Εισπνεόμενο εμβόλιο για Αλτσχάιμερ ξεκινάει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους

Επί 20 χρόνια δοκιμές φαρμάκων αποτύγχαναν να προσφέρουν μία θεραπεία που θα σταματούσε την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ και πολλές φαρμακευτικές εταιρίες είχαν εγκαταλείψει τις προσπάθειες, με τη μοναδική ελπίδα των ασθενών να είναι φάρμακα τα οποία θα μείωναν τα συμπτώματα για κάποιο διάστημα. Τώρα όμως οι ελπίδες αναπτερώνονται, αφού το Brigham and Woman’s Hospital ανακοίνωσε πως περνάει στην πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, ενός εισπνεόμενου ρινικού εμβολίου για το Αλτσχάιμερ, το οποίο μπορεί να σταματήσει εντελώς ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Η αρχική δοκιμή θα είναι μικρή με μόλις 16 ανθρώπους ηλικίας 60 έως 85 ετών με συμπτώματα Αλτσχάιμερ. Θα λάβουν δύο δόσεις του εμβολίου με μία εβδομάδα διαφορά και η ελπίδα είναι πως το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιδράσει για να καθαρίσει τις πλάκες αμυλοειδούς που βρίσκονται στον εγκέφαλο ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η ιδέα να ενεργοποιήσουμε το ανοσοποιητικό γίνεται ολοένα και πιο έντονη στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ. Ένα ρινικό σπρέι μπορεί να φέρει πιο αποτελεσματικά το φάρμακο Protollin στα κύτταρα του ανοσοποιητικού από έναν αναπνευστήρα ή μία σύριγγα. – Jeffrey Cummings, University of Nevada

Πριν το εμβόλιο προχωρήσει σε δοκιμές με μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, πρέπει να αποδειχτεί πως είναι ασφαλές στη χρήση και να διαπιστωθεί η ποσότητα των δόσεων. Για αυτό το λόγο οι ασθενείς που θα λάβουν μέρος στις δοκιμές, βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου και εκτός από αυτήν είναι καλά στην υγεία τους.

Ακόμα μία φαρμακευτική εταιρία, η Eli Lilly, σκοπεύει να παραδώσει τα αρχεία της για ένα φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ στην FDA μέχρι το τέλος του έτους, με πιθανότητα έγκρισης ακόμα και μέσα στο 2022. Δύο ακόμα, οι Biogen και Eisai συνεργάζονται για την αίτηση στην FDA για το φάρμακο lecanemab.

Τα υπόλοιπα φάρμακα μοιάζουν πολύ με το Aduhelm και φαίνεται πως παράγουν κλινικά οφέλη. Αυτό είναι το κλειδί. Είναι οι ασθενείς καλύτερα ή τουλάχιστον χάνουν τις γνωστικές τους ικανότητες πια αργά αν τους παρασχεθεί η θεραπεία; Αυτό φαίνεται πως ισχύει για όλα αυτά τα φάρμακα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria