Τα φορτηγά χωρίς οδηγό είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε

Η Ευρώπη μαστίζεται από έλλειψη οδηγών φορτηγών και αναζητά λύσεις στα αυτοοδηγούμενα οχήματα – Πώς η Ε.Ε. φρόντισε να διευκολύνει την ενδοκοινοτική κυκλοφορία τους – Τι αναφέρει στο newmoney η Χάνα Ράισι, εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου

Περισσότερα δρομολόγια, ταχύτερες παραδόσεις, πλήρης εφαρμογή των χρονοδιαγραμμάτων. Οι νέες τεχνολογίες έχουν συμβάλλει στον κλάδο των οδικών μεταφορών και υπόσχονται πλήρη αναμόρφωση του κλάδου.

Μία από τις τελευταίες εξελίξεις αφορά στα φορτηγά μεταφοράς προϊόντων. Πάνω από δέκα αυτοκινητοβιομηχανίες, παγκοσμίως, δουλεύουν πάνω σε αυτοοδηγούμενα φορτηγά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εταιρεία TuSimple έχει ήδη προχωρήσει σε δοκιμές σε δρόμους της Αριζόνα και του Νέου Μεξικού. Τώρα, ετοιμάζεται να κάνει δοκιμές σε δημόσιους δρόμους, χωρίς καν παρουσία οδηγού μέσα στο φορτηγό.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στην Ευρώπη, οι σουηδικές Volvo και Scania και η γερμανική Mercedes Benz ετοιμάζουν τα δικά τους μοντέλα.

Μάλιστα, πριν ακόμα ξεκινήσουν τα δρομολόγια αυτών των φορτηγών, η Ευρωπαϊκή Ένωση φρόντισε να διευκολύνει την ενδοκοινοτική κυκλοφορία τους.

Ένα από τα αυτοοδηγούμενα φορτηγά της αμερικανικής TuSimple

Την προηγούμενη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο συμφώνησαν να χαλαρώσουν τους υπάρχοντες περιορισμούς στην χρήση αυτοοδηγούμενων φορτηγών από τη μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην άλλη.

«Οι τρέχοντες περιορισμοί αποτελούν περιττό βάρος για τις εταιρείες και δημιουργούν σύγχυση. Σύμφωνα με τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι εταιρείες θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν οχήματα που ενοικιάζονται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος, ώστε να είναι σε θέση να καλύπτουν την αύξηση της ζήτησης που προκύπτει σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ή να αντικαθιστούν ελαττωματικά ή κατεστραμμένα οχήματα» εξηγεί στο newmoney η Χάνα Ράισι, εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Το σκεπτικό της απόφασης αποτελείται από έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα: τα αυτοοδηγούμενα οχήματα «θα συμβάλλουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε., καθώς τείνουν να είναι νεότερα, ασφαλέστερα και λιγότερο ρυπογόνα από τον μέσο όρο του στόλου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σκεπτικό της απόφασης.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (International Road Transport Union, IRU) το 71% των ευρωπαϊκών εταιρειών μεταφορών πιστεύει ότι τα αυτοοδηγούμενα οχήματα θα είναι πραγματικότητα την επόμενη δεκαετία. Τα φορτηγά αυτά «μπορούν να μειώσουν το κόστος εργασίας και να λειτουργούν 24/7 χωρίς τους περιορισμούς από τον χρόνο ανάπαυσης του οδηγού και τις αποστάσεις.»

Πανευρωπαϊκή έλλειψη οδηγών

Οι εικόνες με τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και τις ατελείωτες ουρές στα πρατήρια καυσίμων της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να είναι πιο κοντινές από ότι νομίζουμε.

Η έρευνα Transport Intelligence 2021 της εταιρείας «Ti» εκτιμά ότι περίπου 400.000 οδηγοί «λείπουν» από την ευρωπαϊκή αγορά. Τα μεγαλύτερα κενά παρουσιάζονται στην Πολωνία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από περίπου μία δεκαετία και επιδεινώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για οδηγούς, μετά την πανδημία. Πρόσφατα, μάλιστα, έφτασε και στην Ελλάδα.

«Ακόμα και η Ελλάδα έχει έλλειψη οδηγών. Οι εταιρείες συνεχώς μας στέλνουν έγγραφα, ζητώντας να τους προτείνουμε οδηγούς, από τις σχολές που έχουμε» αναφέρει στο newmoney ο Απόστολος Κενανίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Ελλάδας Διεθνών Μεταφορών (ΟΦΑΕ).

Έλλειψη οδηγών φορτηγών στην Ευρώπη, πηγή: Transport Intelligence 2021

Ένας Έλληνας οδηγός που εργάζεται σε φορτηγά που ταξιδεύουν στο εξωτερικό κερδίζει περίπου 1.800 ευρώ «καθαρά» το μήνα. Όμως, αυτό δεν είναι αρκετό για να προσελκύσει νέους στο επάγγελμα.

«Είναι ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα, είσαι πάντα μακριά από τον κοινωνικό σου περίγυρο, από την οικογένειά σου» εξηγεί ο Α. Κενανίδης. «Οι απολαβές μπορεί να είναι ικανοποιητικές, αλλά δεν αρκούν, γιατί ο περισσότερος κόσμος θέλει να είναι στο σπίτι του πιο συχνά. Κάτι ανάλογο με αυτό συμβαίνει και με τους ναυτικούς.»

Επίσης, στην Ελλάδα, τα διπλώματα για τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών δίνονται μετά το 21ο έτος της ηλικίας, «παγκόσμια πρωτοτυπία» όπως αναφέρει ο Α. Κενανίδης.

«Μέχρι τότε, οι περισσότεροι νέοι έχουν ξεκινήσει κάποια άλλη δραστηριότητα, δεν περιμένουν να ξεκινήσουν να εργάζονται ως οδηγοί στα 21 τους χρόνια. Επίσης, μόνο στην Ελλάδα οι οδηγοί ασφαλίζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά, κάτι που αυξάνει υπέρμετρα το κόστος πρόσληψης».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria