Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα 40 χρόνια δουλειάς που συνήθως χρειάζονται για να βγει κάποιος στη σύνταξη φαντάζουν κάτι παραπάνω από αρκετά. Για τα σημερινά 5χρονα, όμως, θα είναι μόνο η αρχή.
Μία μελέτη του Stanford Center on Longevity δείχνει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν ως τα 100, άρα θα πρέπει να δουλέψουν 60 χρόνια ή και περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Πρακτικά, θα δουλεύουν ως τα 80 ή και τα 90 χρόνια τους.
Και εάν η προοπτική 60 χρόνων εργασίας μοιάζει με εφιάλτη, το Stanford Center for Longevity πιστεύει ότι θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την εργασία. Πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι να πέσουν οι εξαντλητικοί ρυθμοί της μέσης ηλικίας. «Δουλεύουμε όλο και πιο σκληρά κατά τα χρόνια της ζωής μας όπου κάνουμε παιδιά και συχνά φροντίζουμε τους ηλικιωμένους συγγενείς. Έχουμε πολλούς ανθρώπους να εξαρτώνται από εμάς», εξηγεί η διευθύντρια του οργανισμού, Laura Carstensen, μιλώντας στο Atlantic. Πρακτικά, οι εργασιακές και οικογενειακές ευθύνες πιάνουν «ταβάνι» ταυτόχρονα, περίπου στα μέσα της ενήλικης ζωής, προκαλώντας άγχος και στρες, ιδιαίτερα στις γυναίκες, που επωμίζονται μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων.
Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Carstensen προτείνει να έχουν οι εργαζόμενοι τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τις ώρες εργασίας τους -προς τα κάτω ή προς τα πάνω- κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ανάλογα με τις εκτός δουλειάς ευθύνες τους. Φαντάζεται δύο γονείς που θα μπορούσαν να μειώσουν προσωρινά τις πλήρους απασχόλησης δουλειές τους στις 20 ώρες την εβδομάδα όταν τα παιδιά τους είναι μικρά και μετά να τις αυξήσουν και πάλι αργότερα.
Υπό αυτό το μοντέλο, οι άνθρωποι θα δουλεύουν συνολικά το ίδιο με τώρα, αλλά θα διανέμουν την εργασία αυτή σε περισσότερα χρόνια (άλλωστε θα ζουν και περισσότερο), έτσι ώστε να μπορούν να αναπληρώσουν τις χαμένες ώρες από τις περιόδους όπου θα δουλεύουν λιγότερο.
Όπως λέει η Carstensen, και η συνταξιοδότηση θα πρέπει να επανασχεδιαστεί. Σύμφωνα με τα όσα ακολουθούνται σήμερα, τα χρόνια της σύνταξης θεωρούνται χρόνια ελεύθερα από υποχρεώσεις, κάτι που σημαίνει ότι εκμεταλλευόμαστε υπερβολικά τη μέση ηλικία, αλλά λιγότερο από ό,τι θα έπρεπε τα μετέπειτα χρόνια. Αυτή η ανισορροπία θα γίνει ακόμα πιο ορατή όταν οι άνθρωποι θα ζουν περισσότερα χρόνια αλλά και θα είναι πιο υγιείς για περισσότερο.
Επομένως, ο δυικός χαρακτήρας της συνταξιοδότησης -είτε δουλεύεις πολύ ή καθόλου- θα πρέπει να επανεξεταστεί. Η Carstensen προτείνει να γίνεται πιο ομαλή η μετάβαση στη συνταξιοδότηση, επιτρέποντας στους ανθρώπους να μειώσουν τις ώρες τους, πριν να αποχωρίσουν εντελώς από την αγορά εργασίας. Το Stanford Center for Longevity προτείνει επίσης τα λεγόμενα «returnships», δηλαδή σύντομες περιόδους (σαν τα «internships»), όπου ένας συνταξιούχος θα μπορεί να επιστρέψει προσωρινά στην δουλειά για να βοηθήσει σε κάποιο project ή να λειτουργήσει ως μέντορας νεότερων εργαζόμενων.
Η μελέτη του οργανισμού προβλέπει ένα πιο ευέλικτο και ρευστό πρόγραμμα ζωής, αντί για το σημερινό «εκπαίδευση-δουλειά-σύνταξη».