Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στην καραντίνα των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Omicron – Πότε χρειαζόμαστε τεστ PCR και πότε rapid

Τι ισχύει για κάθε περίπτωση αν έρθουμε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Οι διευκρινίσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου για τον χρόνο επώασης, τη μεταδοτικότητα και τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής

Με 35.580 νέα κρούσματα συνεχίζεται η επέλαση της Omicron στη χώρα. Πάνω από το 60% των τελευταίων θετικών δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί γονιδιακά αφορούν τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τις 53.000, η παρουσία του ιού στα αστικά λύματα είναι σημαντικά αυξημένη και το επιδημιολογικό φορτίο εντονότερο σε Αθήνα (15.713 κρούσματα) και Θεσσαλονίκη (3.997).

Η παραλλαγή Omicron διαφέρει σημαντικά από τα προηγούμενα στελέχη, μεταδίδεται πολύ ευκολότερα εξ ου και η επιδημιολογική εικόνα άλλαξε άρδην, σχολίασε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, διευκρίνισε, το μικρότερο χρονικό διάστημα από τη μόλυνση μέχρι τα πρώτα συμπτώματα (χρόνος επώασης) και η βραχύτερη διάρκεια της νόσου, άλλαξαν τις υγειονομικές οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για απομόνωση και καραντίνα ατόμων με COVID-19, στο πρότυπο των αντίστοιχων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Κρούσματα – στενές επαφές: Τι ισχύει για την καραντίνα/απομόνωση

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και επεξήγησε η καθηγήτρια, πλέον ισχύει ο κάνονας «5+5», σύμφωνα με τον οποίο:

1. για επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 ή/και συμπτώματα (απομόνωση)

απομονώνονται στο σπίτι για πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφεύγουν επαφής με άλλα άτομα

αν δεν έχουν συμπτώματα ή υποχωρούν μετά το πενθήμερο (κυρίως πυρετός), μπορούν να εξέλθουν με υποχρεωτική όμως χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (Ν95, ΚΝ95, FFP2) ή διπλής μάσκας για πέντε επιπλέον ημέρες

2. για επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα (καραντίνα)

εμβολιασμένοι με ενισχυτική (τρίτη) δόση χρησιμοποιούν απλώς μάσκα υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα για δέκα ημέρες και πραγματοποιούν διαγνωστικό τεστ πέντε ημέρες μετά την έκθεση

πλήρως εμβολιασμένοι (2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J) και ανεμβολίαστοι παραμένουν στο σπίτι για πέντε ημέρες, αποφεύγουν επαφές με άλλα άτομα, πραγματοποιούν διαγνωστικό τεστ την πέμπτη ημέρα από την έκθεση εξέρχονται με χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας για πέντε επιπλέον ημέρες.

σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος κατά τον έλεγχο ή εμφάνιση συμπτωμάτων, ακολουθούν τις οδηγίες των νοσούντων με COVID-19 (1), ανεξαρτήτως τρίτης δόσης.

Τεστ κορωνοϊού: Πότε το πραγματοποιούμε, ποιο επιλέγουμε

Σε διευκρινίσεις για το πότε πρέπει να επιλέγεται το μοριακό τεστ (PCR) ή το αντιγονικό (rapid -self test) προχώρησαν κατά τη σημερινή ενημέρωση, μετά τον πανικό που φαίνεται να έχει προκαλέσει η έκρηξη των κροσυμάτων. «Επειδή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη ταλαιπωρία και κόσμος είναι καλύτερα με το rapid test να μείνουμε στο σπίτι και να μην πάμε για PCR. Είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη η αναμονή, πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία και είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι», ανέφερε η κυρία Γκάγκα.

1. Rapid/Self test:

Αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακό έλεγχο συνέστησε η κυρία Παπαευαγγέλου για όποιον εμφανίζει τα κλασικά συμπτώματα της COVID-19 (βήχας, υψηλός πυρετός, απώλεια γεύσης και όσφρησης) ή τα ιδιαίτερα που συνοδεύουν την παραλλαγή Omicron (καταρροή, πονοκέφαλος, κόπωση, φτέρνισμα, πονόλαιμος) και ενδέχεται να δώσουν την ψευδαίσθηση κοινού κρυολογήματος λόγω ομοιότητας της κλινικής εικόνας.

Επιπλέον, η χρήση αντιγονικών τεστ συστήνεται πριν βγούμε και μετά την πιθανή έκθεση στον κορωνοϊό (π.χ. μετά την παρουσία σε χώρους συνωστισμού, ψυχαγωγίας, εστίασης, διασκέδασης), ιδίως αν επίκειται συνάντηση με άτομα από ομάδες υψηλού κινδύνου (ηλικιωμένοι ή/και με σοβαρά νοσήματα).

Αντιγονικά τεστ τέλος συστήνεται να διενεργούνται και στα παιδιά που πλέον, με το κλείσιμο των σχολείων, δεν υπόκεινται πια στο αυστηρό πλαίσιο συστηματικού ελέγχου που εφαρμόζεται στις σχολικές μονάδες.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε την αξιοπιστία τους και έναντι της Omicron και διευκρίνισε πως παρακολουθείται η παρατήρηση του Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) για μικρότερη ευαισθησία ανίχνευσης της παραλλαγής από τα αντιγονικά τεστ.

2. PCR:

Ο μοριακός έλεγχος κανονικά απαιτεί 4-6 ώρες συνήθως για να εκτελεστεί, είτε μία ημέρα (24 ώρες) ή και παραπάνω σε περιόδους που τα εργαστήρια δέχονται υψηλό αριθμό δειγμάτων προς ανάλυση όπως αυτή που διανύουμε. Ο καθηγητής εξήγησε πως ο μοριακός έλεγχος αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε, η χρήση του τεστ PCR προβλέπεται για άτομα με αρνητικά διαγνωστικά rapid αλλά επίμονα σοβαρά συμπτώματα. Υπενθυμίζεται ακόμα πως ο μοριακός έλεγχος είναι αναγκαίος για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης αλλά και για ενήλικους επιβάτες πτήσεων εσωτερικού και ταξιδιώτες από άλλες χώρες (εντός 72 ωρών από το ταξίδι) και την κατάταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις εφόσον απουσιάζει πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.

3. Αρνητικό rapid, θετικό PCR:

Οι καθηγητές εξήγησαν πως αυτό συμβαίνει συνήθως σε άτομα με χαμηλό ιικό φορτίο. Ο κ. Μαγιορκίνης ειδικότερα ανέφερε πως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη συμφωνία αποτελέσματος rapid και PCR (σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος για το πρώτο λόγω χαμηλού φορτίου και άρα μικρού κίνδυνου μετάδοσης) είναι μερικές ώρες μέχρι μία ημέρα. «H PCR δεν βοηθά να ανακοπεί η μετάδοση γιατί μέχρι να βγει το αποτέλεσμά της θα έχει θετικοποιηθεί και το rapid», εξήγησε. Επιπλέον, διευκρίνισε πως σε περιόδους έξαρσης της πανδημίας πολλοί ασυμπτωματικοί θα βγουν αρνητικοί στο rapid και θετικοί στην PCR χωρίς ωστόσο να σημαίνει πως είναι μεταδοτικοί. «Η PCR μπορεί να βγαίνει θετική ακόμα και 30 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη», δήλωσε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria