Η Ιαπωνία είναι κοντά στην απελευθέρωση των αποθεμάτων πετρελαίου για τη σταθεροποίηση των τιμών

Η Ιαπωνία εξετάζει το ενδεχόμενο να απελευθερώσει πετρέλαιο από τα αποθέματά της μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες για να βοηθήσει στον περιορισμό των αυξανόμενων τιμών του αργού πετρελαίου, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Fumio Kishida.
Εάν αποφασιστεί, θα είναι η πρώτη φορά που η Ιαπωνία θα εκμεταλλευτεί τα αποθέματα πετρελαίου της σε χαμηλότερες τιμές, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναζητούν κυρίως να αξιοποιήσουν τα πλεονάζοντα αποθέματα αντί να αναθεωρήσουν τον σχετικό νόμο.
“Εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε”, δήλωσε ο Kishida σε δημοσιογράφους στην πόλη Matsuyama της Δυτικής Ιαπωνίας όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της βενζίνης και άλλων προϊόντων καυσίμων πιέζουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.
Υπάρχουν, ωστόσο, φωνές στην ιαπωνική κυβέρνηση που προειδοποιούν για την απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου λόγω έλλειψης εφοδιασμού, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Αποφάσεις για την αξιοποίηση αποθεμάτων ελήφθησαν κατά το παρελθόν για την αντιμετώπιση ανησυχιών εφοδιασμού μετά από φυσικές καταστροφές και πολιτικές αναταραχές στο εξωτερικό. Μέχρι στιγμής, η Ιαπωνία έχει απελευθερώσει τα αποθέματά της πέντε φορές, μεταξύ άλλων μετά τον Πόλεμο του Κόλπου και το τσουνάμι του Μαρτίου το 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Σύμφωνα με το νόμο περί αποθεμάτων πετρελαίου, η απελευθέρωση επιτρέπεται μόνο υπό τέτοιες συνθήκες και οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η αναθεώρησή του σε χαμηλότερες τιμές θα απαιτούσε χρόνο και δεν θα ήταν ρεαλιστική.
Ωστόσο, τα ποσά που υπερβαίνουν τους τρέχοντες αποθεματικούς στόχους της Ιαπωνίας που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση δεν θα περιοριστούν από το νόμο, ανέφεραν.
Το υπουργικό συμβούλιο της Kishida ενέκρινε την Παρασκευή ένα πακέτο οικονομικών κινήτρων με ρεκόρ 55.7 τρισεκατομμυρίων γιεν (490 δισεκατομμύρια δολάρια) σε δημοσιονομικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος επιδότησης για τους χονδρεμπόρους πετρελαίου και τους εισαγωγείς ώστε να έχουν τιμές βενζίνης και κηροζίνης που μόλις φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο όριο, να μετριαστεί το οικονομικό βάρος.
Απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή σχετικά με τη δυνατότητα συντονισμένης απελευθέρωσης αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης με την Ιαπωνία και άλλες χώρες, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει συζητήσει με ηγέτες από διάφορες χώρες για να διασφαλίσει ότι υπάρχει επαρκής προσφορά αργού πετρελαίου, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση διστάζει να αξιοποιήσει το απόθεμά της, καθώς θα μπορούσε να εξαντλήσει τα αποθέματα που διατηρούνται για φυσικές καταστροφές, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ότι η άρνηση του αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών “δεν αποτελεί επιλογή” λόγω του κοινού ζητήματος της αύξησης των τιμών της βενζίνης.
Η Ιαπωνία, η οποία βασίζεται σε χώρες παραγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή περίπου στο 90% της κατανάλωσής της, άρχισε να διατηρεί αποθέματα αργού πετρελαίου στη δεκαετία του 1970.
Η Ιαπωνία διαθέτει τρεις διαφορετικούς τύπους αποθεμάτων πετρελαίου – κρατικά αποθέματα, αποθέματα που κατέχουν εταιρείες και εκείνα που αποθηκεύονται σε χώρες πετρελαιοπαραγωγούς.
Ως μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Ιαπωνία υποχρεούται να διατηρεί αποθέματα πετρελαίου ίσα με 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών του προηγούμενου έτους, ενώ η ποσότητα των ιδιωτικών αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να υπερβαίνει τις 70 ημέρες της κατανάλωσης πετρελαίου κατά το προηγούμενο έτος.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ιαπωνία είχε αποθέματα για 242 ημέρες εγχώριας κατανάλωσης, εκ των οποίων 145 ημέρες είναι κρατικές, 90 ημέρες για τον ιδιωτικό τομέα, με τον υπόλοιπο όγκο να αποθηκεύεται από κοινού με τις χώρες πετρελαιοπαραγωγούς, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτό το μήνα.
Οι αγορές αντιδρούν ήδη στις εικασίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες θα απελευθερώσουν τα αποθέματα πετρελαίου τους την Παρασκευή, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ να ολισθαίνουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Οκτωβρίου.
Με βάση αυτή την πτωτική τάση, πρόσωπο της ιαπωνικής βιομηχανίας πετρελαίου δήλωσε ότι η στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να μηδενίσει την απελευθέρωση “αποσκοπεί στο πάγωμα μιας υπερθερμανθείσας αγοράς, το οποίο μπορεί να είναι επιτυχές.”

Μετάφραση-Επιμέλεια: Ειρήνη Παγκουλίδου

Με πληροφορίες από το Japan Today

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria