Χαμόγελα Πούτιν και Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση: Τι ζήτησε και τι πήρε η κάθε πλευρά [video] - OlaDeka

Χαμόγελα Πούτιν και Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση: Τι ζήτησε και τι πήρε η κάθε πλευρά [video]

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επεσήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».

«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμάζονταν από μεγάλες πυρκαγιές.

Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».Remaining Time-0:01FullscreenMute

Προσέθεσε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό, «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρος «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.

Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».

Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πούτιν: Σημαντική ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Η σημαντικότερη διαφορά μας με την Τουρκία η ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Οι διαφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα λυθούν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες εκφάνσεις της τουρκικής επιθετικότητας έθεσε στον κ. Πούτιν και «αν κάπου συμφωνήσατε».

Επισήμανε ότι το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει η Ελλάδα «είναι πολύ σαφές και οι διαφορές μας, η σημαντικότερη διαφορά, το ζήτημα της διευθέτησης, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας». Προσέθεσε πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης» αναφέροντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο και προσέθεσε: «Η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή. Ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εκτιμώ ιδιαίτερα την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από την Τουρκία και η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω απ’ όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνειών».

Σε ερώτηση αν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα «προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα» ωστόσο επισήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει, ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία». «Είχαμε την ευκαιρία, νομίζω, να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων στα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας τα οποία δεν άπτονται άμεσα των ευρύτερων ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ή τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η χθεσινή συζήτηση Πούτιν –Μπάιντεν «είχε αρκετή διάρκεια». Είπε πως εύχεται «να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε, πιστεύω, σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω» και προσέθεσε: «Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το επιδιώκει και δεν το επιθυμεί κανείς, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους, ειδικά σε εποχές όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτά και να συζητάμε με ειλικρίνεια. Όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε και εκεί με ειλικρίνεια. Αλλά, κυρίως, να φροντίζουμε και να σπεύδουμε να ακούμε και να καταλαβαίνουμε ο ένας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του άλλου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria