Ο μεγάλος του ανταγωνιστής, ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, του σέρβιρε κάποτε μία κατσίκα την οποία είχε σκοτώσει ο ίδιος. Ο Τζακ Ντόρσι προτίμησε να αρκεστεί στη σαλάτα του. Όμως και οι δικές του διατροφικές συνήθειες τον έχουν κατατάξει ανάμεσα στα πιο αντισυμβατικά αφεντικά της Silicon Valley.
Ο ιδρυτής και έως χθες CEO του Twitter, δηλώνει ότι τρώει μόνο μία φορά την ημέρα. Και αυτό τις καθημερινές, γιατί τα σαββατοκύριακα δεν τρώει καθόλου. Η καθημερινή του ρουτίνα περιλαμβάνει μπάνια σε παγάκια, δύο ώρες διαλογισμού, περπάτημα μίας ώρας και 20 λεπτών για να φτάσει στο γραφείο του. Και η εικόνα του, με το μακρύ και κάπως ατημέλητο μούσι θυμίζει περισσότερο άστεγο ερημίτη παρά δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία.
Όμως ο Ντόρσι δεν έχει απαρνηθεί εντελώς τη ζωή των founders της Silicon Valley. Ζει σε ένα εντυπωσιακό σπίτι αξίας εκατομμυρίων, βγαίνει με μοντέλα και οδηγεί γρήγορα αυτοκίνητα.
Η ταραχώδης καριέρα
Αφότου ίδρυσε το Twitter, στις 21 Μαρτίου του 2006, ο Ντόρσι εκδιώχθηκε από τη θέση του CEO δύο χρόνια αργότερα, αλλά επέστρεψε το 2005, αφότου είχε ιδρύσει και την δεύτερη εταιρεία του, την εταιρεία ψηφιακών πληρωμών Square.
Χρειάστηκε να καταθέσει αρκετές φορές ενώπιον του Αμερικανικού Κογκρέσου για να υπερασπιστεί το Twitter απέναντι στις κατηγορίες που βαραίνουν τα social media.
Και χθες, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση του CEO.
Επιτυχία χωρίς πτυχίο
Ο Ντόρσι άρχισε να ασχολείται με τον προγραμματισμό από τα σχολικά του χρόνια και σε ηλικία 15 ετών, έγραψε ένα λογισμικό το οποίο ακόμα χρησιμοποιούν κάποιες εταιρείες ταξί.
Όπως και πολλοί άλλοι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, ο Ντόρσι δεν αποφοίτησε ποτέ από το πανεπιστήμιο.
Το 2000, δημιούργησε ένα απλό πρόγραμμα που του επέτρεπε να ενημερώνει τους φίλους του για τη ζωή του μέσω μηνυμάτων στο BlackBerry και στο email. Όμως κανείς δεν έδειξε να ενδιαφέρεται πραγματικά, και έτσι άφησε αυτή την ιδέα στην άκρη.
Την εποχή εκείνη, έμοιαζε να μην ξέρει τι θα κάνει στη ζωή του. Το 2002 έβγαλε μέχρι και δίπλωμα επαγγελματία μασέρ.
Όμως τελικά τον κέρδισε η τεχνολογία. Στην εταιρεία podcasting Odeo γνώρισε τα άτομα με τα οποία στη συνέχεια θα ίδρυαν το Twitter. Όταν η Odeo έκλεισε, το 2006, ο Ντόρσι έβγαλε από το συρτάρι την ιδέα του για τα μηνύματα και έτσι, γεννήθηκε το Twitter.
Μαζί με τον Έβαν Γουίλιαμε και τον Μπιζ Στόουν, αγόρασαν το domain name για το Twitter αντί 7.000 δολαρίων.
Την 21η Μαρτίου του 2006, ο Ντόρσι έγραψε το πρώτο tweet. Έκτοτε, διατηρεί το απλό handle @jack στην πλατφόρμα.
Σε ηλικία 30 ετών, και ως CEO πια, έβγαλε το σκουλαρίκι από τη μύτη, για να δείχνει σοβαρός.
Όμως έως το 2008, ο Γουίλιαμς είχε καταλάβει τη θέση του CEO, και ο Ντόρσι άρχισε να επιδιώκει άλλα projects. Επένδυσε στην Foursquare και ίδρυσε την startup πληρωμών Square.
Ο δρόμος προς την κορυφή
Το 2011, ο Ντόρσι πήρε συνέντευξη από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο πρώτο Twitter Town Hall.
Και τον Νοέμβριο του 2013, όταν το Twitter μπήκε στο χρηματιστήριο, έγινε δισεκατομμυριούχος μέσα σε λίγες ώρες.
Το 2014, το Forbes υπολόγιζε την περιουσία του στα 2,2 δισ. δολάρια. Σήμερα, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 12,3 δισ. δολάρια.
Και αυτό, παρότι το 2019 έγινε γνωστό ότι έβγαζε μόλις 1,4 δολάρια από τη δουλειά του ως CEO. Δεν είναι άλλωστε το μοναδικό από τα αφεντικά της Silicon Valley με τόσο χαμηλό μισθό: Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κερδίζει 1 δολάριο τον χρόνο από την Facebook.
Παρόλα αυτά, ο Ντόρσι πλήρωσε 9,9 εκατ. δολάρια για την παραθαλάσσια έπαυλή του στο Σαν Φρανσίσκο.
Μποέμικη ζωή
Παρά τα δισεκατομμύριά του, ο Ντόρσι ζει μία κάπως αντισυμβατική ζωή. Ακόμα και πριν από την πανδημία, δούλευε μία φορά την εβδομάδα από το σπίτι του. Όπως είχε αποκαλύψει, κάθε Τρίτη δούλευε όχι από κάποιο πλήρως εξοπλισμένο γραφείο στην έπαυλή του, αλλά από την κουζίνα του σπιτιού του.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται έντονα με τον διαλογισμό, ενώ όπως λέει, τρώει ένα γεύμα την ημέρα και νηστεύει όλο το σαββατοκύριακο. Την πρώτη φορά που προσπάθησε να νηστέψει ένιωθε σαν να έχει παραισθήσεις, έχει ομολογήσει.
«Ήταν μία περίεργη κατάσταση. Αλλά όταν το έκανα τις δύο επόμενες φορές, είδα πολύ καθαρά ότι οι μέρες μας κινούνται γύρω από τα γεύματα. Η εμπειρία που είχα ήταν ότι όταν νήστευα για πολύ περισσότερο, ο χρόνος πραγματικά επιβράδυνε», έχει πει.
Πολλοί τον κατηγόρησαν ότι παρουσιάζει τις διατροφικές διαταραχές σαν μια φυσιολογική συμπεριφορά.
Όμως ο Ντόρσι έχει κάνει σαφές ότι δεν τον ενδιαφέρει και πολύ η γνώμη των άλλων. Τα τελευταία χρόνια, έβαλε ξανά το σκουλαρίκι στη μύτη του και άφησε ένα μακρύ μούσι.
Το bitcoin θα φέρει την παγκόσμια ειρήνη
Ο Ντόρσι είναι υπέρμαχος των κρυπτονομισμάτων και έχει πει ότι ελπίζει το bitcoin να φέρει την παγκόσμια ειρήνη.
Τον Ιούλιο εμφανίστηκε σε πάνελ μαζί με τον Ίλον Μασκ και την Κάθι Γουντ της Art Invest, όπου είπε ότι αγαπά την κοινότητα του bitcoin γιατί είναι «πολύ παράξενη».
«Ο μόνος λόγος για τον οποίο έχω μία καριέρα είναι γιατί έμαθα τόσο πολλά από ανθρώπους όπως αυτούς που χτίζουν το bitcoin σήμερα», ομολόγησε.
Τον Απρίλιο του 2020, ο Ντόρσι ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού fund που στόχο είχε να συνεισφέρει στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας. Τότε, είπε ότι θα δώσει 1 δισ. δολάρια από τις μετοχές της Square που κατείχε ή περίπου το 28% της περιουσίας του τον καιρό εκείνο.
Η πώληση του πρώτου tweet
Τον Μάρτιο του 2021, ο Ντόρσι έβγαλε το πρώτο του tweet σε δημοπρασία. Εν μέσω της μανίας για τα Non-fungible tokens (NFTs), πούλησε το tweet αντί 2,9 εκατ. δολαρίων στον Χακάν Εστέβι, τον CEO της Bridge Oracle, με στόχο να διαθέσει τα έσοδα σε φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Αφρική.
Η παραίτηση
«Δεν είμαι σίγουρος εάν το έχει ακούσει κανείς, αλλά παραιτήθηκα από το Twitter», έγραψε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα όταν η κίνησή του έγινε γνωστή από το CNBC, χθες.
Ο επικεφαλής τεχνολογίας της εταιρείας, Παράγκ Αγκραβάλ, θα τον διαδεχθεί στη θέση του CEO.