Η Saudi Aramco, μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, δήλωσε ότι η ικανότητα παραγωγής σε όλο τον κόσμο μειώνεται γρήγορα και οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν περισσότερο.
Πρόκειται για μια «τεράστια ανησυχία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αμίν Νάσερ σε συνέντευξή του στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας. «Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα συρρικνώνεται».
Τα σχόλιά του έρχονται με τις τιμές του αργού να έχουν εκτιναχθεί κατά 70% φέτος σε περίπου 85 δολάρια το βαρέλι, όπως παρατηρεί το Bloomberg. Πολλοί μεγάλοι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ινδίας, έχουν καλέσει τους παραγωγούς να αντλήσουν περισσότερο.
Το έλλειμμα προσφοράς στις αγορές πετρελαίου θα μπορούσε να επιδεινωθεί το 2022, εάν η πανδημία του κορονοϊού υποχωρήσει και περισσότεροι άνθρωποι αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα αεροπλάνα, είπε.
Ραγδαία μείωση
«Αν υπάρξει ανάκαμψη των αερομεταφορών το επόμενο έτος, αυτή η πλεονάζουσα ικανότητα θα εξαντληθεί», είπε. «Φτάνουμε τώρα σε μια κατάσταση όπου υπάρχει περιορισμένη προσφορά – ό,τι έχει απομείνει που είναι εφεδρικό μειώνεται ραγδαία». Η Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο, επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει την ημερήσια δυναμικότητά της σε 13 εκατομμύρια βαρέλια από 12 εκατομμύρια. Αναμένει να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το 2027.
Πολλές τράπεζες της Wall Street και τα μέλη του ΟΠΕΚ+ αμφιβάλλουν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις εφοδιασμού το επόμενο έτος. Η JPMorgan Chase & Co. δήλωσε ότι οι αγορές πετρελαίου θα μετατοπιστούν σε πλεόνασμα προσφοράς 1 εκατ. βαρελιών έως τον Μάρτιο από έλλειμμα περίπου 1,5 εκατ. βαρελιών τώρα.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε το Σάββατο στο Bloomberg ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια «τεράστια αύξηση» στα αποθέματα αργού το 2022.
«Έχουμε ακόμα κορονοϊό», δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, δικαιολογώντας την άρνηση του ΟΠΕΚ+ να χαλαρώσει γρηγορότερα τις βαθιές περικοπές της προσφοράς που ξεκίνησε πέρυσι. «Έχουμε ακόμη περιορισμένο από πλευράς αύξησης το καύσιμο τζετ. Αν κάνετε περισσότερα τώρα, επιταχύνετε το πρόβλημα».
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι εταίροι του αυξάνουν την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα. Η ομάδα των 23 χωρών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, συνεδριάζει την επόμενη φορά στις 4 Νοεμβρίου για να αποφασίσει αν θα αλλάξει στρατηγική.