Παρόλο που τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαρκώς αυξάνονται, οι μεγάλες εταιρείες επιδεικνύουν μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση και οι κοινωνίες αναλαμβάνουν δράση για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος μπορεί να καταναλώσει περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ το 2022.
Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας ανέκαμψε έντονα φέτος καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας μειώθηκαν και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2022.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το νέο έτος και θα φτάσει στα 99,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κοντά στο προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης το 2019, πριν την εμφάνιση της πανδημίας. Και ούτε η Όμικρον δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει αυτή την πορεία.
«Τα νέα μέτρα περιορισμού που τέθηκαν σε εφαρμογή για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού είναι πιθανό να μικρότερο αντίκτυπο στην οικονομία σε σχέση με εκείνα που επιβλήθηκαν στα προηγούμενα κρούσματα Covid-19, κυρίως λόγω των εκτεταμένων εμβολιασμών», αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Ο οργανισμός, ο οποίος παρακολουθεί τις τάσεις της ενεργειακής αγοράς στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, αναμένει ότι η ζήτηση για καύσιμα και πετροχημικά για τις οδικές μεταφορές θα συνεχίσει να σημειώνει ανάπτυξη.
Αντίθετα, ο IEA υποβάθμισε την πρόβλεψή του για τα καύσιμα αεροσκαφών λόγω των περιορισμών στα διεθνή ταξίδια που επιβλήθηκαν από τις κυβερνήσεις, στην προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής.
Ο ΟΠΕΚ
Ορισμένοι ανησυχούν ακόμη λιγότερο για την Όμικρον. Ο ΟΠΕΚ δεν άλλαξε την πρόβλεψή του για τη ζήτηση του 2022 στη μηνιαία έκθεσή του τον Δεκέμβριο.
«Ο αντίκτυπος της νέας παραλλαγής Όμικρον αναμένεται να είναι ήπιος και μικρής διάρκειας, καθώς ο κόσμος θωρακίζεται καλύτερα απέναντι στον κορωνοϊό και τις σχετικές με αυτόν προκλήσεις», επισημαίνουν οι αναλυτές του ΟΠΕΚ.
Οι εκτιμήσεις υπογραμμίζουν πόσο εξαρτημένος είναι ο κόσμος από τα ορυκτά καύσιμα, παρά τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και τις τεράστιες επενδύσεις σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και καθαρότερα καύσιμα.
Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί σε όλο τον κόσμο το επόμενο έτος, με επικεφαλής χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όμως, ακόμα κι αν ο κόσμος καταναλώνει περισσότερο πετρέλαιο το 2022 από ποτέ, η πράσινη μετάβαση παραμένει σε εξέλιξη και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου προσπαθούν να βρουν τη θέση τους σε ένα πιο πράσινο μέλλον.