Οι προοπτικές των Ιωαννίνων, γρήγορα κέντρισαν το ενδιαφέρον σημαντικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, με μεγάλες «περγαμηνές» και πλούσιο έργο, οι οποίες έκαναν το μεγάλο βήμα να επενδύσουν σε μια μικρή, αλλά γεμάτη ζωντάνια, πόλη της ελληνικής επαρχίας.
«Μια εν δυνάμει ελληνική Silicon Valley». Έτσι έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν τα Ιωάννινα, ο δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ, και όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, η πρωτεύουσα της Ηπείρου διαθέτει όλα τα φόντα για να αποτελέσει το πρώτο πραγματικό hub τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα. Εκτός από μια μακρά ιστορία, δεκάδες καλλιτεχνικά και πολιτιστικά events, και μοναδικές φυσικές ομορφιές, τα Ιωάννινα χαρακτηρίζονται τα τελευταία χρόνια από μια ακμάζουσα επιχειρηματικότητα με επίκεντρο την τεχνολογία καθώς και από ένα καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Οι προοπτικές των Ιωαννίνων, γρήγορα κέντρισαν το ενδιαφέρον σημαντικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, με μεγάλες «περγαμηνές» και πλούσιο έργο, οι οποίες έκαναν το μεγάλο βήμα να επενδύσουν σε μια μικρή, αλλά γεμάτη ζωντάνια, πόλη της ελληνικής επαρχίας. Την αρχή έκανε η P&I Ελλάς, θυγατρική της γερμανικής P&I Personal & Informatik AG, η οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2017 στο τεχνολογικό πάρκο της πόλης. Η εταιρεία έχει ως κύρια δραστηριότητα την εξέλιξη, βελτίωση, ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού που αποτελούν προϊόντα της μητρικής εταιρείας.
Φυσικά το μεγάλο όνομα στην επιχειρηματική σκηνή των Ιωαννίνων, είναι η επίσης γερμανική TeamViewer. Δύο χρόνια μετά την P&I, η κορυφαία γερμανική εταιρεία τεχνολογίας, χρηματιστηριακής αξίας 6 δισ. ευρώ επέλεξε τα Ιωάννινα για το ελληνικό της τμήμα, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει βάλει «στα σκαριά» τη δημιουργία ενός εκτεταμένου hub στην περιοχή. Aυτή τη στιγμή στην TeamViewer απασχολούνται 50 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι σε θέματα τεχνολογίας και software ενώ στόχος της εταιρείας είναι το ανθρώπινο δυναμικό να φτάσει τα επόμενα χρόνια τους 200. Αξίζει να αναφερθεί, πως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων έχει σχέση με την πόλη, λειτουργώντας ως κίνητρο για τους ίδιους αλλά και για άλλους νέους ώστε να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους, αντιστρέφοντας το brain drain προς το εξωτερικό αλλά και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Σημειώνεται πως τόσο η P&I όσο και η TeamViewer, ανήκουν στο βρετανικό fund Permira, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 44 δισ. ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής, Φίλιπ Ντόιτσερ έχει, στο παρελθόν, εξηγήσει επακριβώς την ιδέα πίσω από την απόφαση της TeamViewer. «Υπέρ της Ελλάδας συνηγορεί ο συνδυασμός ενός αξιόλογου και ακόμη ανεκμετάλλευτου ανθρώπινου δυναμικού, των καλών τοπικών συνθηκών και της υποστήριξης που παρέχει η πολιτική. Η επιλογή των Ιωαννίνων οφείλεται κυρίως στο πανεπιστήμιο της πόλης, το οποίο, με 20.000 φοιτητές, ανήκει στα πλέον αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Ο ανταγωνισμός στην τοπική αγορά εργασίας δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, κατά συνέπεια έχουμε πολλές πιθανότητες να προσλάβουμε, αλλά και να κρατήσουμε τους καλύτερους που εντοπίζουμε στην περιοχή. Στα Ιωάννινα πολλοί συνεργάτες είναι ακόμη καινούριοι, αλλά μπαίνουν γρήγορα στο πνεύμα της επιχείρησης και ταυτίζονται με την TeamViewer».
Τη δυναμική των Ιωαννίνων, ως hub υψηλής τεχνολογίας, εξήρε με τη σειρά του και ο Γερμανός πρέσβης στην Ελλάδα, Έρνστ Ράιχελ, μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. «Κάποιες καινοτόμες γερμανικές επιχειρήσεις ανακάλυψαν π.χ. τα Ιωάννινα, ως έναν ελκυστικό τόπο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των πολύ καλά καταρτισμένων, δημιουργικών νέων ανθρώπων, του δυναμικού οικοσυστήματος καθώς και των υπολοίπων ευνοϊκών προϋποθέσεων. Η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν έναν ολοένα και σημαντικότερο λόγο για τις γερμανικές επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα».
Δια στόματος του Γερμανού πρέσβη επιβεβαιώθηκε μια ακόμα επένδυση γερμανικής εταιρείας στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. Η Best Secret, η τρίτη εταιρεία του fund Permira, αναμένεται να δραστηριοποιηθεί σύντομα στα Ιωάννινα. Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία μεταπώλησης ειδών ένδυσης και υπόδησης έχει ήδη βρει τον χώρο εγκατάστασης, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει σε πρώτη φάση 20 νέες θέσεις εργασίας.
Μεγάλο ρόλο στην επιχειρηματική άνοδο των Ιωαννίνων έχει παίξει το έργο του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου Ηπέιρου (Ε.ΤΕ.Π.Η), το οποίο εδώ και δύο δεκαετίες στηρίζει έμπρακτα τις επιχειρήσεις τεχνολογίας που εδρεύουν στην περιφέρεια. Ειδικότερα, κύριος ρόλος του Ε.ΤΕ.Π.Η. είναι η διάχυση της τεχνογνωσίας που παράγεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τα ερευνητικά κέντρα µε στόχο τη δημιουργία ενός νέου πόλου ανάπτυξης στην Ήπειρο. Το Ε.ΤΕ.Π.Η. λειτουργεί επίσης σαν «θερμοκοιτίδα» νέων επιχειρήσεων και για τις τέσσερις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, όπου μικρές αλλά δυναμικά ανερχόμενες επιχειρήσεις στοχεύουν στην προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία µε ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Comitech, Dicon, Future Intelligence, ΝΩΣΙΣ και Q base είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες τεχνολογίας που φιλοξενούνται στο πάρκο. Παράλληλα, εκτός από το Ε.ΤΕ.Π.Η, με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, δρομολογείται η δημιουργία ενός νέου διευρυμένου τεχνολογικό πάρκο, χρηματοδοτούμενο από πόρους του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Στα Ιωάννινα έχει επίσης την έδρα της η Startup Tekmon αλλά και η Terracom η οποία προσφέρει υπηρεσίες IT.
Η μέχρι τώρα πορεία των επιχειρηματικών κινήσεων με επίκεντρο την περιοχή, επιβεβαιώνει πως το παράδειγμα των Ιωαννίνων, ως περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, ενώ η παρουσία σημαντικών ξένων εταιρειών αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας στη μετά-covid εποχή.