιορισμών

‘Έτσι κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν πως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης κατάργηση των μέτρων που επιβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του 2020, και έτσι από Δευτέρα θα επανέλθουν κάποια στοιχεία κανονικότητας. Η μουσική, η οποία είχε απαγορευτεί τον τελευταίο μήνα επανέρχεται στην εστίαση και τη διασκέδαση, ενώ απελευθερώνεται και το ωράριο λειτουργίας.

Οι περιορισμοί που παραμένουν και τα κλειστά γήπεδα

Έτσι τα νυχτερινά κέντρα, τα κλαμπ και τα μπαρ επανέρχονται, όμως η καθήμενη διασκέδαση και ο περιορισμός των πελατών ανά κατάστημα παραμένουν. Επίσης, οι φίλαθλοι παραμένουν σε αναμονή καθώς σε ό,τι αφορά σε γήπεδα και αθλητικούς χώρους το μέτρο του περιορισμένου αριθμού των φιλάθλων θα παραμείνει στο 10% τουλάχιστον για μία εβδομάδα ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, η κυβέρνηση δεν ήθελε να απελευθερώσει και τα γήπεδα ταυτόχρονα με τη διασκέδαση προκειμένου να μη δοθεί η αίσθηση στους πολίτες ότι ανοίγει όλη η χώρα και συνεπώς δεν απαιτείται άλλη προσοχή ή μέτρα.

Ανησυχούν οι ειδικοί για τη χαλάρωση των μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένοι ειδικοί θεωρούν ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη την επιλογή να χαλαρώσουν τα μέτρα, την ώρα μάλιστα που τα νοσοκομεία της χώρα βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση. «Συνήθως στην Ελλάδα η χαλάρωση παρερμηνεύεται και θεωρείται ότι έχει τελειώσει η πανδημία και αρχίζουμε τα πανηγύρια και τις γιορτές. Είναι ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός, το οποίο θα αναζωπυρώσει την ήδη υπάρχουσα, ελεγχόμενη πανδημία», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο OPEN, ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» κύριος Νίκος Καπραβέλος.

Πότε έρχεται νέα χαλάρωση των μέτρων

Ήδη έχουν διατυπωθεί εκτιμήσεις πως επίκειται στο αμέσως προσεχές διάστημα νέα χαλάρωση των μέτρων. Ερωτηθείς σχετικά το μέλος της επιτροπής των ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, προσδιόρισε την νέα χαλάρωση των μέτρων μέσα στις επόμενες 15 έως 20 ημέρες, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, όπως είπε, τα μέτρα που αφορούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα αναστραφούν.

Για τη μερική χαλάρωση των μέτρων από αύριο, Δευτέρα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι βλέπουμε μια αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Για το ζήτημα με τη μουσική, εξήγησε ότι η ένταση της μουσική κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε δυνατά και αυτό προκαλεί την αύξηση των σωματιδίων στον αέρα.  Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους 1-2 μήνες θα δούμε μείωση των κρουσμάτων.

Νέα μέτρα: Τι ισχύει από αύριο

Στη δημοσιότητα δόθηκε το Σάββατο το ΦΕΚ για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που μπαίνουν σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου. Τα νέα, έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00.

Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
  • πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-thspandhmias- covid-19):

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και ]

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες:

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kaialles- loimwksei-s-kata-th-xrhsh-klimatistikwn-monadwn 

www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/8149-systaseis-gia-ton-eksaerismo-eswterikwn-xwrwn-kata-thxeimerinh- periodo-ypo-to-prisma-ths-pandhmias-toy-ioy-sars-cov-2

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria