Ανοιγμα σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με τρεις αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο

Με περισσότερα self test και αυτοδιαγνωστικό έλεγχο και στους εμβολιασμένους. Τι ισχύει σε περίπτωση κρούσματος.

Αρχική » Ελλάδα » Ανοιγμα σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με τρεις αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο

Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού στη χώρα μας προχώρησαν οι υπουργοί Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, καθώς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, το απόγευμα της Τρίτης (04/01).

Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, με το εξής επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο:

  • Τρία δωρεάν self test (αντί για δύο) σε όλους τους μαθητές την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας (10-15/1). Η διανομή θα γίνεται δωρεάν από τα φαρμακεία την τρέχουσα εβδομάδα.
  • Τα δύο self test εβδομαδιαίως επεκτείνονται στους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς, πέρα από τους ανεμβολίαστους.
  • Σε περίπτωση κρούσματος σε κάποιο τμήμα, όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί του τμήματος θα πρέπει να υποβληθούν σε 5 τεστ μέσα σε 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο radip και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν τρία self test (ένα επιπλέον τεστ, εκτός των δύο self test που ήδη πραγματοποιούν).

Η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και η αναστολή διενέργειας εκδρομών εξακολουθούν να ισχύουν.

Η κ. Κεραμέως εκτίμησε ότι αναμένονται πολλά κρούσματα το επόμενο διάστημα, υπενθυμίζοντας πως η ημέρα με τα περισσότερα κρούσματα στα σχολεία την προηγούμενη περίοδο ήταν η 13η Σεπτεμβρίου, η πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων, που τα παιδιά προέρχονταν από μία περίοδο διακοπών.

Η ίδια επισήμανε ότι στο σχολείο παρέχεται ένα «προστατευτικό πλαίσιο» και είπε πως «τα παιδιά ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ′ ό,τι εκτός αυτού».

Η μετάλλαξη Ομικρον είναι κυρίαρχη στη χώρα μας, ανέφερε από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης κατά τη ενημέρωση για τις σχετικές αποφάσεις. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι «έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον σύνδεσμο ελληνικών κλινικών και άμεσα θα μας διατεθεί από τις ιδιωτικές κλινικές από το 10-15% των απλών κλινών τους προκειμένου να διαχειρίζονται covid περαστικά».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλή για όλα τα απιδιά και τους εργαζομένους στα σχολεία.

Παράληλλα, με υπουργική απόφαση, η οποία θα εκδοθεί τις επόμενες ώρες, οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο με θετικό rapid τεστ ενώ οι ανεμβολίαστοι απαραίτητα με pcr τεστ.

Ωστόσο, όλοι οι εργαζόμενοι – εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι – θα μπορούν να λάβουν αναρρωτική άδεια από τον εργοδότη τους με θετικό rapid test.

Τα αυξημένα κρούσματα covid-19 υποχρεώνουν σε αλλαγή του πιστοποιητικού νόσησης σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα που θα διαθέσει το 10% έως 15% απλών κλινών του για covid περιστατικά.

 «Βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση είπε ο υπουργός και προβαίνουμε σε παρεμβάσεις όπου χρειάζεται» τόνισε. Τέλος αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου για άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας ότι βούληση της κυβέρνησης είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά.

Το σκεπτικό της Επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων

Το σκεπτικό της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων από τις 10 Ιανουαρίου παρουσίασε η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη την μεγάλη εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, κάτι που είναι εμφανές από την έκρηξη των κρουσμάτων και την υψηλή μεταδοτικότητα αυτής της παραλλαγής, συζήτησε τις αλλαγές της επιδημιολογίας, της κλινικής εικόνας της Όμικρον και ανασκόπησε τα δεδομένα από τα κρούσματα σε παιδιά την περίοδο που ήταν ανοιχτά τα σχολεία, από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Η επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και θα επανεξετάζει συνεχώς τα δεδομένα, τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου αλλά εκτίμησε ότι «όλα θα πάνε καλά με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα από τα ανοιχτά σχολεία».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα ήδη ακολουθείται ένα από τα πιο εντατικά και επιτυχημένα πρωτόκολλα διεθνώς, με αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου να μην παρατηρηθεί σημαντική διασπορά του κορονοϊού στα σχολεία.

Μάλιστα ανέφερε ότι το 84% των κρουσμάτων στα παιδιά εντοπίστηκαν από τα self test τα οποία προσέφεραν σημαντική υπηρεσία καθώς «τα παιδιά αυτά αν και ασυμπτωματικά απομονώθηκαν εγκαίρως από τον χώρο του σχολείου». Όπως προσέθεσε, σε κάθε κρούσμα που εντοπίστηκε στα σχολεία τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος άλλων κρουσμάτων ήταν 1,4.

Η ίδια έκανε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο χώρο του σχολείου αν φορούν τη μάσκα τους και συνεχίσουν να κάνουν τον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με βάση το πρωτόκολλο. «Αποφασίσαμε να γίνει ένας επιπλέον αυτοδιαγνωστικός έλεγχος (rapid test ) από όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές 48 ώρες πριν ανοίξουν τα σχολεία» ανέφερε.

Μιλώντας για την παραλλαγή Όμικρον, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι πλέον γνωρίζουμε αρκετά περισσότερα που αφορούν την εξαιρετικά μεγάλη μεταδοτικότητα της αλλά και ότι είναι βραχύτερη η επώαση αλλά και η διάρκεια νόσησης, η οποία νόσηση είναι ηπιότερη ιδίως στους εμβολιασμένους που έχουν μικρότερη πιθανότητα να εισαχθούν στο νοσοκομείο. Επίσης, όπως τόνισε, δεν υπάρχει καμία ένδειξη προς το παρόν για σοβαρή νοσηρότητα από την Όμικρον στα παιδιά.

Όπως εξήγησε, όσο διαρκεί η εκρηκτική αύξηση της Όμικρον στη χώρα μας θα αναπροσαρμοστούν τα πρωτόκολλα εφαρμογής και σε εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Όλοι λοιπόν θα κάνουν πλέον 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ κάθε εβδομάδα.

Επίσης ο εντατικός καθημερινός έλεγχος εφόσον υπάρχει πλέον κρούσμα στην τάξη, θα αφορά ολόκληρη την τάξη και για πέντε ημέρες θα περιλαμβάνει 5 rapid test για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς και 3 test για εμβολιασμένους μαθητές και καθηγητές.

Το σκεπτικό της επιτροπής, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, ήταν η διατήρηση της λειτουργίας των σχολείων, κάτι που συμβαίνει πλέον στις περισσότερες χώρες.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια