Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων της υπόθεσης της παραχώρησης της ΛΑΡΚΟ με τον Ειδικό Διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ να έχουν κλειδώσει τις ημερομηνίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών προς το τέλος του Νοεμβρίου.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Ο.Τ., η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο έχουν δώσει εντολή στους δύο φορείς της διενέργειας των δύο διαγωνισμών να τρέξουν… με κάθε τρόπο το κλείσιμο των ανοικτών ζητημάτων ώστε οι τρεις υποψήφιοι να προσέλθουν με τις οικονομικές προτάσεις τους για τη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.
Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο δημόσιο.
Πιέσεις
Οι δύο διαγωνισμοί φτάνουν πια στην τελική ευθεία μετά από αναβολές καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές ασκούνται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλείσιμο της υπόθεσης ΛΑΡΚΟ. Για αυτήν η χώρα μας έχει καταδικαστεί επειδή στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο παρείχε κρατικές ενισχύσεις 160 εκ. ευρώ στη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου. Με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τα χρήματα αυτά θα πρέπει να ανακτηθούν από το ελληνικό δημόσιο διαφορετικά για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης τρέχουν επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις. Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, προκειμένου να αποφύγει την απόφαση αυτή, κατόπιν συμφωνίας με την Κομισιόν έλαβε την απόφαση η ΛΑΡΚΟ να σπάσει ουσιαστικά σε δύο κομμάτια και να ακολουθήσουν διαγωνισμοί για την παραχώρηση τους προκειμένου να μην υπάρχει συνέχεια της εταιρίας.
Εκκρεμότητες
Η ιδιωτικοποίηση για να ολοκληρωθεί προϋποθέτει την επίλυση τελευταίων αλλά σημαντικών εκκρεμοτήτων από τον Ειδικό Διαχειριστή και το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως, σύμφωνα με πηγές τη διαμόρφωση των κειμένων μεταβίβασης που θα υπογραφούν με το νέο επενδυτή. Πηγές του Ο.Τ. αναφέρουν ότι τα σχέδια των συμβάσεων βρίσκονται στη διαδικασία της σύνταξης με τους διεκδικητές να έχουν υποβάλλει πολλές παρατηρήσεις.
Επιπλέον, προς επίλυση φαίνεται να οδεύει και το ζήτημα των εργαζομένων. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι να απολύονται τελικά με το υπουργείο Εργασίας να αναζητά τα σχετικά κονδύλια για την αποζημίωση τους. Το σχέδιο για μετάθεση τους στο δημόσιο δεν θα προχωρήσει.
Προς κλείσιμο λέγεται, ότι οδηγείται και η Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων που απαιτείται για να λειτουργήσει ξανά το εργοστάσιο. Αν και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, φαίνεται να υπάρχει ακόμη απόσταση μεταξύ του δημοσίου και των υποψήφιων επενδυτών ως προς το χρονικό περιθώριο που θα προσδιορίζει για την υλοποίηση των περιβαλλοντικών επενδύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο σχέδιο της ΑΕΠΟ έδινε περιθώριο τα τέσσερα χρόνια.
Η ρήτρα shoot out
Να σημειωθεί ότι στην τελική φάση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών φέρονται να βρίσκονται οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS AG, MYTILINEOS και COMMODITY & MINING INSIGHT IRELAND LIMITED.
Το χρονοδιάγραμμα, που έχει οριστεί και για τους διαγωνισμού, όπως προαναφέρθηκε είναι προς το τέλος του Νοεμβρίου να υποβληθούν οι προσφορές. Στη συνέχεια ο Ειδικός Διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσουν τις προτάσεις.
Για τους δύο διαγωνισμούς ισχύει η λεγόμενη ρήτρα «εκατέρωθεν πλειοδοσίας» (shoot-out clause). Σύμφωνα με αυτή o προτιμητέος επενδυτής σε κάθε έναν από τους δύο διαγωνισμούς θα έχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση, να πλειοδοτήσει και στον άλλο διαγωνισμό, εφόσον εκπληρώνει τα σχετικά τεχνικά και οικονομικά κριτήρια επιλογής που έχουν καθοριστεί.
Η τελευταία διαδικασία προγραμματίζεται για τις αρχές του Δεκεμβρίου.