Κορονοϊός: Εξελίχθηκε πριν μια 10ετία στο σώμα κινέζου εργάτη ορυχείου; Νέα ανατρεπτική θεωρία

Αρχική » Υγεία » Κορονοϊός: Εξελίχθηκε πριν μια 10ετία στο σώμα κινέζου εργάτη ορυχείου; Νέα ανατρεπτική θεωρία

προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού είναι ακόμη άγνωστη, με πολλούς επιστήμονες να συζητούν πλέον ανοιχτά αν ο ιός ήταν κατασκευασμένος ή αν διέρρευσε από εργαστήριο της Γουχάν. Όμως μια νέα θεωρία που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα Telegraph, δίνει μια εντελώς διαφορετική εξήγηση.

Ανατρεπτική θεωρία για την προέλευση του κορονοϊού

Ο δρ Jonathan Latham, εκτελεστικός διευθυντής του US Bioscience Resource Project, πιστεύει ότι ο κορονοϊός μπορεί να εξελίχθηκε στο σώμα ενός μολυσμένου Κινέζου εργάτη ορυχείου σχεδόν μια δεκαετία πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Το κρίσιμο είναι ότι δείγματα της αινιγματικής ασθένειας του ανθρακωρύχου στάλθηκαν για μελέτη σε ερευνητές του κορονοϊού στη Γουχάν, απ’ όπου μπορεί να διέφυγαν στον πληθυσμό, υποστηρίζει. Ο Δρ Latham λέει ότι η εμφάνιση της παραλλαγής Alpha στο Κεντ της Βρετανία το περασμένο φθινόπωρο αποδεικνύει ότι ο κορονοϊός μπορεί να κάνει «περίεργα εξελικτικά άλματα» και να αναπτύξει γρήγορα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων όταν βρίσκεται μέσα σε ένα άτομο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Νωρίτερα φέτος, το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπερμολυσματική παραλλαγή Alpha πιθανώς εξελίχθηκε σε έναν και μόνο ανοσοκατεσταλμένο ασθενή που είχε την ασθένεια για πολλούς μήνες.

Εκατοντάδες μεταλλάξεις

Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο του BMJ σχετικά με την προέλευση της πανδημίας, ο Δρ Latham δήλωσε: «Η θεωρία απαιτεί πολλές εκατοντάδες μεταλλάξεις σε έναν ανθρακωρύχο για να μετατραπεί σε Sars-Cov-2. Δεκαετίες συμπιέστηκαν σε περίπου έξι μήνες. Αλλά έχουμε ακούσει για το εκπληκτικό φαινόμενο μεμονωμένων περιπτώσεων πολύ επιταχυνόμενης εξέλιξης των ιών στη Βρετανία. Σε αυτό το ένα άτομο στην Αγγλία συνέβη τόση εξέλιξη όση είχε συμβεί σε εκατομμύρια άλλες μολύνσεις. Η θεωρία μας προτείνει ότι μια παρόμοια εξέλιξη συνέβαινε στο εσωτερικό των πνευμόνων των ανθρακωρύχων μετά τη μυστηριώδη ασθένεια το 2012 και υποστηρίζει ότι ο ιός διέρρευσε από ένα ιατρικό δείγμα που ελήφθη από τους ανθρακωρύχους που μολύνθηκαν από την επιδημία».

Πίσω στο 2012, έξι ανθρακωρύχοι που φτυάριζαν γκουανό νυχτερίδας στο ορυχείο Tongguan στη Γιουνάν, αρρώστησαν σοβαρά με μια ασθένεια που έμοιαζε με πνευμονία και είχε εκπληκτική ομοιότητα με τον κορονοϊό. Τρεις από αυτούς πέθαναν και οι υπόλοιποι νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο έως και έξι μήνες.

Ένας Κινέζος ερευνητής που διερεύνησε τους θανάτους για τη μεταπτυχιακή του διατριβή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα είχαν μολυνθεί από έναν κορονοϊό που μοιάζει με τον Sars και προέρχεται από νυχτερίδες.

Ο ιός ανακαλύφθηκε σε σπήλαια

Μόλις ένα χρόνο μετά τους θανάτους, οι επιστήμονες της Γουχάν ανακάλυψαν στις ίδιες σπηλιές έναν ιό με την ονομασία RaTG13, ο οποίος αργότερα διαπιστώθηκε ότι ταυτίζεται κατά 96% με τον Covid-19, αλλά πρέπει να έχει αποκλίνει 40 χρόνια νωρίτερα.

Ωστόσο, η νέα θεωρία υποδηλώνει ότι η εξέλιξη από έναν ιό όπως ο RaTG13 θα μπορούσε να έχει συμβεί πολύ πιο γρήγορα μέσα στο σώμα ενός ανθρακωρύχου. «Γνωρίζουμε ότι οι κορονοϊοί ήταν άφθονοι κοντά στο ορυχείο, και γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από τους ανθρακωρύχους νοσηλεύτηκαν για μακρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε ο Δρ Latham.

«Η θεραπεία τους διήρκεσε έξι μήνες και επέτρεψε την εξέλιξη νέων προσαρμοσμένων ανθρώπινων κορονοϊών. Γνωρίζουμε ότι πολλά ιατρικά δείγματα στάλθηκαν στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, οπότε το ερώτημα είναι, τι υπήρχε στα δείγματα και τι έγινε με τους ιούς που βρέθηκαν;», ανέφερε.

Οι επιστήμονες που ερευνούν την προέλευση της πανδημίας έχουν επανειλημμένα ζητήσει λεπτομέρειες για τις αλληλουχίες των ιών που στεγάζονται και μελετώνται στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Αλλά μια βάση δεδομένων που περιείχε λεπτομέρειες για τα δείγματα τέθηκε εκτός λειτουργίας λίγο πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Η Άλισον Γιανγκ, διευθύντρια της Έδρας στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Μιζούρι, ανέφερε επίσης στο διαδικτυακό σεμινάριο ότι οι διαρροές επικίνδυνων ιών από τα εργαστήρια ήταν συνηθισμένες σε όλο τον κόσμο και είχαν οδηγήσει στο παρελθόν σε επιδημίες.

«Ένα από τα επιχειρήματα είναι ότι τα εργαστηριακά πειράματα είναι εξαιρετικά σπάνια γεγονότα», είπε. «Τα εργαστηριακά ατυχήματα δεν είναι σπάνια. Στις ΗΠΑ το 2020 αναφέρθηκαν 134 περιστατικά έκθεσης σε ιούς, βακτήρια και τοξίνες σε εργαστίρια, τα οποία ρυθμίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τα εργαστηριακά ατυχήματα και οι εκθέσεις συμβαίνουν συχνά».

Ο Γάλλος αναλυτής γονιδιώματος Δρ Jacques van Helden, ο οποίος πρόσφατα συνυπέγραψε επιστολή στο Lancet που ζητά μια αντικειμενική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του Covid-19, δήλωσε ότι απαιτείται νέα ρύθμιση για να σταματήσουν τα εργαστήρια να κάνουν εργασίες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πανδημία. «Θέλω να καταλάβω τι πραγματικά συνέβη και μέχρι στιγμής δεν νομίζω ότι έχουμε την απάντηση», δήλωσε.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους εσωτερικούς μας κανονισμούς. Ανεξάρτητα από την προέλευση αυτού του ιού γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά εργαστήρια που κάνουν πειράματα που προκαλούν ανησυχία, επειδή παράγουν ιούς που είναι δυνητικά πανδημίες», είπε.

Πηγή

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια