Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα τεστ αντισωμάτων και τους εμβολιασμένους που νοσούν

Αρχική » Υγεία » Κορονοϊός: Τι ισχύει με τα τεστ αντισωμάτων και τους εμβολιασμένους που νοσούν

Διευκρινίσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης, αλλά και την επιστημονική σύσταση σε όσους νοσήσουν αφού ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό, έδωσε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αρχικά στις εγκύους ή τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα, είτε άμεσα είτε μελλοντικά.

Επιπλέον, σημείωσε πως πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό σε μια έγκυο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή ακόμη και προεκλαμψίας.

Στο ίδιο θέμα, τόνισε πως οι λεχώνες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως και 40 ημέρες μετά τον τοκετό ως άτομα με υποκείμενα νοσήματα, αναφορικά με την επικινδυνότητα έναντι του κορωνοϊού.

Οι εμβολιασμένοι δεν είναι απροστάτευτοι μετά το εξάμηνο.

Καθώς έχει ξεκινήσει μια συζήτηση αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού για εμβολιασμένους μετά το πέρας του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, η Μαρία Θεοδωρίδου έσπευσε να ξεκαθαρίσει ορισμένες παρερμηνείες.

Όπως είπε, η θέση πως οι εμβολιασμένοι μετά το πέρας του εξαμήνου έχουν προστασία αντίστοιχη με εκείνη των ανεμβολίαστων δεν είναι ακριβής, καθώς, όπως σημείωσε, παραμένει η προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού επανέλαβε ωστόσο πως «σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η χημική ανοσία μειώνεται μετά τον εμβολιασμό με την πάροδο των μηνών», τονίζοντας επίσης πως η εμφάνιση μεταλλάξεων είναι εκείνη που επιτείνει τη μειωμένη προστασία.

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα των νοσηλειών σε ΜΕΘ και των θανάτων υπαγόρευσαν την επέκταση του εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 18 ετών», σημείωσε επίσης για το θέμα η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό.

Τι ισχύει με τα τεστ αντισωμάτων
Καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού να πραγματοποιήσει την τρίτη δόση του εμβολίου, η Μαρία Θεοδωρίδου θέλησε επίσης να ξεδιαλύνει κάποιες παρερμηνείες αναφορικά με τα αντισώματα που διαθέτουν έναντι του κορωνοϊού οι εμβολιασμένοι.

Όπως είπε, παρατηρείται ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους διότι ο κύκλος των αντισωμάτων τους είναι ικανοποιητικός.

Η κυρία Θεοδωρίδου παρέθεσε γνωμάτευση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την οποία, τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία. Επιπλέον, τα προστατευτικά επίπεδα -από ποιο επίπεδο και πάνω, δηλαδή, είναι επαρκής η προστασία του οργανισμού- δεν είναι ακόμη γνωστά.

Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους που νοσούν
Καθώς όμως ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον των ανεμβολίαστων, γεννάται το ερώτημα τι θα πρέπει να κάνει κάποιος πολίτης που παρότι ολοκλήρωσε τον εμβολιασμό, νόσησε από κορωνοϊό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως υπάρχουν περιστατικά κατά τα οποία ορισμένοι συμπολίτες μας έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίου και νόσησαν μετά.

Η καθηγήτρια τόνισε πως «αν ο συμπολίτης μας είχε κάνει εμβόλια και νόσησε, αυτό θεωρείται σαν αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως, μετά τη νόσηση θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου».

Η σύσταση για όσους είχαν νοσήσει πριν εμβολιαστούν ήταν να κάνουν μια δόση μετά από έξι μήνες. Στην περίπτωση αυτή όμως, το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδωρίδου, «δεν είναι το ίδιο, με πρώτη τη φυσική λοίμωξη και εν συνεχεία τον εμβολιασμό».

Τσακρής: Η τρίτη δόση να γίνει και πριν από τους 6 μήνες
Στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, τονίζοντας ότι «καλό είναι να γίνεται και πριν από τους έξι μήνες».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως «έχουμε τονίσει την ανάγκη και τη σημασία να επιταχυνθεί η τρίτη δόση, έχει να κάνει με τη φύση του ίδιου του ιού. Το εμβόλιο έναντι των κορωνοϊών δεν λειτουργεί με τη λογική του εμβολίου, π.χ., έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς».

Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, «είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση, έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».


Γκάγκα: «Να προχωρήσουμε στον εμβολιασμό για να είμαστε όλοι ασφαλείς»
«Πολύ σημαντική» η αναμνηστική δόση
«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση» επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, σημειώνοντας πως «χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Επίσης, εκτίμησε πως «θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας η χορήγηση εμβολίου σε παιδιά έως 12 ετών. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνει η αναμνηστική δόση και κυρίως από εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ανοσία τους».

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια