Οι εργαζόμενοι της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» (Interreg) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη καταγγέλλουν την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για κατάργησή της, μετά από 16 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης λειτουργίας.
Όπως προβλέπει το προσχέδιο του νόμου για το ΕΣΠΑ 2021-2027, η Υπηρεσία θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη μόνο μέχρι την ολοκλήρωση των Προγραμμάτων Interreg της περιόδου 2014-2020, δηλαδή με τελικό χρονικό ορίζοντα το 2024.
Για τα Προγράμματα της περιόδου 2021-2027 σχεδιάζεται η σύσταση και η παράλληλη λειτουργία -άγνωστο πού και με ποιο προσωπικό- μιας νέας Υπηρεσίας Προγραμμάτων Interreg, στο πλαίσιο του ιδίου Υπουργείου και, όπως ρητά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, με «πλήρη διάκριση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων».
Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Interreg είναι η μοναδική αποκεντρωμένη δημόσια υπηρεσία κεντρικής διοίκησης με έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η απόφαση αυτή δε δικαιολογείται από τις υπηρεσιακές επιδόσεις, αλλά και από την ποιότητα της δουλειάς των εργαζομένων, καθώς ουδέποτε υπήρξε απώλεια πόρων στα Προγράμματα Interreg έως σήμερα. Πρόσφατα, μεταξύ άλλων, η ΕΥΔ έγινε για πολλοστή φορά αποδέκτης ευρωπαϊκού βραβείου για Πρόγραμμα αρμοδιότητάς της.
Η σχεδιαζόμενη κατάργηση της Υπηρεσίας συνιστά μια τιμωρητική και προσβλητική πρωτοβουλία, εντελώς αναντίστοιχη με τη μέχρι σήμερα πορεία υλοποίησης των Προγραμμάτων Interreg.
Πέραν αυτού ακυρώνει το σύνολο της σωρευμένης εμπειρίας και τεχνογνωσίας, που έχει επιτευχθεί μέσα από την δεκαεξάχρονη λειτουργία της υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη.
Η λειτουργία της υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί τόσο τις διαχειριστικές ανάγκες των Προγραμμάτων, καθώς η έδρα της βρίσκεται πλησίον των συνοριακών περιοχών, όσο και τις διαχρονικές διακηρύξεις περί αποκέντρωσης της δημόσιας διοίκησης.
Η λειτουργία της Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό για τις παραμεθόριες περιοχές και όχι μόνο, αναδεικνύοντας τα Προγράμματα Interreg σε χρήσιμο εργαλείο ολοκληρωμένης και ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.
Η Ειδική Υπηρεσία παράγει και αξιοποιεί καθημερινά την τεράστια προστιθέμενη αξία που προκύπτει από την υλοποίηση των Προγραμμάτων και τη συμβίωσή τους κάτω από την ίδια θεσμική «στέγη», εξασφαλίζοντας παράλληλα οικονομίες κλίμακας.
Και όμως, το προσχέδιο νόμου, χωρίς καμία αξιολόγηση ή/και άλλη αντικειμενική αφετηρία, προβλέπει αναίτια, αναιτιολόγητα και άδικα τη διάλυση της Ειδικής Υπηρεσίας και στιγματίζει ευθέως τους εργαζόμενους στην επαγγελματική αλλά και προσωπική τους αξιοπρέπεια.
Παράλληλα, προκαλεί αναπόφευκτο και μεγάλο διαχειριστικό κόστος, το οποίο συνεπάγεται η παράλληλη λειτουργία των προαναφερόμενων υπηρεσιών και, κατ’ επέκταση, μειώνει τους πόρους των νέων Προγραμμάτων που θα μπορούσαν να διατεθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών στις αντίστοιχες περιφέρειες της χώρας.
Οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου και περεταίρω κλιμάκωση των ενεργειών τους, αν τα αιτήματά τους δεν δικαιωθούν.
Τα Προγράμματα Interreg Τα Προγράμματα Interreg είναι Ευρωπαϊκά Προγράμματα Συνεργασίας που απευθύνονται σε φορείς διασυνοριακών περιοχών.
Η Ειδική Υπηρεσία διαχειρίζεται πέντε διασυνοριακά Προγράμματα («Ελλάδα-Βουλγαρία», «Ελλάδα-Ιταλία», «Ελλάδα-Κύπρος», «ΕλλάδαΑλβανία» και «Ελλάδα-Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»), καθώς και ένα διακρατικό «Βαλκανική-Μεσόγειος», συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 500 εκ. ευρώ. Επιπλέον, η ΕΥΔ συμμετέχει, ως η αρμόδια Εθνική Αρχή της Ελλάδας, στη διαχείριση και την υλοποίηση των διακρατικών/πολυμερών προγραμμάτων «MED», «ADRION», «MED-ENI» και του μεγάλου διαπεριφερειακού Interreg Europe, ενώ αξιοποιεί και το πρόγραμμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας Interact, συνολικού ποσού πλέον του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.