Μάσκες παντού, στοπ στις εορταστικές εκδηλώσεις και στο βάθος πρόσθετοι περιορισμοί

Αρχική » Ελλάδα » Μάσκες παντού, στοπ στις εορταστικές εκδηλώσεις και στο βάθος πρόσθετοι περιορισμοί

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και την αναχαίτιση της επικείμενης επέλασης της παραλλαγής Ομικρον ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ειδικότερα, από αύριο Παρασκευή (24/12) στις 6 π.μ. τίθενται σε ισχύ τα εξής:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95 σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Αναστολή όλων των προγραμματισμένων δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων.
  • Τεστ κορονοϊού την 2η και την 4η ημέρα της άφιξης των επισκεπτών στην Ελλάδα, πέραν της υποχρέωσης για PCR 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.
  • Ισχυρή σύσταση για διενέργεια τεστ πριν από κάθε εκδήλωση την περίοδο των εορτών.

Τα εν λόγω μέτρα θα ισχύουν τουλάχιστον έως τις 2 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, θα υπάρχουν πρόσθετοι περιορισμοί, οι οποίοι θα ανακοινωθούν την Δευτέρα (27/12) και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου. Τα εν λόγω μέτρα θα αφορούν τη διασκέδαση (ωράριο λειτουργίας), τις αθλητικές εκδηλώσεις (παρουσία κόσμου), την τηλεργασία (επιστροφή σε κάποιο ποσοστό) καθώς και δραστηριότητες που θεωρούνται «μη αναγκαίες».

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα, προκειμένου να αξιολογήσει όλα τα νεότερα δεδομένα και να προχωρήσει στην εξειδίκευση των εν λόγω μέτρων.

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο Θάνος Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί κανονικά και αυτό που μπορεί να εξεταστεί –αν παραστεί ανάγκη- είναι η επικαιροποίηση του σχετικού πρωτοκόλλου. «Δεν θα είναι μέτρα που θα παραπέμπουν σε lockdown», τόνισε υπουργός Υγείας. 

Αύξηση των κρουσμάτων, στο μικροσκόπιο η Ομικρον

Η «Ομικρον» και ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων τις μέρες των εορτών λόγω των μεγάλων συναθροίσεων, οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να λάβει νέα μέτρα, κατόπιν των εισηγήσεων που έκανε την Τετάρτη η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και προσπαθούμε να την αποκωδικοποιήσουμε» επισήμανε ο υπουργός Υγείας. Αναφορικά με την Όμικρον στο σκέλος της μεταδοτικότητας είναι πολύ υψηλή, ενώ για τη νοσηρότητα υπάρχουν αισιόδοξα μηνύματα, σε 10-15 μέρες θα έχουμε πιο σαφή εικόνα, σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι είναι επιτακτικό να ληφθούν μέτρα.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Ομικρον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς πανικό και χωρίς εφυσηχασμούς» υπογράμμισε από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι τα νέα μέτρα δεν περιλαμβάνουν καθολικούς περιορισμούς και lockdown, αλλά αποτελούν αναγκαίες προσαρμογές στην υφιστάμενη κυβερνητική στρατηγική με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή πλέον διαμορφώνεται.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια