Ιδιαιτέρως θερμός αναμένεται να είναι ο χειμώνας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε αμέσως μετά το καλοκαίρι στην τακτική των προκλήσεων και των απειλών αυξάνοντας διαρκώς την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Οι σημαντικές αμυντικές συμφωνίες που πέτυχε η Αθήνα δείχνουν να έχουν αποθαρρύνει την Τουρκία η οποία έχει μετατοπίσει τις παραβατικές της κινήσεις προς την Κύπρο. Η αρχή έγινε με τα Βαρώσια και ακολούθησαν οι παρενοχλήσεις από τουρκικές φρεγάτες στο γαλλικό ερευνητικό πλοίο Nautical Geo.
Ωστόσο το επόμενο διάστημα κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμο καθώς ο αμερικανικός κολοσσός “ExxonMobil” παρά τις απειλές της Τουρκίας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ που έχει εντοπιστεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου. Διεθνολόγοι εκτιμούν πως δύσκολα η Τουρκία θα προχωρήσει σε μια κίνηση η οποία θα προκαλούσε νέα προβλήματα στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα το ραντεβού που επιδιώκει να κλείσει το τελευταίο διάστημα ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν τονίζοντας πως μια εχθρική κίνηση απέναντι στην “ExxonMobil” θα γκρέμιζε τις γέφυρες που χτίζει η Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή παραμένει στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο οικόπεδο 1 το Nautical Geo που πραγματοποιεί έρευνες για τον αγωγό East Med στον οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και αντιτίθεται στη δημιουργία του.
Στο συρτάρι παρέμειναν οι κυρώσεις
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και προχωρούν κανονικά στον σχεδιασμό τους έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα τους στην Άγκυρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσαν το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας αλλά και την μη εφαρμογής της συμφωνίας με την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια απόφαση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παραμένει στην τακτική των προειδοποιήσεων. “Η Τουρκία έχει να διαλέξει μεταξύ δύο δρόμων: του δρόμου της ειλικρινούς συνεργασίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο ή της μονομερούς προκλητικότητας” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το βέβαιο είναι πως ο ρόλος της χώρας μας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Οι σημαντικές συμφωνίες με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΑΕ ενώ ακολουθεί η αμυντική συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία που έχει αναγάγει την Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ παράλληλα αναβαθμίζει την αεράμυνα και το πολεμικό ναυτικό της χώρας.
Ε.Ε σε Τουρκία: Εφαρμόστε την συμφωνία για το μεταναστευτικό
Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να ενισχύσει με χρηματοδοτικά εργαλεία τα ευρωπαϊκά σύνορα προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για την είσοδο τους στην Ε.Ε. “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να παρουσιάσει επειγόντως προτάσεις και να ενεργοποιήσει χρηματοδότηση για ενέργειες σε όλες τις μεταναστευτικές διόδους” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων.
Η κίνηση αυτή καθυστέρησε αρκετά καθώς η χώρα μας με πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό προχώρησε στην κατασκευή του φράχτη στον Έβρο κάτι που σημείωσε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. “Θεωρώ όμως -και δεν είμαι ο μόνος ο οποίος εκφράζει αυτή την άποψη- ότι αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί, ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί στη φύλαξη των συνόρων δεν υπάρχει κανείς λόγος γιατί και τέτοιου είδους παρεμβάσεις, να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό”.
Παράλληλα οι “27” κάλεσαν την Τουρκία να τηρήσει την συμφωνία με την Ε.Ε και να μην επιχειρήσει την εργαλιοποιήσει το μεταναστευτικό. “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας του 2016, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας” τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων.