Η Ισπανία αποφάσισε να διαχειριστεί την Covid σαν μια εποχική επιδημία γρίπης και να αναθεωρήσει τα υγειονομικά της πρωτόκολλα. Άλλες χώρες όμως, όπως η Ολλανδία, η Νορβηγία, ο Καναδάς και το Ισραήλ, δεν περίμεναν τη Μαδρίτη για να αλλάξουν πλεύση και να χαλαρώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα πριν από τις ημέρες των εορτών. Η Βρετανία φαίνεται πως θα είναι η επόμενη που θα προστεθεί στη «χορεία» όσων αλλάζουν τακτική πολέμου κατά της Covid. Κοινός στόχος όλων είναι να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη παραλλαγή Όμικρον, αλλά ταυτόχρονα να διαχειριστούν πολιτικά και την κόπωση των πολιτών από τους περιορισμούς.
Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση το Παρισιού δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτή την αλλαγή τακτικής για την τελική νίκη της ανθρωπότητας κατά του κορωνοϊού, η γαλλική εφημερίδα «Les Echos» συγκέντρωσε και δημοσίευσε τα νέα, χαλαρότερα μέτρα που υιοθέτησαν τις τελευταίες ημέρες διάφορες κυβερνήσεις, έχοντας σταθμίσει βέβαια τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων και άλλων επιστημόνων.
Κόμμωση και σεξ στην Ολλανδία
Στις Κάτω Χώρες παρά τον αριθμό-ρεκόρ των επιμολύνσεων του πληθυσμού από την παραλλαγή Όμικρον, η κυβέρνηση της Χάγης ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή τη χαλάρωση των αυστηρότερων περιοριστικών υγειονομικών μέτρων που είχε λάβει μόλις ένα μήνα νωρίτερα – παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων δηλαδή.
Έτσι από το Σάββατο σήκωσε ρολά μια σειρά εμπορικών καταστημάτων που είχαν χαρακτηριστεί ως «μη πρωταρχικής σημασίας», όπως είναι τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, οι οίκοι ομορφιάς αλλά και οι φημισμένοι οίκοι ανοχής (αυτοί με τις βιτρίνες), που είχαν κλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου. Με απόφαση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε οι προαναφερθείσες και άλλες δραστηριότητες θα επαναλειτουργήσουν, αλλά μόνο έως τις 5 το απόγευμα.
Ο Ρούτε διευκρίνισε ότι οι αβεβαιότητες για την πορεία της υγειονομικής κατάστασης στη χώρα αναγκάζουν τις αρχές να διατηρήσουν κλειστά τα μπαρ, τα εστιατόρια και διάφορους χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων «τουλάχιστον έως τις 25 Ιανουαρίου».
Στη Νορβηγία ανοίγουν σαμπάνιες
Σε αντίθεση με την Ολλανδία, στη Νορβηγία μεταξύ των άλλων μέτρων χαλάρωσης των υγειονομικών απαγορεύσεων οι αρχές επέτρεψαν πάλι την πώληση οινοπνευματωδών ποτών σε μπαρ και εστιατόρια. Θορυβημένη η κυβέρνηση του Όσλο από τη μεγάλη μεταδοτικότητα της Όμικρον, είχε απαγορεύσει το Δεκέμβριο την πώληση αλκοόλ σε όλα τα μπαρ και τα εστιατόρια της χώρας (που παρέμεναν ανοικτά). Διότι, ως γνωστόν, το οινόπνευμα καταστέλλει τις αναστολές και φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά – κάτι που δεν ενδείκνυται σε περιόδους ιδιαίτερα μεταδοτικών ασθενειών σαν κι αυτή που διανύουμε.
Και πάλι βέβαια, οι πωλήσεις αλκοόλ θα επιτρέπονται μόνο έως τις 11 το βράδυ. Και υπό την προϋπόθεση ότι οι πελάτες των καταστημάτων θα το καταναλώνουν καθήμενοι σε τραπεζάκι και όχι όρθιοι στη μπάρα. Επίσης, η νορβηγική κυβέρνηση διατηρεί την υποχρεωτικότητα της μάσκας σε όλα τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ διευκολύνει όσο γίνεται την τηλεργασία και αποθαρρύνει τις κοινωνικές επαφές και τις συνάξεις εν γένει.
Άνοιξαν τα σχολεία στον Καναδά
Στο γαλλόφωνο Καναδά (αυτός απασχολεί περισσότερο, όπως είναι φυσικό, τη «Les Echos» και τους αναγνώστες της) τη Δευτέρα έληξαν οι αυστηρές απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί στις 31 Δεκεμβρίου και άνοιξαν πάλι τα σχολεία. Το Κεμπέκ αποφάσισε επίσης να επιτρέψει την είσοδο των μη εμβολιασμένων ατόμων σε πολλά εμπορικά καταστήματα, πέραν των σούπερ-μάρκετ και των φαρμακείων. Το υγειονομικό πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο πλέον μόνο σε καταστήματα με εμβαδόν μεγαλύτερο των 1.500 τετραγωνικών μέτρων.
Ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ Φρανσουά Λεγκό, πάντως, φέρεται διατεθειμένος να θέσει τους ανεμβολίαστους προ των ευθυνών τους για το γεγονός ότι δεν συνεργάζονται με το κοινωνικό σύνολο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι θα εισαγάγει στην τοπική Εθνοσυνέλευση νόμο που θα προβλέπει την επιπλέον φορολόγησή τους. Θα επιβάλει δηλαδή μια «εισφορά για την υγεία».
Σκοπός της εισφοράς αυτής είναι να αντισταθμιστεί, τουλάχιστον οικονομικά, η επιβάρυνση του καναδικού συστήματος υγείας από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις νοσηλείες για Covid, που αφορούν κατά μεγάλη πλειονότητα τους ανεμβολίαστους. «Βλέπουμε επιτέλους φως στο τούνελ», δήλωσε ο Λεγκό. Αλλά προειδοποίησε τους Κεμπεκουά να κάνουν υπομονή διότι «εστιατόρια, μπαρ, αίθουσες θεαμάτων και αθλημάτων και άλλοι δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν για την ώρα κλειστοί».
Τέρμα η ιχνηλάτηση στο Ισραήλ
Στο Ισραήλ εν μέσω έκρηξης των κρουσμάτων Covid, που ξεπερνούν τα 50.000 ημερησίως, ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ διευκρίνισε ότι η νέα στρατηγική αντιμετώπισης της επέλασης της Όμικρον διέπεται από τρεις αρχές: να διατηρηθεί η οικονομία όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτή, να προστατευθούν τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού και να παρασχεθεί η καλύτερη φροντίδα στα παιδιά.
Αφού άλλαξε την πολιτική διενέργειας διαγνωστικών τεστ ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερα μοριακά τεστ για τα άτομα άνω των 60 ετών και τους ανοσοκατεσταλμένους, εγκατέλειψε την προσπάθεια ιχνηλάτησης των κρουσμάτων και μείωσε από τις 10 στις 7 τις ημέρες της καραντίνας για τους νοσούντες.
Σημειωτέον ότι το Ισραήλ είχε κλείσει τα σύνορα της χώρας αμέσως μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος Όμικρον στην επικράτεια. Αλλά στις 9 Ιανουαρίου τα άνοιξε πάλι, καθώς οι υγειονομικές αρχές διαπίστωσαν ότι ο αποκλεισμός δεν είχε κανένα νόημα αφού η Όμικρον κάλπαζε ανεξέλεγκτα εντός συνόρων. Σημειωτέον ότι το Ισραήλ ήταν μια από τις πρώτες χώρες που εμβολίασαν τους πολίτες τους (σε πολύ μεγάλο ποσοστό μάλιστα). Πρόσφατα η κυβέρνηση του Τελ Αβίβ έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου στους πιο ευάλωτους πολίτες.
Οι αντιπερισπασμοί του Τζόνσον
«Στην απέναντι ακτή της Μάγχης ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να αναθεωρήσει τα μέτρα του αυστηρότερου “Plan B” που ήδη εφαρμόζει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, κυρίως για να περισπάσει την βρετανική κοινή γνώμη που παρακολουθεί σοκαρισμένη τις αποκαλύψεις για τα πάρτι που διοργάνωνε πέρυσι στην πρωθυπουργική κατοικία εν μέσω καραντίνας», γράφει η Νεϊλά Μπελέρ της «Les Echos». Σημειωτέον ότι, μετά από τις τελευταίες αποκαλύψεις, το Εργατικό Κόμμα έφθασε να προηγείται με 10 εκατοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου έναντι του κυβερνώντος Συντηρητικού σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση.
Το ισχύον, πιο αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, υιοθετήθηκε το Δεκέμβριο με ισχύ έως τις 26 Ιανουαρίου για να αντιμετωπιστεί η Όμικρον. Αλλά ο υπουργός Παιδείας Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε τη Δευτέρα ότι «τα κρούσματα και οι νοσηλείες που σχετίζονται με την παραλλαγή Όμικρον μοιάζουν να έχουν φτάσει στο ανώτατο επίπεδο, κάτι που μας αφήνει να ελπίζουμε ότι κάποια περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να χαλαρώσουν».