Νέα εκτόξευση του πληθωρισμού – Στο +4,8% τον Νοέμβριο - OlaDeka

Νέα εκτόξευση του πληθωρισμού – Στο +4,8% τον Νοέμβριο

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Περαιτέρω άνοδο εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ο οποίος εκτοξεύθηκε στο 4,8% τον Νοέμβριο του 2021, δείγμα του εν εξελίξει κύματος ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, ενέργεια και τρόφιμα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η άνοδος στην τιμή του φυσικού αερίου κυμάνθηκε (και πάλι) σε τριψήφια επίπεδα και έφθασε στο 180%, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «MR», το οποίο είχε προαναγγείλει την άνοδο του πληθωρισμού. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ):

 • Από τη σύγκριση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προέκυψε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
 • Την ίδια ώρα, ο γενικός δείκτης τιμών, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι μείωσης 0,9% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
 • Τέλος, ο μέσος δείκτης τιμών καταναλωτών του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2020 – Νοεμβρίου 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου 2019 – 2020, εμφάνισε αύξηση 0,6% έναντι μείωσης 1,0% που είχε καταγραφεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των 12μήνων 2019 – 2020 και 2018 – 2019.
nea-ektoxeysi-toy-plithorismoy-sto-4-8-ton-noemvrio0

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2021, ο ετήσιος πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 3,4% και ο μηνιαίος στο 1,5%.

Πώς οδηγηθήκαμε στον πληθωρισμό 4,8%

Η αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 4,8%, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, οφείλεται στις παρακάτω μεταβολές:

 • 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.
 • 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
 • 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
 • 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

Αντίθετα, μείωση τιμών κατεγράφη στους εξής δείκτες:

 • 0,1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.
 • 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
 • 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε:τηλεφωνικές υπηρεσίες, τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων.
 • 0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.
 • 0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
nea-ektoxeysi-toy-plithorismoy-sto-4-8-ton-noemvrio1

Άλμα 180% στο φυσικό αέριο

Στους επιμέρους τομείς, η τιμή του φυσικού αερίου (εντάσσεται στον τομέα της στέγασης) εκτοξεύθηκε κατά 180,9% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2020, ως απόρροια της εκρηκτικής ανόδου της τιμής στο χονδρεμπόριο.

Εξίσου υψηλή μεταβολή εμφάνισε και το πετρέλαιο θέρμανσης, το οποίο ενισχύθηκε κατά 45,2%, ενώ ο ηλεκτρισμός ακολούθησε στο 37,8% και τα καύσιμα – λιπαντικά στο 24,9%.

Όσον αφορά τα τρόφιμα (+3,5%), οι εντονότερες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν στο αρνί – κατσίκι (21,3%), στο ελαιόλαδο (18,5%), στα άλλα βρώσιμα έλαια (16,7%), στις πατάτες (11,9%), καθώς και στα νωπά ψάρια (9,8%).

Επιπλέον, οι τιμές στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 12,8%, στη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο κατά 12,1%, στα καινούρια αυτοκίνητα κατά 6,3% και στις οικιακές υπηρεσίες κατά 5,7%.

Στον αντίποδα, οι πιο αισθητές μειώσεις τιμών παρατηρήθηκαν στον τομέα τηλεφωνικού εξοπλισμού κινητών τηλεφώνων (8,5%), στις τηλεφωνικές υπηρεσίες (2,6%), στα ασφάλιστρα οχημάτων (1,9%), στα κρασιά -1,8% και στα φαρμακευτικά προϊόντα (1,1%).

nea-ektoxeysi-toy-plithorismoy-sto-4-8-ton-noemvrio2

Παροδικό το φαινόμενο, επιμένει η κυβέρνηση

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώνουν ότι το φαινόμενο είναι εντονότερο από ό,τι αναμενόταν, αλλά επιμένουν ότι θα κρατήσει για λίγο, υιοθετώντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) περί παροδικού πληθωρισμού.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι η μέτρηση γίνεται έναντι των μηνών του 2020, ένα έτος το οποίο θεωρείται ως πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης, λόγω της πανδημικής κρίσης. 

Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, μέχρι και σήμερα κινείται σε δύο άξονες για την ανάσχεση της ακρίβειας και των υψηλών τιμών στην ενέργεια, ένα κοκτέιλ το οποίο πλήττει το εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. 

Στην πρώτη κατεύθυνση υπάρχουν οι φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κινήσεις δηλαδή που οδηγούν σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Στον δεύτερο άξονα υπάρχουν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις, ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν τώρα να «χτίσουν» ένα επιπλέον τείχος έναντι του πληθωρισμού (επιδοτήσεις στα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης). 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria