Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, που κανονικά σε τρεις ημέρες θα πήγαινε σε εκλογές. Όμως το βράδυ της Τρίτης η Ανώτατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (HNEC) διέταξε τη διάλυση των εκλογικών επιτροπών.
Λίγο μετά, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, η Manul, εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση στην Τρίπολη. «Η κινητοποίηση δυνάμεων που πρόσκεινται σε διάφορες ομάδες προκαλεί εντάσεις και αυξάνει τον κίνδυνο συγκρούσεων που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε σύρραξη», προειδοποίησε. «Κάθε διαφωνία για πολιτικά ή στρατιωτικά ζητήματα πρέπει να επιλύεται με διάλογο, ιδίως σε αυτήν την περίοδο που η χώρα διανύει μια δύσκολη και περίπλοκη εκλογική διαδικασία, στόχος της οποίας είναι να οδηγήσει σε μια ειρηνική (πολιτική) μετάβαση», επέμεινε η Manul.
Η διάλυση των εκλογικών επιτροπών σημαίνει ότι οι προεδρικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί. Το φθινόπωρο, οι βουλευτικές εκλογές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου αναβλήθηκαν μέχρι τον Ιανουάριο.
Ενώ η Στέφανι Ουίλιαμς, η Ειδική Σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, δεν έχει ακόμη ματαιώσει επίσημα τις εκλογές και θα έχει συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, 17 υποψήφιοι δήλωσαν τη Δευτέρα ότι περίμεναν πως οι εκλογές θα αναβληθούν «αναπόφευκτα».
Συνολικά, σχεδόν 80 άτομα διεκδικούν αξιώματα στη βαθιά διχασμένη και κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Νωρίτερα, σε φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται οχήματα με πολυβόλα και ένα άρμα μάχης σε μια συνοικία κοντά σε μια πανεπιστημιούπολη. Οι δρόμοι είχαν αποκλειστεί με σακιά με άμμο και τα οδοφράγματα φυλάσσονταν από ενόπλους.
Το Πανεπιστήμιο της Τρίπολης αναγκάστηκε να κλείσει τις πύλες του λόγω της κατάστασης αυτής στις συνοικίες Αΐν Ζάρα και Φορνάζ. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, πολλά σχολεία σε αυτές τις γειτονιές στα νότια προάστια της πόλης αποφάσισαν επίσης, για προληπτικούς λόγους, να κλείσουν.
Στο μεταξύ δύο υποψήφιοι από τη Δυτική Λιβύη επισκέφθηκαν σήμερα τη Βεγγάζη όπου συναντήθηκαν με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης, τον Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διεκδικεί και αυτός την προεδρία της χώρας.
Οι δύο υποψήφιοι, ο ισχυρός πρώην υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άχμεντ Μέιτιγκ, έφτασαν το πρωί στο αεροδρόμιο της Μπενίνα, κοντά στη Βεγγάζη. Ένας σύμβουλος του Μπασάγα είπε ότι επρόκειτο να συναντηθούν «με βουλευτές, πολιτικούς ηγέτες και αρχηγούς φυλών», υποστηρίζοντας ότι στόχος αυτής της σπάνιας μετάβασης στη Βεγγάζη είναι «να καταρρίψουν τα εμπόδια που ορθώνονται πριν από τις εκλογές και να δείξουν ότι είναι εφικτό να ενωθεί» η χώρα.
Και οι δύο συναντήθηκαν με τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει ντε φάκτο την Ανατολική και ένα μέρος της Νότιας Λιβύης. Ο Χάφταρ συναντήθηκε επίσης με άλλους υποψηφίους από την Ανατολική και Νότια Λιβύη.