Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μείζονα προτεραιότητα στην Ολλανδία.
Καθώς η γεωργία ευθύνεται για το 40% των εκπομπών αζώτου, χρειάζεται να δαπανηθούν δισεκατομμύρια για τον περιορισμό της κτηνοτροφίας, ώστε να μειωθεί η ρύπανση από αμμωνία.
Ευρισκόμενος στο στόχαστρο, ο αγροδιατροφικός τομέας εφαρμόζει μια εκστρατεία προσέγγισης των πολιτών, μέσα από δωρεάν μπέργκερ και δραστηριότητες για παιδιά.
«Αγρότες από όλη τη χώρα ήρθαν στην Ουτρέχτη όχι μόνο για να κεράσουν τους ντόπιους, αλλά και να θέσουν τους προβληματισμούς τους στην ολλανδική κυβέρνηση», μεταδίδει η απεσταλμένη του euronews Μέιβ ΜακΜέιχον.
«Ανησυχώ πάρα πολύ για την κλιματική αλλαγή, αλλά είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα Και σ’ αυτή τη μικρή χώρα, δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα του πλανήτη», δήλωσε μια αγρότισσα.
Όμως με 100 εκατομμύρια αγελάδες, κοτόπουλα και χοίρους, αυτή η «μικρή χώρα» των 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχει μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές βιομηχανίες της Ευρώπης. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ίδρυμα για το κλίμα Urgenda συμπάσχει με τους αγρότες, αλλά λέει ότι η χώρα πρέπει να τρώει λιγότερο και να εξάγει λιγότερα.
«Δεν ξέρουμε τι κάνει η κυβέρνηση, αλλά γνωρίζουμε ότι η μείωση της κτηνοτροφίας είναι πραγματικά απαραίτητη για το κλίμα. Τώρα περιμένει πώς θα το κάνουν. Νομίζω ότι πρέπει οπωσδήποτε να μειώσουμε τον αριθμό των χοίρων, των κοτόπουλων και των αγελάδων. Θα μπορούσαμε να έχουμε λιγότερα ζώα ανά αγρότη ή να μειώσουμε τον αριθμό των αγροτών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει. Ελπίζουμε να γίνει με δίκαιο τρόπο για τους αγρότες, καθώς τηρούν το νόμο αυτή τη στιγμή», είπε η Χάνεκε φαν Όρμοντ από το Ίδρυμα Urgenda.
Μέλη του Urgenda μετακινούνται προς την COP26 με τα πόδια. Απο το Χρόνινχεν ως τη Γλασκώβη, το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο. Επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.
«Πρέπει να μείνουμε κάτω από τον 1,5 βαθμό. Φαίνεται μικρή διαφορά, από τον 1,5 ως τους 3, αλλά η διαφορά είναι τεράστια για τον κόσμο που θα ζούμε. Πρέπει να εξετάσουμε πώς πετάμε, τη ναυτιλία, τη βιομηχανία. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη συμφωνία», λέει η φαν Όρμοντ.
Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην COP26. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο.
EURONEWS