Έφυγε από τη ζωή ο Καστοριανός ευπατρίδης πολίτικος μηχανικός Γρηγόρης Τζωρτζής (φωτογραφίες)

Αρχική » Δυτική Μακεδονία » Καστοριά » Έφυγε από τη ζωή ο Καστοριανός ευπατρίδης πολίτικος μηχανικός Γρηγόρης Τζωρτζής (φωτογραφίες)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στην ομογένεια και στην γενέτειρα ο πρόωρος θάνατος του ευπατρίδη, του αγωνιστή και του πολιτικού μηχανικού της Αστόριας, Γρηγόρη Τζωρτζή (Gregory Georges). Ο Γρηγόρης, όπως είθισται να τον αποκαλούν οι πολιτικοί μηχανικοί και οι αρχιτέκτονες του Κουίνς ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην Πολεοδομία της Νέας Υόρκης, ο οποίος εισέρχονταν πάντα με την πίπα του στα χέρια και με το διαπεραστικό του βλέμμα του έκλεβε τις καρδιές των νεότερων και γίνονταν μέντοράς τους δεν υπάρχει πια ανάμεσά μας.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, 30ής Δεκεμβρίου 2021, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Elmhurst Hospital» του Κουίνς, όπου νοσηλευόταν μετά τον τραυματισμό της 4ης Δεκεμβρίου 2021 σε δρόμο της Αστόριας. Την μοιραία εκείνη στιγμή ο Γρηγόρης ήταν μόνος, σωριάστηκε καταγής, τραυματίστηκε σοβαρά και έχασε τις αισθήσεις του. Ένας από τους περαστικούς κάλεσε ασθενοφόρο το οποίο ανέλαβε την διακομιδή του στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν σε κωματώδη κατάσταση μέχρι και τα ξημερώματα της προπαραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Οι συγγενείς και οι φίλοι, το μεσημέρι της Πέμπτης, 5 Ιανουαρίου 2022 θα συγκεντρωθούν στον Κοιμητήριο «Nassau Knolls Cemetery» στην διεύθυνση 500 Port Washington Blvd, Port Washington, NY 11050 για να παρακολουθήσουν την επιμνημόσυνη δέηση και την ταφή του και να του απευθύνουν τον ύστατο χαιρετισμό.

Ο Γρηγόρης Τζωρτζής με τον γιο του Βασίλειο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Ο θάνατός του καταλυπεί την σύζυγό του Ελένη το γένος Μπούτη, τα παιδιά του Βασίλειο (Billy Tzortzis) και Γεώργιο (George Tzortzis) τα αδέλφια στην Καστοριά Μπάμπη και Άννα Τζωρτζή, Θεανώ Τζωρτζή, τους κουνιάδους Μιχάλη και Ελένη Μπούτη, τα ανίψια, τα ξαδέλφια και τους λοιπούς συγγενείς και φίλους εδώ και στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1950 στην γραφική πόλη της Καστοριάς, όπου και μεγάλωσε. Οι αείμνηστοι γονείς του Γεώργιος και Βασιλική το γένος Σκόρδα έφεραν στον κόσμο τρία παιδιά και συγκεκριμένα τον Γρηγόρη, τον Μπάμπη και την Θεανώ και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Το 1978 ήταν το πιο τυχερό έτος για τον Γρηγόρη, διότι γνώρισε την Ελένη το γένος Μπούτη που είχε γεννηθεί στην Καστοριά και σε ηλικία 6 ετών ήρθε με τους γονείς της για μια καλύτερη τύχη στη Νέα Υόρκη.

Η Ελένη Τζωρτζή με τον νεοφώτιστο Γεώργιο και ο Γρηγόρης Τζωρτζής. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Η γνωριμία και ο έρωτας με την Ελένη έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή του να έρθει στη Νέα Υόρκη για να εκπληρώσει το όνειρό του να σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Αποφοίτησε με άριστα ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και απέσπασε την άδεια άσκησης επαγγέλματος (Professional Engineer).

Με την πάροδο του χρόνου άνοιξε το δικό του γραφείο στην Αστόρια και όλη του η ζωή περιστρεφόταν γύρω από την Μέκκα του Ελληνισμού και πολλοί φίλοι και συνεργάτες τον αποκαλούσαν «Δήμαρχο της Αστόριας». Εξ άλλου δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε εκλεγεί πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών του Κουίνς.

Ο αείμνηστος έχει ασχοληθεί έντονα με τα κοινά. Η κουζίνα του Σταθάκειου Κέντρου στην Αστόρια, το Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στο Γουάιτστόουν  και άλλα κτίρια των συλλόγων και των κοινοτήτων έχουν ευεργετηθεί από την γενναιοδωρία του και έχουν γλιτώσει πολλές χιλιάδες δολάρια που ήταν υποχρεωμένοι να ξόδευαν για την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων και την έκδοση των απαιτούμενων αδειών από την Πολεοδομία.

Εξίσου πολύτιμη είναι η προσφορά του Γρηγόρη και στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Αστόρια. Ήταν αριστερών πεποιθήσεων και δεν έκανε εκπτώσεις στα ιδεώδη και στα ιδανικά του.

Ο Γρηγόρης και η Ελένη το γένος Μπούτη ενώ ετοιμάζονται να εισέλθουν στην λιμουζίνα. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Οικογένεια

Ο Γρηγόρης Τζωρτζής δεν ήταν απλά και μόνο ένας εξαίρετος πολιτικός μηχανικός και ηγέτης στην Δομική Μηχανική, αλλά και ένας εξαίρετος οικογενειάρχης. Στις 7 Μαϊου 1978 χόρεψε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ τον Χορό του Ησαΐα με την Ελένη το γένος Μπούτη με την οποία έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, τον Γεώργιο και τον Βασίλειο και τα γαλούχησαν με τις καλύτερες αρετές της φυλής μας.

Ο Γιώργος σπούδασε οικονομικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις και εργάζεται στην Καλλιφόρνια, ενώ ο Βασίλειος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και αποτελούσε την αδυναμία του Γρηγόρη και της Ελένης.

Η οικογένεια καλεί τους συγγενείς και φίλους όπως αντί ανθέων προσφέρουν δωρεά στη μνήμη του στο Organization for Autism Research (OAR), είτε στο UC Davis MIND Institute, είτε στο The Diabetes Research Institute Foundation (DRI) είτε στο American Diabetes Association (ADA).

Η ευθύνη της διοργάνωσης της κηδείας έχει ανατεθεί στο Γραφείο Τελετών «Beney Funeral Home» στην διεύθυνση 79 Berry Hill Rd, Syosset, NY 11791.

Οι «Αναμνήσεις» εκφράζουν τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη.

Ο Γρηγόρης Τζωρτζής με τα παιδιά του Βασίλειο και τον Γεώργιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Γρηγότης Τζωρτζής; (δεξιά) με τον πατέρα του Γεώρργιο και τα αγόρια του Βασίλειο και Γεώργιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Γιώργος Τζωρτζής με τα παιδιά του Γρηγόρη και Μπάμπη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.
Ο Γρηγόρης και η Ελένη Τζώρτζη. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση οικογένειας.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια