Το τσάι του βουνού από την Κοτύλη Καστοριάς που ξαναγυρνά στον τόπο του - OlaDeka

Το τσάι του βουνού από την Κοτύλη Καστοριάς που ξαναγυρνά στον τόπο του

Ο Ευθύμης και ο Βασίλης Ευθυμίου θέλησαν να επαναπροσδιορίσουν την καταγωγή του τσαγιού και να το καλλιεργήσουν στο… σπίτι του, δηλαδή στο βουνό

Με καταγωγή από τη Νέα Κοτύλη Καστοριάς -ένα χωριό που βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Γράμμου σε υψόμετρο 1.450 μέτρων- και με παιδικές μνήμες που ζούσαν μέσα τους, δύο αδέρφια θέλησαν να ξαναδώσουν στο τσάι του βουνού τη θέση που δηλώνει το όνομά του. Κάπως έτσι ο Βασίλης και ο Ευθύμης Ευθυμίου, οικονομολόγοι-φοροτεχνικοί, άφησαν για λίγο τις εγκυκλίους και τους ισολογισμούς και δημιούργησαν το 2014 την 1450 Hellenic Exceptional Herbs,  καλλιεργώντας το τσάι του βουνού στο… σπίτι του, δηλαδή στο βουνό. Έδωσαν μάλιστα στην εταιρεία τους το όνομα 1450, δηλώνοντας ακριβώς το υψόμετρο όπου βρίσκεται η Νέα Κοτύλη, αλλά και μέρος των καλλιεργειών τους που αναπτύσσονται σε μια περιοχή από 1300 έως 1520 μέτρα, ανάμεσα σε δάση ελάτης, πεύκου, οξιάς, κέδρων και φυσικές πηγές νερού.

Σε λίγα μόλις χρόνια το τσάι τους βρήκε τον δρόμο του για οκτώ χώρες, την Ολλανδία, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία, το Βέλγιο και την Κύπρο, ενώ αυτό τον καιρό τα αδέρφια Ευθυμίου έχουν επαφές με τη Νορβηγία και την Αυστρία. Οι εξαγωγές τους αποτελούν το 35% του τζίρου τους, ποσοστό που αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω στο επόμενο διάστημα.

Εκτός όμως από τις εξορμήσεις του το τσάι του βουνού από τη Νέα Κοτύλη Καστοριάς έχει καταφέρει να διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, λαμβάνοντας βραβεία στα Great Taste Awards το 2018, το 2020 και το 2021, με την εταιρεία να παίρνει μάλιστα λόγω των τριών βραβεύσεων και τον τίτλο του Great Taste producer. Επίσης, το προϊόν των δύο αδερφών κέρδισε το 2020 το ασημένιο βραβείο στον διαγωνισμό International Taste Awards στην Ιταλία.

Πέρα από το τσάι του βουνού ο Βασίλης και ο Ευθύμης έχουν βάλει πιλοτικά στις καλλιέργειές τους βατομουριές, χαμομήλι και φασκόμηλο και σχεδιάζουν και το λανσάρισμα ενός μείγματος βοτάνων στο επόμενο διάστημα.

Η αγάπη για το χωριό και οι περιπλανήσεις στο βουνό

Τα δύο αδέρφια σπούδασαν οικονομικά στο ΑΠΘ. Μάλιστα, ο Ευθύμης έκανε ένα μεταπτυχιακό στη λογιστική και χρηματοοικονομική και ένα στη διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ ο Βασίλης συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην τραπεζική, τη λογιστική και τη χρηματοοικονομική. Αν και η κύρια εργασία τους είναι αυτή του φοροτεχνικού και οικονομικού συμβούλου,  οι παιδικές τους μνήμες από τις βόλτες στο βουνό για το μάζεμα του τσαγιού μαζί με τους γονείς και τους παππούδες τους, αλλά και η αγάπη για το χωριό τους σιγόκαιγαν και έγιναν το εύφορο έδαφος για να ασχοληθούν με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Αξιοποιώντας κάποια ιδιόκτητα χωράφια στην περιοχή της Νέας Κοτύλης θέλησαν ουσιαστικά να επαναπροσδιορίσουν την καταγωγή του αγαπημένου τους τσαγιού, το οποίο έβλεπαν να καλλιεργείται σε πολύ χαμηλότερα υψόμετρα, που παρέπεμπαν περισσότερο σε πεδιάδα παρά σε βουνό. Οι πρώτες πειραματικές προσπάθειες έγιναν το 2013, και το 2014 δημιουργήθηκε η εταιρεία που έχει το διαλογητήριο και το συσκευαστήριό της στο Άργος Ορεστικό.

Για τις καλλιέργειες επελέγη η ποικιλία sideritis raeseri, όχι τυχαία, καθώς αυτός ο οικότυπος συναντάται αυτοφυής στην περιοχή. «Είδαμε την τάση για την υγιεινή διατροφή, κυρίως όμως κινηθήκαμε από την αγάπη μας για τον τόπο καταγωγής μας, αλλά και τις αναμνήσεις των παιδικών περιπλανήσεών μας στο βουνό» λένε ο Ευθύμης και ο Βασίλης στη Voria.

Στο διαλογητήριό τους επιλέγουν μόνο τα άνθη του τσαγιού, προσεκτικά και με το χέρι, ένα προς ένα, ώστε να δίνουν το καλύτερο δυνατό στον καταναλωτή, ενώ στις συσκευασίες τους το τσάι του βουνού είναι γραμμένο και στη γραφή braille. Μάλιστα, στα επόμενα πλάνα τους, σε συνεργασία με μια άλλη εταιρεία, είναι η ανακύκλωση της φύρας από τη διαλογή του τσαγιού, των φύλλων δηλαδή και των κλαδιών, στα πρότυπα της κυκλικής οικονομίας. 

«Μέλημα μας είναι η κορυφαία ποιότητα, καλλιεργώντας το τσάι στον ίδιο τόπο και στο ίδιο υψόμετρο όπου οι συνθήκες και το μικροκλίμα της περιοχής επιτρέπουν το αυτοφυές να ευδοκιμήσει, με αποτέλεσμα την διατήρηση των πολύτιμων οργανοληπτικών, φυσικών χαρακτηριστικών του» εξηγούν τα αδέρφια Ευθυμίου.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/1450-to-tsai-tou-vounou-apo-tin-kotili-kastorias-pou-xanagirna-ston-topo-tou?fbclid=IwAR31afHrhT-sLAqyLW9Ysfyd7lWE_AaoA4TkG4UWbupS9A7_CdgKWfMVnA0

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria