Τη θέση της ότι, παρά την άνοδο του πληθωρισμού, δεν είναι ώρα για tapering στην Ευρωζώνη έκανε σαφή με τον πλέον ρητό τρόπο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ευθέως ότι μια σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα απειλήσει την ανάκαμψη από την πανδημία και τα lockdowns. Η ίδια έχει αφήσει να εννοηθεί ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα εξαιρεθούν από την ποσοτική χαλάρωση, παρά τα ειδικά χαρακτηριστικά τους.
Ο πληθωρισμός
Τον Οκτώβριο οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη κατέγραψε ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ για ρυθμό 2%, σκαρφαλώνοντας στο 4,1% με την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας να δίνουν την ανοδική αυτή ώθηση.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ και το 2022, καθώς τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες παραμένουν και οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση.
Εντούτοις η Γαλλίδα οικονομολόγος, επέμεινε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να «πατήσει φρένο» τώρα και πρέπει συνεχίσει να στηρίζει την ανάκαμψη της οικονομίας.
«Η πίεση του πληθωρισμού αναμένεται να εξασθενίσει -όπως εκτιμούμε σήμερα- οπότε δεν έχει νόημα να αντιδράσουμε εφαρμόζοντας πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Η σύσφιξη αυτή θα έχει επίδραση στην οικονομία αφού έχει ήδη παρέλθει το σοκ», τόνισε.
Τα νοικοκυριά
Όπως υποστήριξε η κ. Λαγκάρντ η ενδεχόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής επί του παρόντος θα επιβάρυνε τα εισοδήματα τω νοικοκυριών, τα οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα σοκ από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος, το οποίο πιθανότατα θα περιορίσει την ανάπτυξη.
«Σε αυτήν την κατάσταση, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα επιδεινώσει την επίδραση της ΕΚΤ στην οικονομία», είπε.
Ενώ αναγνώρισε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν βελτιωθεί μετά από μια δεκαετία υποτονικής ανάπτυξης των τιμών, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να «τροφοδοτήσει» τη ζήτηση.
«Καθώς οι θετικές δυνάμεις της ζήτησης στην οικονομία ενισχύονται, οι προοπτικές για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα δείχνουν καλύτερες από ό,τι πριν από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε αυτές τις δυνάμεις, όχι όμως να αποσύρουμε πρόωρα τη στήριξή μας».
Οι αγορές ομολόγων
Αναφορικά με τις αγορές ομολόγων κι ενώ στη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει για το μέλλον πρόκειται να αποφασίσει για το μέλλον των προγραμμάτων η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι θα εξακολουθήσουν να είναι «σημαντικές» και μετά τον Μάρτιο όταν θα σταματήσει το ΡΕΡΡ στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου.
«Ακόμα και μετά το αναμενόμενο τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), θα παραμένει σημαντικό η νομισματική πολιτική να εξακολουθεί να στηρίζει να υποστηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο μας στο 2%,» κατέληξε.
Ο τερματισμός του ΡΕΡΡ αφορά έμμεσα την Ελλάδα, καθώς στο πρόγραμμα αυτό συμπεριλήφθηκαν και τα ελληνικά ομόλογα κι ενώ στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης.
Ωστόσο η αίσθηση των αναλυτών είναι ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα και μετά την παρέλευση του ΡΕΡΡ, καθώς θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα θα βρει τρόπο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα και μετά τη λήξη του PEPP (που αναμένεται τον Μάρτιο του 2022).