Κορονοϊός: Προς παράταση μέχρι 31 Ιανουαρίου τα μέτρα – Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 εξαιρούνται από το πρόστιμο - OlaDeka

Κορονοϊός: Προς παράταση μέχρι 31 Ιανουαρίου τα μέτρα – Ποιοι ανεμβολίαστοι άνω των 60 εξαιρούνται από το πρόστιμο

metra

Η απόφαση των ειδικών, την οποία έκανε δεκτή η κυβέρνηση, είναι τα μέτρα για τον κορονοϊό να παραταθούν ως τις 23 Ιανουαρίου.

Ωστόσο την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα θα επαναξιολογηθεί και είναι κυρίαρχη η πεποίθηση στους κόλπους κυβέρνησης και επιστημόνων, ότι θα είναι πιο ασφαλές οι περιορισμοί που τέθηκαν σε εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά να ισχύσουν ως τα τέλη Ιανουαρίου. Δηλαδή μία ακόμη εβδομάδα, συνολικά ένας μήνας περιοριστικών μέτρων.

Ως τις 31 Ιανουαρίου οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα έχει εξασθενήσει, τα κρούσματα θα επανέλθουν σε διαχειρίσιμα επίπεδα με το Σύστημα Υγείας να “ανασαίνει”.

Μόνο στην περίπτωση που την ερχόμενη εβδομάδα η επιδημιολογική εικόνα αλλά και η κατάσταση στα νοσοκομεία βελτιωθούν αισθητά, θα τεθεί στο τραπέζι για εξέταση η μερική χαλάρωση στην εστίαση σε σχέση με την μουσική και μόνο, όπως δηλώνουν πηγές που έχουν πλήρη γνώση των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και ειδικών.

Συζήτηση είναι πιθανό να υπάρξει σε αυτή την περίπτωση και για την αύξηση του αριθμού των φιλάθλων στα γήπεδα.

Ποια μέτρα θα εξακολουθήσουν να ισχύουν

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95 ή FFP2) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική ή υφασμάτινη) για την είσοδο σε υπεραγορές, σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας και για το προσωπικό των χώρων εστίασης.

-Σύσταση για μάσκες υψηλής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

-Στη διασκέδαση και την εστίαση, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τελειώνει στις 12 τα μεσάνυχτα. Απαγορεύεται η μουσική και η διασκέδαση για όρθιους, ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα.

-Στους αθλητικούς χώρους, στα γήπεδα, επιτρέπεται η παρουσία φιλάθλων μόνο σε ποσοστό 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.

-Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίων πασχόντων υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί PCR 48 ωρών.

-Επίσης, στα νοσηλευτικά ιδρύματα ισχύουν αυστηροί όροι για το επισκεπτήριο και απαγορεύεται και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.

-Τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στις ιδιωτικές εταιρείες, που φτάνει έως και το 50%, αλλά και κυλιόμενο ωράριο, όπου αυτό είναι εφικτό.

Πρόστιμα από τη Δευτέρα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών – Ποιοι εξαιρούνται

Αμετακίνητη παραμένει η κυβέρνηση στο θέμα των προστίμων για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών

Στις 16 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση εμβολιασμού και από τις 17 του μήνα ξεκινούν οι κυρώσεις.

Το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ μηνιαίως για όσο καιρό παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όσοι, για λόγους υγείας, δεν μπορούν να εμβολιαστούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα εξαίρεσης μέχρι αύριο Παρασκευή 14 Ιανουαρίου στο emvolio.gov.gr. Οι αιτήσεις θα απαντώνται εντός 7 ημερολογιακών ημερών.

Η απόφαση κοινοποιείται με ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Κατά το χρονικό διάστημα από την κατάθεση της αίτησης μέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή, δεν θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να μην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria