Μπροστά σε μία διπλή πρόκληση βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, με τα νέα μέτρα να είναι στο τραπέζι: Να στήσουν αναχώματα στην υπερμετάδοση του κορoνοϊού τα δύο εορταστικά τριήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και να καθυστερήσουν όσο περισσότερο μπορούν την επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον, προκειμένου να «τρέξουν» κι άλλο οι εμβολιασμοί και να ξεκινήσει η αποσυμφόρηση του ΕΣΥ, πριν «σκάσει» το νέο κύμα.
Τα δύο παραπάνω ζητήματα κυριάρχησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Πρόκειται για την καθιερωμένη σύσκεψη που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, η οποία, ωστόσο, έγινε μία μέρα νωρίτερα, καθώς ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στη Βουλγαρία. Η παρουσία του καθηγητή Τσιόδρα στον απόηχο των έντονων αναταράξεων που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της έρευνας που συνυπογράφει με τον κ. Θ. Λύτρα για τη σχέση θνησιμότητας – ΜΕΘ, είναι προφανές ότι συνιστά μία έμμεση απάντηση στα σενάρια που τον φέρουν να είναι προ της παραίτησης λόγω του θορύβου που προκλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή σύσκεψη, η συζήτηση περιστράφηκε κυρίως στα μέτρα για την εορταστική περίοδο και την αφρικανική μετάλλαξη, ενώ οι όποιες αναφορές στην επίμαχη έρευνα κινούνταν στο κλίμα της ανακοίνωσης που εξέδωσε προ ημερών για το θέμα ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι μπήκαν όλες οι προτάσεις των ειδικών για τις όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενες υγειονομικά κοινωνικές επαφές κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με αιχμή την πρόταση για υποχρεωτικό rapid test και από τους εμβολιασμένους, στις 24 και 31 Δεκεμβρίου, δύο νύχτες που παραδοσιακά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στους χώρους της εστίασης και της νυκτερινής διασκέδασης.
Οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, καθώς αν τελικά η κυβέρνηση υιοθετήσει την πρόταση, θα προκληθεί μία σχετική τουλάχιστον αναστάτωση στο χώρο της εστίασης ( εστιατόρια, μπαρ αλλά και νυχτερινά κέντρα ). Από την άλλη πλευρά, οι επιστήμονες θεωρούν αναγκαίο τουλάχιστον τις δύο παραπάνω ημέρες, να μην εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι από την υποχρέωση διαγνωστικού τεστ, προκειμένου να αναχαιτιστεί η δεδομένη, πάντως, διάχυση του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θα συνεδριάσουν αύριο, και οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν το αργότερο την Τετάρτη, καθώς ούτως ή άλλως, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα.
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία για την αφρικανική μετάλλαξη, το στίγμα έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο κλείσιμο του προϋπολογισμού. Όπως είπε, «κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν η «Όμικρον» γίνει κυρίαρχη – όπως έχει συμβεί στη Μεγάλη Βρετανία και θα συμβεί νομοτελειακά και στην πατρίδα μας – είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης.
Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης δήλωσε χθες ( Mega) ότι το «έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η «Όμικρον», να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε» δηλώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποκλείει κατηγορηματικά το γενικό lockdown και στέλνει μήνυμα ότι το όποιο μέτρο απαιτηθεί να ληφθεί απέναντι στη νέα μετάλλαξη θα αφορά κατά βάση στους ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η αφρικανική μετάλλαξη παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη μέχρι στιγμής, οπότε ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαιτηθεί επανασχεδιασμός. Άλλωστε, εν όψει της διάχυσής της στη χώρα, οι ειδικοί ήδη έχουν εισηγηθεί μια σειρά από μέτρα, όπως πχ. την διενέργεια test και από τους εμβολιασμένους για την επιστροφή στην εργασία κ.α.