Η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού είναι πολύ πιθανό να μεταδοθεί διεθνώς, προκαλώντας ”πολύ υψηλό” παγκόσμιο κίνδυνο νέων κυμάτων μολύνσεων, οι οποίες μπορεί να έχουν ”σοβαρότατες επιπτώσεις” σε κάποιες περιοχές, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Π.Ο.Υ. κάνει έκκληση στις 194 χώρες – μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, και εν αναμονή αυξήσεων στα κρούσματα, να διασφαλίσουν τον σχεδιασμό μέτρων για την διατήρηση των απαραίτητων υπηρεσιών υγείας.
″Η Ομικρον έχει έναν αριθμό μεταλλάξεων χωρίς προηγούμενο και ορισμένες προκαλούν ανησυχία για τις επιπτώσεις τους στην πορεία της πανδημίας” τονίζει ο Π.Ο.Υ. ”Ο παγκόσμιος κίνδυνος τον οποίο παρουσιάζει αυτή η νέα παραλλαγή, εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός.”
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από την Ομικρον, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με την δυνατότητά της να ξεπεράσει την προστασία που παρέχουν τόσο τα εμβόλια, όσο και η νόσηση από κορονοϊό.
″Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως σοβαρότητας, μπορεί να δημιουργήσει αξεπέραστες δυσκολίες στα συστήματα υγείας και να οδηγήσει σε αύξηση των θανάτων. Οι επιπτώσεις στις ευπαθείς ομάδες μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, ειδικά σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού” τονίζει ο Π.Ο.Υ.
Η παραλλαγή αναφέρθηκε για πρώτη φορά στον Π.Ο.Υ. στις 24 Νοεμβρίου, από τη Νότιο Αφρική, όπου τα κρούσματα παρουσιάζουν απότομη αύξηση. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με νέα κρούσματα στην Ολλανδία, την Δανία και την Αυστραλία, παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες επιβάλουν περιορισμούς στα σύνορά τους. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει τα σύνορά της για τους ξένους, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ισραήλ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην πιο πρόσφατη οδηγία του, υπογράμμισε ότι οι χώρες πρέπει να ”προσαρμόσουν εγκαίρως την στρατηγική τους ως προς τα διεθνή ταξίδια και να περιμένουν περαιτέρω οδηγίες.”
″Η παρουσία πολλαπλών μεταλλάξεων δείχνει ότι η Ομικρον έχει πολλές πιθανότητες να παρακάμψει την ανοσία που παρέχουν τα αντισώματα. Συνολικά, υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το μέγεθος της δυνατότητάς της να παρακάμψει την ανοσία” τονίζει ο Π.Ο.Υ. ”Αναμένονται μολύνσεις και κρούσματα σε εμβολιασμένα άτομα, αν και σε μικρά ποσοστά.”