Θωμάς Μόσχος: «Έτσι στηρίζεις τον πρωτογενή τομέα και κρατάς τον κόσμο στην ύπαιθρο...» - OlaDeka

Θωμάς Μόσχος: «Έτσι στηρίζεις τον πρωτογενή τομέα και κρατάς τον κόσμο στην ύπαιθρο…»

«Στο Αμύνταιο καίνε υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών (Καλαμπόκια, κλαδέματα, χόρτα που δεν μπορούν να πωληθούν για κατανάλωση από ζώα) για τηλεθέρμανση, τιμή 45 ευρώ ο τόνος για την ξυλεία δλδ κλαδέματα δέντρων, βέβαια προχώρησαν στο εν λόγω έργο όταν κατάλαβαν τι θα συμβεί με την απολιγνητοποίηση, τη μείωση των θέσεων εργασίας αλλά και το χτύπημα στην οικονομία τους, δημιούργησαν έτσι μια επιπλέον οικονομία ενίσχυσαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και τους δίνουν κίνητρα να συνεχίσουν την εργασία τους αλλά και να την αναπτύξουν…έτσι στηριζεις τον πρωτογενή τομέα και κρατας τον κόσμο στην ύπαιθρο…

Βέβαια εμείς στην Καστοριά δεν έχουμε οικονομικά προβλήματα και ακόμα περιμένουμε το αέριο ενώ έχουμε τις διπλές σχεδόν καλλιέργειες από το Αμύνταιο ειδικά σε δέντρα και ξυλεία γενικά, έτσι αντί να ζητήσουμε για ανταποδοτικά έργα από τον TAP ένα παρόμοιο εργοστάσιο ας πούμε ζητήσαμε ότι θέλουν οι κολλητοί μας, όχι ότι χρειάζεται η πόλη…»

Ετσι σχολιάζει ο Θωμάς Μόσχος το παρακάτω δημοσίευμα:

Ξεκινά η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο με καύση βιομάζας

Στον Δήμο Αμυνταίου τίποτα δεν πάει χαμένο… Υπολείμματα καλαμποκιού, αμπελιών και μήλων αξιοποιούνται ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή Θερμικής ενέργειας. Εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί εργοστάσιο, το οποίο μάλιστα φιλοδοξεί να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Δημοτικής επιχείρησης Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου (ΔΕΤΕΠΑ) Κώστας Κυριακόπουλος, ο φετινός στόχος που έχει τεθεί είναι «να συλλέξουμε περί τους 5.000 τόνους υπολειμμάτων καλαμποκιού και αμπελόβεργες που βρίσκονται σε αφθονία στην λεκάνη του Αμυνταίου».

Ο κάμπος του Αμυνταίου εκτός από τις αμπελουργικές εκτάσεις που παράγουν το κρασί με την ομώνυμη γεωγραφική ένδειξη, διαθέτει και εκτάσεις με χιλιάδες στρέμματα καλαμποκιού όπου τα υπολείμματα μετά την συγκομιδή έμεναν στο χωράφι και σήμερα με τα εργαλεία που ήδη διαθέτουν οι αγρότες συσκευάζονται σε μπάλες και με τα αγροτικά οχήματα μεταφέρονται στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου Βιομάζας.

prasini_thermansi_kozani2_APE.jpg
prasini_thermansi_kozani3_APE-1200x900.j

Ένας πανίσχυρος καταστροφέας αναλαμβάνει να μετατρέψει την βιομάζα σε «τσιπς» όπου με την σειρά της αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη πρώτη ύλη στην παραγωγή θερμικής ενέργειας. Ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε ότι «το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στα υποπροϊόντα από κλαδέματα των αμπελιών που συνήθως καίγονται από τους καλλιεργητές και στα υπολείμματα ξυλείας που αφήνουν στο δάσος οι εργάτες των δασικών συνεταιρισμών μετά την κοπή των δένδρων». Η συζήτηση με τους αμπελουργούς βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο στα δασικά υπολείμματα υπάρχουν δυσκολίες καθώς αφορούν το δύσβατο του εδάφους που κάνει αδύνατη την μεταφορά τους. Πρόσθεσε ότι η οικονομικότερη λύση που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων είναι «ο θρυμματισμός των υπολειμμάτων στο δάσος να γίνεται επί τόπου και το «τσιπς» να μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις».Η τιμή αποζημίωσης που έχει καθοριστεί για το «τσιπς» ξύλου είναι 45 €/τόνος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Άνθιμο Μπιτάκη είναι μια ευκαιρία «να δημιουργήσουμε μια νέα οικονομία στην οποία θα συμμετέχουν γεωργοί, καλλιεργητές αμπελιών, δενδροκαλλιεργητές ροδάκινου και μήλου με τα υποπροϊόντα τω καλλιεργειών τους, που θα είναι βιώσιμη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για το επιπρόσθετο εισόδημα των δημοτών μας που είναι αγρότες».

Ο κ. Μπιτάκης ανέφερε ότι ο δήμος Αμυνταίου είναι «ο πρώτος δήμος της χώρας που παράγει θερμική ενέργεια από το εργοστάσιο Βιομάζας ισχύος 30 MW για τις ανάγκες των δημοτών του» και εξήγησε ότι αναγκαστήκαμε να κινηθούμε γρήγορα όταν αντιληφθήκαμε ότι ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα σταματήσει την λειτουργία του. «Για μας η απολιγνιτοποίηση ήρθε πολύ νωρίτερα από τις τελικές ημερομηνίες που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την Δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη», ανέφερε.

prasini_thermansi_kozani1_APE.jpg
prasini_thermansi_kozani4_APE.jpg

O Δήμαρχος Αμυνταίου σημείωσε ότι η διαδρομή προς σ’ έναν πιο πράσινο δήμο με καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα δεν είναι ένας ευχάριστος περίπατος γιατί έχει και αποφάσεις που έχουν συνέπειες για τους δημότες. «Πριν από μερικά χρόνια αγοράζαμε το θερμό ατμό από τον ΑΗΣ Αμυνταίου και οι καταναλωτές πλήρωναν τον δήμο και αυτός με την σειρά του την ΔΕΗ. Υπενθυμίζει ότι ο δήμος κατασκεύασε το εργοστάσιο συνολικού προϋπολογισμού 14 εκ € λαμβάνοντας δάνειο από τις Τράπεζες προκειμένου να καλύψει το 47% της ιδίας συμμετοχής και συμπλήρωσε λέγοντας ότι σήμερα «για να παράξουμε την θερμική ενέργεια που χρειαζόμαστε προαγοράζουμε την πρώτη ύλη με συνέπεια να προχωρήσουμε στην αύξηση των τιμολογίων θέρμανσης κατά 32% προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην νέα κατάσταση».

Ο κ. Μπιτάκης κατέληξε λέγοντας ότι όταν τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας και οι τηλεθερμάνσεις της Δυτικής Μακεδονίας συνδεθούν στο νέο εργοστάσιο ΣΗΘΥΑ που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ, «στα σχέδια του δήμου Αμυνταίου είναι τα περίσσεια θερμικής ενέργειας να διοχετευθούν σε θερμοκηπιακά πάρκα, που θα γίνουν σε εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά στο αγωγό της τηλεθέρμανσης, συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο δυναμική γεωργία που έχει ανάγκη η περιοχή».

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria