Ακριβότερος κατά 0,10 ευρώ ή 5% επί της τελικής τιμής, είναι από σήμερα ο καφές που πωλεί γνωστή αλυσίδα καφέ – σνακ η οποία διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στην Ελλάδα.
Όμως δεν είναι η μοναδική η οποία αυξάνει την τιμή στα προϊόντα της. Από κοντά και έτερη γνωστή αλυσίδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο των αρτοσκευασμάτων, του καφέ και του γλυκού η οποία έχει στείλει στους συνεργάτες franchisee της τον νέο τιμοκατάλογο.
Σε αυτόν (σ.σ. τον νέο τιμοκατάλογο) περιλαμβάνονται αυξήσεις από 4,25% έως 9,17% στα έτοιμα γεύματα και στις σαλάτες. Ανεπηρέαστες, προς ώρας, έχουν μείνει οι τιμές στον καφέ -που για πολλά καταστήματα εστίασης αποτελεί “κράχτη”- ενώ σταθερές έχουν μείνει οι τιμές στα σάντουιτς, στα οποία όμως έχει αλλάξει το ψωμί που είναι μικρότερο σε μέγεθος ενώ διαφορετικό αλεύρι χρησιμοποιεί για την παρασκευή της πίτσας.
Σε αντίστοιχες κινήσεις, έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα αρκετά καταστήματα εστίασης -είτε ανήκουν σε οργανωμένο δίκτυο είτε όχι-, ενώ έπεται και συνέχεια αναφέρουν πηγές της αγοράς.
“Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης όπως έχουμε εξηγήσει στο οικονομικό επιτελείο”, λέει στο capital.gr υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου της εστίασης. Με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ κ. Γιώργο Καββαθά να αναφέρει, μιλώντας στο Capital.gr, πως “ο κλάδος της εστίασης θα ξεκινήσει να μετακυλίει στην τελική τιμή τις αυξήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας, που δεν είναι αμελητέες, διότι σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων”.
“Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του προβλήματος πρέπει να σας πω ότι η επίπτωση που έχει σήμερα σε ένα μέσο κατάστημα μόνο το ενεργειακό κόστος είναι στο 3-4% του τζίρου του. Μιλάμε για αδιανόητα πράγματα, ειδικά για ένα κατάστημα που έχει παρασκευαστήριο, κουζίνα, κ.λπ.”, συμπληρώνει, μιλώντας στο Capital.gr, υψηλόβαθμο στέλεχος γνωστής αλυσίδας εστίασης.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά οι τιμές που αγοράζουν σήμερα οι επιχειρήσεις εστίασης τις πρώτες ύλες έχουν εκτοξευθεί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά οι τιμές στο κρέας έχουν αυξηθεί 10-15%, 20% στα λαχανικά, 7-8% στα παράγωγα σίτου, 30% στον καφέ, 30-35% στα υλικά συσκευασίας ενώ 20-30% έχει αυξηθεί το κόστος σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πάνω από 50% στα τιμολόγια των παρόχων ενέργειας.
Ο κ. Καββαθάς αλλά και άλλα στελέχη του κλάδου που μίλησαν στο Capital.gr υποστηρίζουν πως αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, δεν πρέπει να αναμένεται μέχρι το Καλοκαίρι του 2022, ενώ για να υπάρξει συγκράτηση των ανατιμήσεων θα πρέπει να καταργηθεί ή να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στον καφέ και να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 7%. Σήμερα ο ΕΦΚ στον καφέ διαμορφώνεται στα 2 ευρώ για τον ωμό καφέ, στα 3 ευρώ για τον επεξεργασμένο και στα 4 ευρώ για τον στιγμιαίο ενώ ο ΦΠΑ είναι στο 13%.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν φαίνεται, προς στιγμήν τουλάχιστον, να υπάρχει πρόθεση για μείωση ή κατάργηση του ΕΦΚ ή μείωση του ΦΠΑ. Αντιθέτως πριν από λίγες ημέρες το αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: “δεν είμαστε ακόμη στο επίπεδο να μην μπορεί να απορροφηθεί αυτή η αύξηση”, σημειώνοντας: “η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, οπότε είχαμε ενισχύσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων γιατί δεν είδαμε μείωση τιμών.”
Της Αλεξάνδρας Γκίτση