Σιβηρία: καταγράφηκε θερμοκρασία ρεκόρ 38C πέρυσι

Η μέτρηση καταγράφηκε στη ρωσική πόλη Verkhoyansk στις 20 Ιουνίου 2020

Η θερμοκρασία των 38C στη Σιβηρία κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα το καλοκαίρι του 2020 έχει αναγνωριστεί ως ρεκόρ για τους ειδικούς της Αρκτικής.

Η θερμοκρασία καταγράφηκε σε μετεωρολογικό σταθμό παρατήρησης στη ρωσική πόλη Verkhoyansk στις 20 Ιουνίου 2020 και έχει αναγνωριστεί ως ρεκόρ από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO).

Το WMO είπε ότι η θερμοκρασία έφτασε εκεί διότι για μεγάλο διάστημα του καλοκαιριού ο μέσος όρος θερμοκρασίας στην Αρκτική Σιβηρία ήταν 10C πάνω από το φυσιολογικό.

Ο καύσωνας πυροδότησε καταστροφικές πυρκαγιές, οδήγησε σε μαζική απώλεια της θάλασσας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο το 2020 ως μία από τις τρεις πιο καυτές χρονιές που έχουν καταγραφεί, δήλωσε ο οργανισμός του ΟΗΕ για τον καιρό και το κλίμα.

Η Αρκτική βλέπει ακραίες θερμοκρασίες και θερμαίνεται με ρυθμό μεγαλύτερο από το διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, προτρέποντας το WMO να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία στο “αρχείο των καιρικών και κλιματικών ακραίων” για την υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία στις 66,5 μοίρες γεωγραφικό πλάτος – τον Αρκτικό Κύκλο.

Για να επιβεβαιωθεί ότι οι 38C (100.4 F) που παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο του 2020 ήταν ένα ρεκόρ για την περιοχή, μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων διαπίστωσε ότι οι μετρήσεις στο Verkhoyansk ήταν σύμφωνες με τους γύρω σταθμούς και με τις καιρικές συνθήκες και ο εξοπλισμός επαληθεύτηκε από τις εθνικές αρχές.

Ιστορική έρευνα από τα εθνικά αρχεία χωρών της Αρκτικής, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, διαπίστωσε επίσης ότι δεν υπήρχαν θερμοκρασίες των 38C ή παραπάνω σε οποιαδήποτε τοποθεσία στον Αρκτικό Κύκλο, ανέφερε το WMO.

Ο γενικός γραμματέας του WMO Petteri Taalas δήλωσε: “Αυτό το νέο αρχείο της Αρκτικής είναι μια σειρά παρατηρήσεων που αναφέρθηκαν στο αρχείο WMO για τις καιρικές και κλιματικές ακρότητες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μεταβαλλόμενο κλίμα μας.”

Πέρυσι, είδε ακόμη ένα νέο ρεκόρ θερμοκρασίας για την Ανταρκτική των 18,3 C στο σταθμό Esperanza της Αργεντινής, ενώ το WMO επιδιώκει να επαληθεύσει τις μετρήσεις των 54,4 C το 2020 και το 2021 στην κοιλάδα του θανάτου της Καλιφόρνια.

Η οργάνωση επιδιώκει να επικυρώσει ακόμη ένα αναφερόμενο ρεκόρ για την Ευρώπη στη Σικελία, η οποία είδε το θερμόμετρο να ανεβαίνει στους 48.8 C αυτό το καλοκαίρι.

Ο καθηγητής Taalas πρόσθεσε: “το αρχείο WMO τις καιρικές και κλιματικές ακρότητες δεν είχε ποτέ τόσες πολλές, ταυτόχρονες έρευνες.”

Μετάφραση – Επιμέλεια: Ειρήνη Παγκουλίδου

Με πληροφορίες από Independent

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria