Αποζημιώσεις φασολοπαραγωγών: Η απάντηση του ΕΛΓΑ σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου - OlaDeka

Αποζημιώσεις φασολοπαραγωγών: Η απάντηση του ΕΛΓΑ σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου

Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη μέριμνα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς και των Πρεσπών, λόγω καταστροφής που έχει υποστεί η σοδειά τους;

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/10/2021

Του:                Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:            Τoν κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τον κ. Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Ανάγκη κρατικών αποζημιώσεων στους φασολοπαραγωγούς της Καστοριάς και των Πρεσπών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των τοπικών κοινωνιών της Καστοριάς και των Πρεσπών και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, σε μαρασμό και απόγνωση βρίσκονται οι φασολοπαραγωγοί των περιοχών αυτών. Όπως περιγράφουν οι ίδιοι, οι παγετοί και οι καύσωνες που προηγήθηκαν, κατά την φετινή χρονιά, έβαλαν σε σοβαρούς κινδύνους την ακεραιότητα της συγκομιδής τους. Μεγάλο μέρος της παραγωγής τους χάθηκε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους φασολοπαραγωγούς. Σαν να μην τους έφταναν όλα αυτά τα προβλήματα, προέκυψαν οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες τους «έδωσαν την χαριστική βολή». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, άνοιξαν οι ουρανοί και μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, έπεσαν πάνω από 160 χιλιοστά βροχής. Τα χωράφια τους έχουν μετατραπεί σε λίμνες και είναι αδιάβατα. Η ζημιά που υπέστησαν υπήρξε καθολική. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, ακόμη κι αν ο καιρός βελτιωθεί στις επόμενες μέρες, για να στεγνώσουν τα χωράφια θα χρειαστεί να περάσουν εβδομάδες, με ορατό τον κίνδυνο να πιάσει κάποιος παγετός και να τα παγώσει. Κι αυτό να μη γίνει όμως, με το νερό που πήραν τα φυτεμένα φασόλια τους, φούσκωσαν και όταν ξεραθούν, θα σουφρώσουν και δεν θα είναι εμπορεύσιμα. Οι παραγωγοί της Καστοριάς και των Πρεσπών είναι αυτή την στιγμή σε απόγνωση, αφού η συγκομιδή δεν έχει προχωρήσει πάνω από το 20%. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί στρέφουν το βλέμμα τους προς την Πολιτεία και υπογραμμίζουν την ανάγκη να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες για μια οριζόντια αποζημίωσή τους από τον «ΕΛΓΑ». Θεωρούν ότι, αν δεν πάρουν μια προκαταβολή, έστω άμεσα, δεν θα τα βγάλουν πέρα οικονομικά, καθώς, έσοδα δεν υπάρχουν από πουθενά, επειδή ανάλογα προβλήματα είχαν και τα σιτηρά και τα κηπευτικά τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  • Προτίθεσθε να λάβετε την απαραίτητη μέριμνα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς και των Πρεσπών, λόγω της ως άνω καταστροφής που έχει υποστεί η σοδειά τους;
  • Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στις κατάλληλες παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους τοπικούς δημόσιους Φορείς, προκειμένου να εκτελεστούν αντιπλημμυρικά έργα στις ως άνω πληγείσες περιοχές, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες φυσικές καταστροφές και πλημμύρες;

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

—————————————————————————————-

Αθήνα, 23/12/2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας διαβιβάζουμε το με αριθμ. πρωτ. 13300/1-11-2021 έγγραφο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

—————————————————————————————-

Αθήνα 1- 11- 2021

Σχετικά με τα θέματα αρμοδιότητάς μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προξενήθηκαν από την βροχόπτωση- πλημμύρα που σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2021 στην ευρύτερη περιοχή των Π.Ε.Καστοριάς. Φλώρινας καθώς και στην περιοχή των Πρεσπών σε καλλιέργειες φασολιών διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις έγιναν 62 αναγγελίες και έχουν υποβληθεί συνολικά 1124 δηλώσεις. Οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. διενέργησαν επισημάνσεις για τις ανωτέρω ζημιές για την τεκμηρίωση των ζημιών σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α. οι οποίες και ολοκληρώθηκαν.

Επιπλέον από τι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και πάντοτε σύμφωνα με τα στοιχεία του Υποκαταστήματος Ελ.Γ.Α. Κοζάνης στην δικαιοδοσία του οποίου είναι και οι παραπάνω περιοχές ο ΕΛ.Γ.Α. διενήργησε για όλες τις ανωτέρω περιοχές και που αφορούν τις καλλιέργειες φασολιών εκτιμήσεις όπως δηλαδή ορίζεται από τον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α.

Επίσης , επιδίωξη του ΕΛ.Γ.Α. είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοπιστία των εκτιμήσεων, σε συνδυασμό με την ταχύτητα διενέργειάς τους σε επίκαιρο για κάθε καλλιέργεια χρόνο από έμπειρο γεωτεχνικό προσωπικό .‘Έτσι στο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης το έργο των εκτιμήσεων πλέον των μονίμων γεωτεχνικών διενεργείται και με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό ( 25 εποχικοί γεωτεχνικοί) για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων .

Επισημαίνεται ότι οι εκτιμήσεις, διενεργούνται σύμφωνα με τους Κανόνες της Γεωπονικής Επιστήμης και του Κανονισμού Ασφάλισης Φυ τικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Στους εκτιμητές δίνονται οδηγίες να είναι αντικειμενικοί και δίκαιοι και τα πορίσματα που διατυπώνουν, να εκφράζουν με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Το έργο των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις έχει ήδη ξεκινήσει πριν την λήξη της υποβολής των δηλώσεων και θα διενεργηθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. και βεβαίως στο πλαίσιο που θα κινηθεί ο ΕΛ.ΓΑ. είναι η έγκαιρη και ακριβέστερη διαπίστωση του ύψους των ζημιών και κατά επέκταση της αποζημίωσης προς όφελος των παραγωγών και οπωσδήποτε σε έγκαιρους χρόνους. Στη συνέχεια θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς μετά και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ.

Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των εκτιμήσεων της συγκομιδής των προϊόντων και της οριστικοποίησής του πορίσματος και της επεξεργασίας των στοιχείων από το αρχείο ΟΣΔΕ 2021, ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει την ΔΚ/Ε και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέει από τη ΔΚ/Ε.
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria