Κακοκαιρία: Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Αττική Οδό - Δραματική κατάσταση για τους οδηγούς - OlaDeka

Κακοκαιρία: Εισαγγελική παρέμβαση για το χάος στην Αττική Οδό – Δραματική κατάσταση για τους οδηγούς

Την παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε ο εγκλωβισμός οδηγών στην Αττική Οδό. Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου ζητήθηκε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών

Η ταλαιπωρία την οποία αντιμετωπίζουν για ώρες οι οδηγοί που επιχείρησαν να κινηθούν μέσω Αττικής Οδού την ώρα που μαίνεται η κακοκαιρία Ελπίδα είναι απίστευτη και χωρίς προηγούμενο. Χιλιάδες οδηγοί παραμένουν ακινητοποιημένοι και εγκλωβισμένοι, ενώ πολλοί από αυτούς ανησυχούν καθώς βλέπουν τη στάθμη του καυσίμου τους να αδειάζει και φοβούνται ότι το αυτοκίνητό τους θα ακινητοποιηθεί και δεν θα έχουν θέρμανση.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της κακοκαιρίας ζήτησε «συγγνώμη» από τους πολίτες για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί, απέρριψε ευθύνες για την Αττική Οδό στην εταιρεία διαχείρισης, τόνισε ότι θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, ενώ επεσήμανε ότι πραγματοποιείται προσπάθεια για ομαλοποίησης της κατάστασης στον οδικό άξονα.

Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έκανε λόγο για επιχείρηση απεγκλωβισμού των οδηγών που βρίσκονται για ώρες ακινητοποιημένοι στην Αττική Οδό, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής και της Πυροσβεστικής. Ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή επιχείρηση αντιδρόμησης και προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας και προς την κατεύθυνση του αεροδρομίου. Είναι μια δύσκολη επιχείρηση, εξήγησε, διότι προϋπέθετε την ανάπτυξη ενός ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως κάθε είσοδος και έξοδος της Αττικής Οδού από άλλα οχήματα, με ασφάλεια να μπορέσει να γίνει αντιδρόμηση και να αποφευχθούν συγκρούσεις κι άλλα ατυχήματα.

Σημείωσε πως η ισχυρή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή τη στιγμή δυσχεραίνει την αντιδρόμηση, διαβεβαίωσε ωστόσο πως η ΕΛΑΣ είναι σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Αττικής και με την Πυροσβεστική Υπηρεσία προκειμένου να ενισχυθούν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να διασφαλιστούν οι δρόμοι στους οποίους διοχετεύονται τα οχήματα στο πλαίσιο της αντιδρόμησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επέλεξε το χάος αντί να προστατέψει τους πολίτες

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑΝάσος Ηλιόπουλος παρενέβη στην εκπομπή του OPEN που συνεχώς ενημερώνει για την εξέλιξη της κακοκαιρίας ευχήθηκε αρχικά «καλή δύναμη» στου ανθρώπους που ταλαιπωρούνται όλες αυτές τις ώρες και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον κυβερνητικό μηχανισμό. «Μιλάμε για ένα φαινόμενο που γνωρίζαμε εδώ και μία εβδομάδα. Συμπολίτες μας ήθελαν να φτάσουν στο ΚΑΤ, τους σταματούσαν στον σταθμό Ειρήνη και από εκεί δεν υπήρχε κανένα λεωφορείο να τους πάρει», σημείωσε και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο «ατελείωτο χάος στους δρόμους».

«Το επιτελικό κράτος μας λέει ότι θα αποσύρει τα λεωφορεία αλλά δεν μπορούσε να προστατέψει τους πολίτες. Δεν μπορούσε να δοθεί οδηγία για να μην υπάρχει κυκλοφορία των φορτηγών σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και έχουμε χειρότερες καταστάσεις. Δεν μπορούσε να προβλέψει τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε το σημερινό χάος, αντί να προστατεύσει εργαζόμενους και πολίτες» σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. Επίσης, μίλησε για «μπαλάκι ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση, Περιφέρεια και Αττική Οδό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε και ανακοίνωση για τους χιλιάδες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί στην Αττικό Οδό με την οποία αναζητά τους υπευθύνους για το κυκλοφοριακό χάος που δημιουργήθηκε σε συνθήκες σφοδρής κακοκαρίας. «Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα», αναρωτιέται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η κατάσταση πολιορκίας που βιώνουν οι εγκλωβισμένοι εδώ και πολλές ώρες οδηγοί στην Αττική Οδό, αντικατοπτρίζει τη πρωτοφανή ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη». Εν συνεχεία προσθέτει τα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Ποιος έδωσε άδεια να κυκλοφορούν με αυτές τις συνθήκες βαρέα οχήματα;
  2. Ποιος έχει την ευθύνη της διάνοιξης και του απεγκλωβισμού;
  3. Πότε επιτέλους ένας κυβερνητικός αξιωματούχος θα ενημερώσει τους εγκλωβισμένους πολίτες για την εξέλιξη της περιπέτειάς τους;

«Ανεπαρκείς, ανεύθυνοι, αδιάφοροι Και μη χειρότερα!», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απελπιστική η κατάσταση στην Αττική Οδό – Δραματική έκκληση του Άκη Παυλόπουλου

Ο δημοσιογράφος του OPEN TV, Άκης Παυλόπουλος, που βρίσκεται εγκλωβισμένος στην Αττική Οδό εδώ και πολλές ώρες, καταγγέλλει την κατάσταση μέσω του σταθμού και απευθύνει έκκληση στην πολιτεία να γίνει κάτι. Όπως ο ίδιος τονίζει, έχουν σχηματιστεί ουρές δεκάδων χιλιομέτρων, ενώ κανείς οδηγός δεν έχει ενημέρωση για το τι πρόκειται να συμβεί.

Ο δημοσιογράφος μετέφερε το κλίμα και συμπλήρωσε πως ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Αττικής Οδού δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με το κέντρο ενώ κανείς δεν ενημερώνει για το τι συμβαίνει. O ίδιος τόνισε ότι οι οδηγοί δεν έχουν καλώδια στα αυτοκίνητά τους για να φορτίζουν τα κινητά τους τηλέφωνα και δεν μπορούν ούτε να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Οδηγοί που μιλούν στο OPEN σχολιάζουν ότι στην είσοδο της Αττικής Οδού δεν υπήρξε κανένας έλεγχος για τον αν οι οδηγοί έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και τονίζουν ότι για περισσότερες από 5 ώρες έχουν κινηθεί λίγες εκατοντάδες μέτρα. Παράλληλα κάνουν έκκληση για βοήθεια καθώς δεν έχουν μαζί τους φαγητό ή νερό ή κάποια φάρμακα που ενδεχομένως χρειάζεται να πάρουν. Υπογραμμίζουν ότι κανένας δεν τους έχει ειδοποιήσει για το πότε αναμένεται να λυθεί το ζήτημα, ενώ όσο περνά η ώρα η χιονόπτωση γίνεται ολοένα και σφοδρότερη.

Η ανακοίνωση της υπεύθυνης εταιρείας για την Αττική Οδό

Η ανακοίνωση της Αττικής Οδού για τα προβλήματα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός της Αττικής Οδού από το πρωί του Σαββάτου και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας «Ελπίδα», προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτός ο αυτοκινητόδρομος, παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητόδρομου, ειδικότερα στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές. Η κυκλοφορία είναι υψηλή από το πρωί και δυσχεραίνει το έργο του αποχιονισμού, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη και την παρουσία φορτηγών και νταλικών σε όλο τον δρόμο. Στο ύψος του Γέρακα μάλιστα έχουν «διπλώσει» νταλίκες οι οποίες έχουν κλείσει κάθετα τον δρόμο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Συνεπεία αυτής της κατάστασης τα εκχιονιστικά μηχανήματα που δεν μπορούν να προσπεράσουν, επιχειρούν με ανάποδη κίνηση με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διέλευσή τους, ενώ το χιόνι που εξακολουθεί να πέφτει επιτείνει τα προβλήματα αυτά.

Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας.

Η χιονόπτωση αυτή την ώρα στην ευρύτερη περιοχή είναι συνεχής και επειδή σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναμένεται να ενταθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο Τρίτη, συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και να έχουν απαραιτήτως μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Την ίδια ώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζήτησε από την Τροχαία να μειωθεί η ροή των οχημάτων στην είσοδο στην Αττική Οδό προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να απεγκλωβίζονται τα οχήματα και να γίνεται αποχιονισμός.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria