Τρελή κούρσα για το φυσικό αέριο: Τιμή που ισοδυναμεί με 190 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου

Το ολλανδικό αέριο για παράδοση σε έναν μήνα έφθασε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή το πρωί, το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο – Το υψηλότερο επίπεδο που έχει φθάσει ποτέ η τιμή του πετρελαίου ήταν τα 147,50 δολάρια το βαρέλι

Αρχική » Ελλάδα » Τρελή κούρσα για το φυσικό αέριο: Τιμή που ισοδυναμεί με 190 δολάρια το βαρέλι πετρελαίου

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία ισοδυναμεί με μία τιμή πετρελαίου στα 190 δολάρια το βαρέλι, η οποία δεν έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Και στις δύο περιοχές, η τιμή του αερίου εκτινάχθηκε σε νέα υψηλά επίπεδα – ρεκόρ αυτή την εβδομάδα καθώς οι ενεργειακές εταιρείες σπεύδουν να αναπληρώσουν τα χαμηλά αποθέματά τους εν όψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ και οι εναλλακτικές πηγές παραγωγής ρεύματος και θέρμανσης, όπως ο άνθρακας, είναι σε έλλειψη.

Το ολλανδικό αέριο για παράδοση σε έναν μήνα έφθασε τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί της Παρασκευής, το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο, για να υποχωρήσει στη συνέχεια. Η τιμή αυτή αντιστοιχεί σε 190 δολάρια για ένα βαρέλι πετρελαίου και είναι υπερδιπλάσια από τη σημερινή τιμή του μπρεντ.  

Το υψηλότερο επίπεδο που έχει φθάσει ποτέ η τιμή του πετρελαίου ήταν τα 147,50 δολάρια το βαρέλι τον Ιούλιο του 2008.

Οι ενεργειακές τιμές αυξάνονται σε όλο τον κόσμο καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, ενώ η προσφορά υστερεί.

Η μείωση των αποθεμάτων μετά τον τελευταίο χειμώνα που ήταν μακρύτερος και ψυχρότερος απ’ ό,τι συνήθως, σε συνδυασμό με τις μειωμένες επενδύσεις σε ορισμένες περιοχές συνέβαλαν στην παγκόσμια κρίση.

Συναγερμός σε όλο τον κόσμο

Τα αποθέματα –από το φυσικό αέριο ως τον άνθρακα και το νερό της Νορβηγίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας– λιγοστεύουν, ενώ δεν υπάρχουν και πολλές ενδείξεις πως η κατάσταση θα βελτιωθεί. «Η ισορροπία προσφοράς-ζήτησης της Ευρώπης θα παραμείνει ασυνήθιστα “σφιχτή” προς το χειμώνα, προσθέτοντας περαιτέρω πίεση στις τιμές, σε μια αγορά που βρίσκεται ήδη σε υψηλά επίπεδα», γράφουν οικονομικοί αναλυτές. Πολλοί από τους μικρότερους προμηθευτές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν καταρρεύσει, ενώ ορισμένες εταιρείας λιανικής προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας δυσκολεύονται να προμηθεύσουν πελάτες.

Η τελευταία προειδοποίηση ότι η ενεργειακή κρίση εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη έρχεται από τη νορβηγική εταιρεία δικτύου Statnett SF, η οποία δήλωσε ότι οι παροχές ηλεκτρικής ενέργειας στα νοτιοδυτικά της χώρας «πιέζονται» λόγω των χαμηλών εισροών και της πτώσης των αποθεμάτων.

Η έλλειψη θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές σε άλλες αγορές, καθώς αυτό το τμήμα της χώρας αποτελεί κόμβο για μεταφορές ενέργειας στο εξωτερικό. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αντιμετωπίζει τη δική του κρίση εφοδιασμού, καθώς και η Γερμανία και η Δανία συνδέονται όλα με το νορβηγικό δίκτυο. «Υπάρχει πολύ χαμηλή ποσότητα νερού, γι’ αυτή την εποχή του χρόνου, σε πολλές από τις δεξαμενές εδώ», δήλωσε η Statnett.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια