Σε σκληρούς τόνους κινείται η απάντηση της Αθήνας στις χθεσινές απειλές που εκτόξευσε η Άγκυρα κατά Ελλάδας και Κύπρου.
«Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνουν σχετικά ελληνικές διπλωματικές πηγές.
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
«Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι, και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας», ανέφερε ο κ. Μπιλγκίτς.
Στην κυπριακή ΑΟΖ και πάλι το Nautical Geo
Tην ίδια ώρα, στο οικόπεδο 1 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo, το οποίο αναχώρησε χθες από το αγκυροβόλιο της Λάρνακας.
Το πλοίο κατευθύνθηκε νότια της Κύπρου στο οικόπεδο 1, στη θαλάσσια περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι νότια από την Λεμεσό.
Το Nautical Geo θα πραγματοποιήσει βυθολογικές έρευνες έπειτα και από την έκδοση σχετικής NAVTEX από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η NAVTEX ισχύει από 21 μέχρι 23 Οκτωβρίου και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η οποιαδήποτε ενημέρωση για ανανέωση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το πλοίο Nautical Geo ανήκει σε εταιρεία ιταλικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας. Συνεχίζει τις βυθολογικές του έρευνες στο πλαίσιο της κατασκευής του αγωγού East Med που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή της Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και του Ισραήλ.