Μητσοτάκης: Και 2η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 – Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο - OlaDeka

Μητσοτάκης: Και 2η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 – Επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο

Τα δύο «δώρα» του πρωθυπουργού

Για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο Mega και τους δημοσιογράφους Γιάννη Πρετεντέρη και Ράνια Τζίμα.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί lockdown, ένα μέτρο με τεράστιο κόστος, για μια μειοψηφία Ελλήνων. Υπογράμμισε, δε, ότι «έχουμε το εμβόλιο» και επισήμανε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι απολύτως επαρκή.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν είναι χαμένη η μάχη της πρώτης δόσης και επισήμανε ότι το ζητούμενο της τρίτης δόσης είναι ευκολότερο.

«Η υποχρεωτικότητα δεν είναι το μέτρο που θα πείσει τους ανεμβολίαστους»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας, απάντησε ότι δεν είναι το μέτρο που θα πείσει τους ανεμβολίαστους και πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει αυτή τη στιγμή τα όρια της.

Τόνισε, ότι δεν συζητείται ούτε για τα σώματα ασφαλείας ή τις ένοπλες δυνάμεις και αναγνώρισε ότι η περισσότερη υποχρεωτικότητα είναι ένα ζήτημα που προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις.

«Η υγειονομική κρίση έχει εξελιχθεί σε πανδημία ανεμβολίαστων» τόνισε ο πρωθυπουργός στο χαιρετισμό του στην ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19», την οποία διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η πανδημία του covid ανέδειξε τη δυναμική που δυστυχώς έχουν οι αντιεπιστημονικές απόψεις.

«Oι δομές υγείας δοκιμάζονται και δεν μπορούν να γίνουν μονοθεματικές» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ταυτόχρονα με την πρόληψη θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο κύκλος της τρίτης αναμνηστικής δόσης που θα εμποδίσει τη δημιουργία ρωγμών στο τείχος ανοσίας.

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν»

«Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν με τον εμβολιασμό τους ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο.

«Να μην κομματικοποιείται η μεγάλη εθνική μάχη»

Ο κ. Μητοστάκης απηύθυνε παράλληλα κάλεσμα στα κόμματα και συνολικά τους βουλευτές να ακούσουν με προσοχή τις συμβουλές της επιστήμης και να μη κομματικοποιούν άσκοπα τη μεγάλη εθνική μάχη.

« Να μη διαρραγεί το εθνικό μέτωπο της κοινής λογικής και της επιστημονικής ακρίβειας. Έχει μεγάλη σημασία αυτό για το τέταρτο κύμα και ακόμα μεγαλύτερη για να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε τη κοινωνία στη σημασία της πρόληψης που μπορεί να σώσει ζωές».

Εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, τόνισε ότι «αποτελούσε διακαή πόθο για 40 χρόνια» και τη χαρακτήρισε πρόπλασμα αντίστοιχων συμφωνιών, καθώς και ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση της αμυντικής αυτοδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα, προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ»

Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο της αμυντικής συμφωνίας στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εξωτερική πολιτική μπορείς να κάνεις αν έχεις και ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα». Υπογράμμισε, δε, ότι «η προσήλωσή μας στο διεθνές δίκαιο δεν είναι κενό γράμμα» καθώς και ότι «η Ελλάδα δεν είναι επιθετική χώρα, προβάλει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ».

Για την ακρίβεια: Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο θέμα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα θα αποκλιμακωθεί. Ειδικότερα, μιλώντας για την κυβερνητική παρέμβαση σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα, επισήμανε ότι οι λογαριασμοί ρεύματος θα ήταν 10 φορές πάνω χωρίς τα κυβερνητικά μέτρα.

Εστιάζουμε την προσπάθειά μας εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε, σημείωσε και ανακοίνωσε ότι από το 2022 θα υπάρξει επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για συνεργατικά σχήματα και νέους αγρότες. Αναλυτικότερα, το νέο μέτρο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό»

«Εστιάζουμε την προσπάθειά μας εκεί που μπορούμε να παρέμβουμε, σημείωσε και ανακοίνωσε ότι από το 2022 θα υπάρξει επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για συνεργατικά σχήματα και νέους αγρότες. Αναλυτικότερα, το νέο μέτρο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε, δε, δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού εντός του 2022, «αφού έχουμε λάβει υπόψη μας τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας» και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, όπως είπε.

«Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022.»

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της 4ετίας.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ο πρωθυπουργός είπε: «πιστεύω στις σταθερές μονοκομματικές κυβερνήσεις, είναι πιο αποτελεσματικές», ενώ υπογράμμισε ότι «θα διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και με την απλή αναλογική. Εάν δεν επιτευχθεί, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Δεν βγαίνουν τα κουκιά για τα σενάρια προοδευτικής διακυβέρνησης».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria