Κορυφαίοι διεθνείς όμιλοι κατευθύνουν στην Ελλάδα σημαντικές επενδύσεις στο κομμάτι της τεχνολογικής έρευνας και καινοτομίας, την επιλέγουν, δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην οικονομία της χώρας, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της νέας επένδυσης της Lamda Hellix στο Κορωπί.
Πρόκειται για στρατηγικές επενδυτικές κινήσεις οι οποίες καταδεικνύουν και τη μεταστροφή του momentum, σε θετικό, για την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Με μοχλό ανάπτυξης την ψηφιακή μετάβαση, η χώρα αναδεικνύεται σε πόλο έλξης επενδυτικών κεφαλαίων που προορίζονται για έργα έρευνας και καινοτομίας, πάνω στο τεχνολογικό και ψηφιακό πεδίο.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες επενδύσεις- Όλα τα μεγάλα «deals»
Το «Athens 3» της Lamda Hellix στο Athens Data Center Campus, στο Κορωπί θα είναι το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για αδειοδότηση του τέταρτου data center, του «Athens 4». Το νέο data center θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι μαζί τα δύο κέντρα θα απορροφήσουν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα χρόνια, σε υποδομές, εγκαταστάσεις και εργατικό δυναμικό.
Ο διεθνής κολοσσός, η Microsoft, έχει ανακοινώσει σημαντική επένδυση ύψους 400 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέσω δημιουργίας βάσης δεδομένων, με την προστιθέμενη αξία του να ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ. Ο αμερικανικός κολοσσός προβλέπει τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας στα τρία data center, το πρώτο εκ των οποίο θα αναπτυχθεί σε έκταση στο τεχνολογικό πάρκο στο Κορωπί, την οποία αγόρασε από τη Lamda Development πριν από μερικούς μήνες και ως το τέλος του μήνα να κάνει και τις επίσημες ανακοινώσεις. Στην Αττική θα βρίσκεται και το δεύτερο data center, ενώ για το τρίτο, υποψήφιες περιοχές είναι: Αττική, Βοιωτία και Θεσσαλονίκη.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η δημιουργία του τέταρτου data center στη χώρα από τη Sparkle που αποτελεί θυγατρική της Telecom Italia. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ για το κέντρο δεδομένων «Metamorfosis II». Η ιταλική εταιρεία έχει συνολικά τρία data center στην Αττική και ένα στα Χανιά.
Με σημαντική παρουσία και η ελληνική εταιρεία Sunlight, προχωρά στη δημιουργία στην Αθήνα κέντρου έρευνας και καινοτομίας, αυτή τη φορά στον απολύτως εξειδικευμένο τομέα των νέας γενιάς μπαταριών λιθίου. Η νέα επένδυση θα δημιουργήσει 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα όπου ήδη έχουν προσληφθεί Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό, ενώ θα επηρεάσει περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον, όπως εκτιμάται.
Σχετικά με την ελληνική Cloudrock που δραστηριοποιείται σε τεχνολογίες, όπως το Internet of Things και η τεχνητή νοημοσύνη, έχει ήδη ένα ιδιόκτητο data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και την προσεχή τριετία σκοπεύει να επενδύσει επιπλέον 3 εκατ. ευρώ.
Μια άλλη εταιρεία, η Sitecore μετά την εξαγορά της Moosend, ανακοίνωσε κι αυτή ότι θα προβεί στη δημιουργία τεχνολογικού hub στην Αθήνα το οποίο θα λειτουργήσει στα μέσα του 2022, ενώ υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει στη δημιουργία 150 νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο των μηχανικών λογισμικού.
Η PwC Ελλάδας επεκτείνει τη δραστηριότητα της στην Πάτρα με τη δημιουργία ενός Technology Innovation Hub, με στόχο να αξιοποιήσει το τοπικό οικοσύστημα τεχνολογίας για την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και υπηρεσιών.
Η γερμανική TeamViewer έχει δημιουργήσει το δικό της κέντρο έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας στην πόλη την Ιωαννίνων που απασχολεί περί τους 70 μηχανικούς, με στόχο μέσα στην επόμενη τετραετία να φτάσει τους 150-200 εργαζόμενους.
Η ελληνική εταιρεία Profile Software δημιουργεί κέντρο έρευνας και τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη συνολικής επένδυσης 5 εκατ. ευρώ, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα απασχολήσει αρκετές δεκάδες στελεχών.
Η Hellas Sat που διαχειρίζεται τρεις δορυφόρους (Hellas Sat 2, Hellas Sat 3 και Hellas Sat 4) δημιουργεί το δικό της κέντρο δεδομένων στις εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, μια επένδυση ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ.
Δυνατά στον «χορό» των επενδύσεων και η Θεσσαλονίκη- Έδρα εξωστρέφειας
Τις προηγούμενες ημέρες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εγκαινιάστηκαν, με τη σημαίνουσα παρουσία του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, δρ Άλμπερτ Μπουρλά, και οι νέες εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, που θα στεγάσουν το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (Center for Digital Innovation – CDI) και το παγκόσμιο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη ως έδρα εξωστρέφειας ως προς την οικονομική δραστηριότητα στη συμπρωτεύουσα.
Πρόκειται για ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της φαρμακευτικής εταιρείας στον κόσμο. Το χρονικό της επένδυσης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019. Αρχικά επαναπατρίστηκαν 70 Έλληνες επιστήμονες για να στελεχώσουν το νέο Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο σήμερα απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου, στην επόμενη φάση θα απασχοληθούν 700 εργαζόμενοι, ερευνητές και επιστήμονες ενώ η επένδυση στην πλήρη της εξέλιξή της θα προσφέρει πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας. Η Pfizer θα επενδύσει πάνω από 650 εκατ. ευρώ την επόμενη δεκαετία για την ολοκλήρωση του έργου και την υποστήριξη της λειτουργίας του.
Η Cisco, επίσης, έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων συνολικής επένδυσης της τάξεως των 12 εκατ. ευρώ, ενώ και η Deloitte στη Θεσσαλονίκη έχει δημιουργήσει παρόμοιο κέντρο, στο οποίο απασχολούνται περισσότερα από 300 άτομα με προοπτική να φτάσουν παρακάτω τα 700.