Σουπερμάρκετ: Οι χώρες με τις ακριβότερες και τις φθηνότερες τιμές στα βασικά είδη

Τον τελευταίο χρόνο οι καταναλωτές βλέπουν με απογοήτευση και αγανάκτηση τις αυξανόμενες τιμές στα σουπερμάρκετ και δεν έχουν άδικο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Ο χάρτης των δαπανών παγκοσμίως στα παντοπωλεία δείχνει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και σε πολλές άλλες χώρες.

Η αμερικανική εταιρεία NetCredit καθόρισε τις χώρες στον κόσμο όπου τα παντοπωλεία είναι περισσότερο και λιγότερο προσιτά, με βάση το ποσοστό του μέσου ημερήσιου μισθού που ξοδεύεται για την αγορά 12 βασικών ειδών παντοπωλείου: δημητριακά πρωινού, καρτέλα αυγών, στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, 450 περίπου γραμμάρια τυρί, ένα μπουκάλι λάδι, φρέσκο ​​άσπρο ψωμί, γάλα, πατάτες, ντομάτες, μπανάνες, τόνο και νερό.

Έτσι, οι ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι έχουν τα πιο προσιτά είδη παντοπωλείου παγκοσμίως με 25,71 δολάρια (περίπου 23 ευρώ) να αντιστοιχούν μόνο στο 12% του μέσου ημερήσιου μισθού. Βέβαια, οι αμερικανικές οικογένειες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το κόστος των παντοπωλείων που εκτινάχθηκε κατά 5,4% τον τελευταίο χρόνο.  Ωστόσο, προκύπτει ότι τουλάχιστον σε σύγκριση με μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν ολόκληρο τον μισθό τους για να αγοράσουν είδη παντοπωλείου.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η μόνη χώρα στην κατάταξη με ποσοστό χαμηλότερο του 15%, ακολούθησαν Ολλανδία και Λουξεμβούργο με 15% και οι δύο, η Φινλανδία με ποσοστό 16% και τέλος, η Σιγκαπούρη με ποσοστό 18%.

Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι παρόλο που η Ελβετία ήταν ένα «προσιτό» μέρος για να αγοράσει κανείς είδη παντοπωλείου, εξακολουθεί να είναι μερικά από τα πιο ακριβά μέρη. Η προσιτή τιμή κρίνεται βάσει ημερομισθίου, επομένως, είναι πιθανό το ισχυρό βιοτικό επίπεδο να κάνει τα παντοπωλεία ακόμα προσιτά παρά το κόστος τους.

Η Ελβετία πουλά τα πιο ακριβά τρόφιμα στον κόσμο με κόστος 76% υψηλότερο συγκριτικά με τις ΗΠΑ και ακολουθούν η Νορβηγία κι η Ισλανδία με αντίστοιχες τιμές 37,4% και 36,6%.

Τα παραπάνω προκύπτουν από μια νέα αναφορά του Bayut, ενός ιστότοπου ιδιοκτησίας με έδρα το Ντουμπάι, η οποία χρησιμοποίησε πληροφορίες από το Numbeo, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων παγκοσμίως γύρω από το κόστος ζωής.

Ο Bayut χρησιμοποίησε τον Δείκτη Κόστους Ζωής 2019 του Numbeo, όπου οι ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν ως σημείο αναφοράς (ορίστηκαν στο 0%) και βάσει αυτού καθορίστηκε η θέση της κάθε χώρας στην τελική κατάταξη.

Σε ορισμένες χώρες το κόστος ζωής είναι πολύ υψηλό, ιδιαίτερα σε περιοχές που περιβάλλουν μεγάλες πόλεις.

Αναλυτικότερα, οι 10 πιο προσιτές χώρες για να αγοράσει κανείς είδη παντοπωλείου είναι σε ποσοστό (%) του ημερήσιου μισθού:

  1. Ηνωμένες Πολιτείες: 12%
  2. Ολλανδία: 15%
  3. Λουξεμβούργο: 15%
  4. Φινλανδία: 16%
  5. Σιγκαπούρη: 18%
  6. Ηνωμένο Βασίλειο: 19%
  7. Νορβηγία: 20%
  8. Ιρλανδία: 20%
  9. Κουβέιτ: 21%
  10. Ελβετία: 21%

Ενώ οι 10 λιγότερο προσιτές χώρες για να αγοράσει κανείς είδη παντοπωλείου είναι σε ποσοστό (%) του ημερήσιου μισθού:

  1. Καμπότζη: 942%
  2. Κένυα: 552%
  3. Νικαράγουα: 361%
  4. Μπαγκλαντές: 340%
  5. Ονδούρα: 278%
  6. Ελ Σαλβαδόρ: 220%
  7. Τζαμάικα: 220%
  8. Βολιβία: 217%
  9. Αίγυπτος: 191%
  10. Βοσνία & Χερτς: 158%

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria