Σύσταση για τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα, κλειστό το δημόσιο και κλείσιμο των σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία. Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός.
Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης έπειτα από την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Τα προληπτικά μέτρα είναι τα εξής:
- Aπό 01:00 μετά τα μεσάνυχτα έως 08:00 αύριο το πρωί, απαγορεύεται η διέλευση όλων των Ι.Χ. οχημάτων και Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε Κηφισό και παραλιακή. Για τα φορτηγά οχήματα θα εκτιμηθεί η κατάσταση ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου και θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε συνεννόηση με την Τροχαία, ενώ θα δίνονται οδηγίες σε όλους τους δρόμους εισόδου στην Αττική.
- Kλειστές θα είναι οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Ενθαρρύνεται η τηλεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.
- Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
- Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.
- Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.
Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης όλα τα μέτρα είναι προληπτικά καθώς, όπως προσέθεσε, «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».
Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο κ. Στυλίανίδης είπε ότι θα υπάρχει επιδείνωση του επικίνδυνου καιρικού φαινομένου, ειδικά στην Αττική, από τις 03:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί. Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν την πορεία τους και θα επηρεάσουν την Εύβοια και τη Χαλκιδική σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ από αύριο υπάρχει, επίσης, σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως η Σάμος και η Ικαρία.
Σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις του κράτους για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μπάλλος» που πλήττει τη χώρα, όπως επεσήμανε ο υπουργός κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας. Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες βρίσκονται σε γενική επιφυλακή, ενώ προβλήματα παρατηρούνται στην Αττική αλλά και στην Κέρκυρα. Περιφέρειες και Δήμοι βρίσκονται επί ποδός με όλες τους τις δυνάμεις, το ίδιο και η Πυροσβεστική η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ και όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, όπου χρειάστηκε, όπως στην Βόρεια Εύβοια και στη Δυτική Αττική, περιοχές που είχαν πληγεί έντονα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, έχουν ήδη γίνει προληπτικές μεταφορές κατοίκων σε ασφαλείς χώρους, καθώς εφαρμόστηκε η εισήγηση της χθεσινής σύσκεψης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ανάλογα και με τις ανάγκες σε κάθε περιοχή.
«Υπήρχαν σπίτια που ήταν μέσα σε ρέματα και επειδή υπήρχε κίνδυνος οι κάτοικοι να αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων μετακινήθηκαν σε ασφαλείς χώρους είτε σε κατοικίες συγγενών είτε σε ξενοδοχεία είτε και αλλού. Και τώρα είναι κάτω από ασφαλείς συνθήκες», υπογράμμισε ο υπουργός ενώ προσέθεσε ότι θα συνεχίσουν αυτές τις επιχειρήσεις όπου απαιτηθεί σε όλη τη χώρα ανάλογα με την πορεία των φαινομένων αλλά με έμφαση στις περιοχές όπου επλήγησαν το καλοκαίρι από τις πυρκαγιές.
Σχετικά με την Κέρκυρα ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι υπερχείλισε το ρέμα Μεσογγή στην περιοχή Μωραΐτικα ωστόσο, όπως είπε οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος στο νησί είναι σε γενική επιφυλακή και έχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων με εναέριους διασώστες για την απομάκρυνση ατόμων από στέγες σπιτιών και άλλα ψηλά σημεία. Ακόμη ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μεταβαίνει επίσης η 5η ΕΜΑΚ με ομάδα διάσωσης σε ορμητικά νερά και διασωστικές λέμβους. Στην περιοχή επιχειρεί ερπυστριοφόρο όχημα του Π.Σ και έχει κινητοποιηθεί και το Λιμενικό για έλεγχο στην παραλιακή ζώνη από Μωραΐτικα έως και Λευκίμμη. «Στην Κέρκυρα είχαμε όντως πολύ μεγάλες καταιγίδες που δημιούργησαν προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
Αναφορικά με την Εύβοια ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ήδη 50 οχήματα της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ βοηθούν έτσι ώστε να προληφθούν οποιαδήποτε προβλήματα δημιουργηθούν καθώς υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας του ότι η περιοχή είχε πληγεί από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Αναλυτικά, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχτεί μέχρι στιγμής στην Αττική 385 κλήσεις σε περισσότερες από 20 διαφορετικές περιοχές, εκ των οποίων οι 340 κλήσεις είναι για αντλήσεις υδάτων, οι 11 για απομακρύνσεις ατόμων από αυτοκίνητα και από οπουδήποτε αλλού και όλες έχουν εξελιχθεί αισίως. Στην Αττική παρατηρούνται πολύ μεγάλα προβλήματα από συσσώρευση υδάτων στην Αττική, στην Ελευσίνα, στην οδό Πειραιώς στο ύψος της Πέτρου Ράλλη και στην Χαμοστέρνας καθώς και στην παλιά Παραλιακή, Ποσειδώνος, στα Γλυκά Νερά, στο Φάρο Ψυχικού. Ο κ. Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Ας αποφύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση όσο διαρκούν τα έντονα φαινόμενα», σημείωσε.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός πρώτο μέλημα τους και προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πολιτών και η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ προσέθεσε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο. Κανένας εφησυχασμός ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τους πολίτες».
Παράλληλα τόνισε ότι πρόκειται για ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, πολύ σοβαρό που κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. «Όλες οι δυνάμεις του κράτους, όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις είναι σε πλήρη διασπορά και ετοιμότητα και χάρη σε αυτήν την ετοιμότητα και προετοιμασία έχουμε προλάβει ήδη πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα», επεσήμανε ενώ συμπλήρωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα ανά Περιφερειακή Ενότητα και λειτουργούν συντονισμένα και από κοινού. «Οι δυνάμεις βαίνουν όπου και όποτε χρειάζεται με βασικό στόχο και προτεραιότητα τη διαφύλαξη της ζωής των πολιτών, των υποδομών της χώρας και βέβαια και της περιουσίας των πολιτών. Τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα λειτούργησαν πολύ καλά, ήταν μία πολύ σημαντική και χρήσιμη απόφαση και θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι το τέλος του φαινομένου»,υπογράμμισε.
Στο πλευρό της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται και οι Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες όπως τόνισε ο υπουργός συνδράμουν από την πρώτη στιγμή ενεργά με τα δικά τους μέσα και ιδίως με μηχανήματα του μηχανικού που διαθέτουν. «Η συμβολή τους είναι πραγματικά πολύτιμη», επεσήμανε αφού ευχαρίστησε τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον υπουργό αλλά και τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας. Όπως ανέφερε οι Ένοπλες Δυνάμεις ήδη ενεργούν στην Αττική σε περιοχές όπως το ποτάμι στην Ελευσίνα, ο Σαρανταπόταμος, και θα συνεχίσουν να βοηθούν όπου χρειαστεί. Επιπλέον ανέφερε ότι αύριο με απόφαση των Περιφερειαρχών και κατόπιν εισήγησης της Πολιτικής Προστασίας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στην Αττική, στην Εύβοια καθώς και στη Χαλκιδική για προληπτικούς λόγους διότι υπάρχουν μετεωρολογικές ενδείξεις που τους επιβάλλουν να πάρουν αυτή την απόφαση, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο αργά το βράδυ να υπάρξει απόφαση για κλείσιμο σχολείων και σε άλλες περιοχές, καθώς όπως είπε, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για την περιοχή του Αιγαίου, του Ανατολικού Αιγαίου.
Σχετικά με το 112 είπε ότι αποτελεί το μεγάλο τους σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας με συγκεκριμένες οδηγίες στους πολίτες. Συγκεκριμένα το 112 έχει ενεργοποιηθεί στη Δυτική Ελλάδα χθες, σήμερα στην Αττική, στην Αργολίδα, στην Κορινθία, στη Χαλκιδική, στη Θάσο, στην Καβάλα και πριν από λίγο στη Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια. « Το 112 είναι σύμμαχος μας και παρακαλούμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες, γιατί για να πάρουμε την απόφαση να στείλουμε το 112 και το μήνυμα σημαίνει ότι την μελετήσαμε πάρα πολύ. Είναι προληπτικό μέτρο. Συνεχίζουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και πολύ προσεκτικοί. Δεν χρειάζεται κανένας πανικός», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και επανέλαβε τις παρακάτω οδηγίες:
- Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση ειδικά στις περιοχές που έχουν πάρει μήνυμα από το 112
- Μετακινούμαστε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού και αποφεύγουμε την παραμονή μας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους όταν βλέπουμε να υπάρχει ενδεχόμενο πλημμύρας ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες ή καταφεύγουμε, τηλεφωνούμε στην Πυροσβεστική οπουδήποτε αλλού έτσι ώστε να μας μετακινήσει. Υπάρχουν έτοιμες δυνάμεις διεσπαρμένες σε όλη την Ελλάδα για να γίνει αυτή η συγκεκριμένη δουλειά
- Για κανένα λόγο δεν διασχίζουμε χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει είτε πεζή είτε με το όχημά μας.
«Παραμένουμε σε επιφυλακή. Θα τα καταφέρουμε , επιμένουμε μαζί», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε ότι είναι σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με την ΕΜΥ και τους αρμόδιους επιστήμονες. «Ενημερωνόμαστε για την εξέλιξη του φαινομένου κατά τόπους και στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα και από εκεί και πέρα ενημερώνουμε τους συνεργάτες μας την πυροσβεστική υπηρεσία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε να παίρνουμε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου κατά τόπους», σημείωσε ο κ. Τουρνάς.