Η πραγματικότητα στο λιανεμπόριο

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Δυτικής & Κεντρικής Μακεδονίας

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Η πραγματικότητα στο λιανεμπόριο

Σας παρακαλούμε, Αναλογιστείτε!

Τι σημαίνει για κάθε κυβέρνηση λιανεμπόριο;

Οι υπουργοί που παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον του λιανεμπορίου, πως σκέφτονται;

Το 2022 είναι μια χρόνια, που δυστυχώς ξεκινάει με απόνερα της κρίσης των μνημονίων και του COVID-19.

ΠΡΟΣ:

 • κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΟ Πρωθυπουργό
 • κ. ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΧΡΗΣΤΟ Υπουργό Οικονομικών
 • κ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΑΔΩΝΙ
  Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
 • ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΩΝ Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Πέλλας, Φλώρινας
 • Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας Δυτικής Μακεδονίας
 • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΝΟΜΩΝ Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης,
  Πέλλας, Φλώρινας
 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

• •

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Ομοσπονδίες Εμπορικών Συλλόγων Σύλλογοι μέλη της Ομοσπονδίας

Έχουμε την αίσθηση, ότι οφείλουμε να σας περιγράψουμε την υπάρχουσα κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στην ελληνική αγορά των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι τζίροι, ειδικά των δυο τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων, οδηγούν την αγορά σε τέλμα, που δυστυχώς δεν έχει επιστροφή.

Το συσσωρευμένο χρέος προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το κράτος και τους προμηθευτές είναι πλέον θηλιά σε κάθε έμπορο.

Με δεδομένη την άνιση κατανομή, από πλευρά του κράτους, των πόρων, που δόθηκαν ως ενίσχυση την περίοδο των lockdown, σε σχέση με την εστίαση, έφερε πολλούς συναδέλφους αντιμέτωπους με το ζήτημα της επιβίωσης.

Ποτέ δε ζητήσαμε κάτι παραπάνω ως στήριξη, για να μπορέσουμε να σταθούμε με αξιοπρέπεια απέναντι στην κοινωνία και φυσικά στις οικογένειες μας!

Ζητήσαμε ισότητα και ισονομία, δηλαδή να πάρουμε το αντίστοιχο μερίδιο από το κράτος που πήραν οι συνάδελφοι της εστίασης.

Δυστυχώς είχαμε την ατυχία μα μην χρησιμοποιούμε στις επιχειρήσεις μας καλαμάκια για καφέ και σουβλάκια. Διότι τα εμπορεύματά μας δεν είναι πάντοτε συνυφασμένα με εκείνα που διαθέτει η βιομηχανία του τουρισμού.

Ως συνέπεια των προηγούμενων, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα αμέτρητα χρέη που μας κατακλύζουν καθημερινά.

Έχουμε ένα άτυπο lockdown χωρίς να είμαστε κλειστοί! Στις μικρές επαρχιακές πόλεις (Κοζάνη, Φλώρινα, Έδεσσα, Βέροια, Γρεβενά κ.λ.π.) το αγοραστικό κοινό που κυκλοφορεί στους δρόμους είναι μηδαμινό ως και μηδενικό.

Θεωρήστε δεδομένο, ότι οι πιο πολλοί έμποροι ασπάζονται την φιλοσοφία της ελεύθερης αγοράς και του υγειούς ανταγωνισμού.

Ως εκ τούτου, η πλειονότητα συμφωνεί με την φιλοσοφία της σημερινής μες κυβέρνησης. Το αίσθημα των συναδέλφων κάθε άλλο παρά αυτό είναι!

Το αίσθημα της αδικίας όμως που νιώθουμε όλοι εμείς, οι μικροί έμποροι, έχει εξελιχθεί σε οργή κατά των κυβερνώντων που εξαγγέλλουν μέτρα «στήριξης».

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αν με την παρούσα επιστολή καταφέραμε να σας δώσουμε την πραγματική εικόνα της αγοράς, ούτε και αν μπορέσαμε να σας περάσουμε το αίσθημα του κάθε ιδιοκτήτη λιανεμπορίου .

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά γνωρίζουμε είναι, ότι μπροστά μας έχουμε μια τρομακτική τρικυμία που ως καλοί καπετάνιοι καλούμαστε για ακόμη μια φορά να ανταπεξέλθουμε !

Με εκτίμηση και οργή, Ο Πρόεδρος,

Ελμαλόγλου Νεκτάριος

και την συγκατάθεση όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας.

Εμπορικός Σύλλογος Αιανής Εμπορικός Σύλλογος Αμυνταίου Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας Εμπορικός Σύλλογος Αριδαίας Εμπορικός Σύλλογος Βελβεντού Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας Εμπορικός Σύλλογος Γαλατινής Εμπορικός Σύλλογος Γιαννιτσών Εμπορικός Σύλλογος Γρεβενών Εμπορικός Σύλλογος Δεσκάτης Εμπορικός Σύλλογος Έδεσσας Εμπορικός Σύλλογος Εράτυρας Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης Εμπορικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης Εμπορικός Σύλλογος Νάουσας Εμπορικός Σύλλογος Νεάπολης Εμπορικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας Εμπορικός Σύλλογος Σερβίων Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας Εμπορικός Σύλλογος Σκύδρας Εμπορικός Σύλλογος Φλώρινας

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια