ΠΟΥ: Η πανδημία θα συνεχιστεί και το 2022 - Ο λόγος της παράτασης - OlaDeka

ΠΟΥ: Η πανδημία θα συνεχιστεί και το 2022 – Ο λόγος της παράτασης

H πανδημία του κορονοϊού «θα συνεχιστεί για ένα χρόνο περισσότερο από όσο προβλεπόταν» επειδή οι φτωχότερες χώρες δεν έχουν λάβει τα εμβόλια που απαιτούνται, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Ο Dr Bruce Aylward, επικεφαλής στον ΠΟΥ, είπε ότι αυτό σημαίνει ότι η κρίση του Covid «θα μπορούσε εύκολα να παραταθεί μέχρι τέλη του 2002». Σημειώνεται, ότι λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της Αφρικής έχει εμβολιαστεί, έναντι 40% στις περισσότερες άλλες ηπείρους.

Ο Δρ Aylward απηύθυνε έκκληση στις πλούσιες χώρες να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην ουρά για τα εμβόλια, προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να δώσουν προτεραιότητα στις χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα. Το People’s Vaccine – μια συμμαχία φιλανθρωπικών οργανώσεων – δημοσίευσε νέα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι μόνο μία στις επτά από τις δόσεις που υπόσχονται οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι πλούσιες χώρες φθάνουν πραγματικά στους προορισμούς τους σε φτωχότερες χώρες. Η συντριπτική πλειονότητα των εμβολίων κατά του Covid έχει χορηγηθεί σε χώρες υψηλού ή ανώτερου μεσαίου εισοδήματος. Η Αφρική αντιπροσωπεύει μόλις το 2,6% των δόσεων που χορηγούνται παγκοσμίως.

Η ομάδα των φιλανθρωπικών οργανώσεων, η οποία περιλαμβάνει την Oxfam και την UNAids, επέκρινε επίσης τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια εμβολίων για τους δικούς τους πληθυσμούς μέσω του Covax, του παγκόσμιου προγράμματος που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη δίκαιη διανομή των εμβολίων. Η αρχική ιδέα πίσω από το Covax ήταν ότι όλες οι χώρες θα μπορούσαν να αποκτήσουν εμβόλια από τη δεξαμενή του, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων. Αλλά οι περισσότερες χώρες της G7 αποφάσισαν να σταματήσουν όταν άρχισαν να κάνουν τις δικές τους ατομικές συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες.

Ο Σύμβουλος Παγκόσμιας Υγείας της Oxfam, Rohit Malpani, αναγνώρισε ότι ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν τεχνικά το δικαίωμα να κάνουν εμβόλια μέσω αυτής της οδού έχοντας πληρώσει στον μηχανισμό Covax, αλλά είπε ότι εξακολουθεί να είναι «ηθικά απαράδεκτο» δεδομένου ότι και οι δύο είχαν λάβει εκατομμύρια δόσεις μέσω τις δικές τους διμερείς συμφωνίες. Ο Covax είχε αρχικά στόχο να παραδώσει δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποστείλει 371 εκατομμύρια δόσεις.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria