Σε νέο ιστορικό χαμηλό «βυθίστηκε» η τουρκική λίρα καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας σήμερα, Πέμπτη, αδιαφορώντας για τον πληθωρισμό που έχει πάρει τη μορφή παλιρροιακού κύματος παρασέρνοντας ολόκληρη την οικονομία.
Σύμφωνα με το Reuters, η κεντρική τράπεζα αναμένεται σήμερα να μειώσει σήμερα το επιτόκια κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στο 14%. Το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας είχε οριστεί στο 19% μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν ο κυβερνήτης Σαχάπ Καβτζιόγλου ξεκίνησε την αλλοπρόσαλλη και επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η λίρα διαπραγματευόταν περίπου 8 το δολάριο. Η λίρα φέτος έχει «ματώσει» χάνοντας περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τότε που η τράπεζα άρχισε να μειώνει τα επιτόκια ακολουθώντας τη γραμμή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα, στην αρχή της ημέρας, η ισοτιμία έφτασε τις 15,2 λίρες ανά δολάριο.
Πιστός στα Erdoganomics του, ο πρόεδρος της Τουρκίας τάσσεται κατά των υψηλών επιτοκίων και επιμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να μειώνει εκ νέου τα επιτόκια, παρόλο που ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί άνω του 21% και η τουρκική λίρα βρίσκεται σταθερά σε ελεύθερη πτώση. Ο ίδιος υποστηρίξει ότι ένα φθηνό νόμισμα θα οδηγήσει τελικά σε σταθερότητα των τιμών ενισχύοντας τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
Τι λένε οι αναλυτές
Για τους οικονομολόγους οι μειώσεις των επιτοκίων σε μια περίοδο τόσο έντονου πληθωρισμού είναι ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό πείραμα που είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό, διαβρώνοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο ενός πληθυσμού που ήδη υποφέρει από φτώχεια.
«Αν δεν υπήρχε ο πόνος και η ταλαιπωρία που προκλήθηκαν σε 84 εκατομμύρια ανθρώπους, αυτό θα ήταν ένα συναρπαστικό οικονομικό πείραμα», σχολίασε ο Ρεφέτ Γκουρκαινάκ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπίλκεντ της Άγκυρας.
Σύμφωνα με τον Φατίχ Ακσελίκ της Deutsche Bank, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ενδέχεται σήμερα να ολοκληρώσει τον κύκλο χαλάρωσής της, επικαλούμενη την επιδείνωση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό. «Αν και μια έκτακτη αύξηση επιτοκίων θα ήταν πιθανότατα πιο δύσκολο να εφαρμοστεί αυτή τη φορά, πιστεύουμε ότι οι αγορές θα αναγκάσουν την τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο σε τουλάχιστον 25%» μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας της λίρας και την αύξηση του πληθωρισμού, σχολίασε ο Ακσελίκ.
«Δεν περιμένουμε απότομο μετασχηματισμό της πολιτικής προτού φανούν τα αποτελέσματα της νέας οικονομικής προοπτικής σε λίγους μήνες», εκτίμησε από την πλευρά του ο οικονομολόγος της Tera Menkul Degerler, Ενβέρ Ερκάν, ο οποίος βλέπει μείωση 25 μονάδων βάσης. Ο Ερκάν είπε ότι δεν είναι σίγουρος αν τελικά «θα υπάρξει μια hawkish ισορροπία».
Μείωση επιτοκίων, αύξηση κατώτατου μισθού;
Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται επίσης σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το μέγεθος της αύξησης, ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από το 40% όλων των εργαζομένων στην Τουρκία κερδίζουν κατώτατο μισθό. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση θα επηρεάσει μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν πέφτει.
Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός για το 2021 ήταν 2.826 λίρες, ποσό που αντιστοιχούσε σε 380 δολάρια στην αρχή του έτους. Πλέον , ωστόσο, με την υποτίμηση της λίρας έχει πέσει στα 186 δολάρια.