Αρχίζουν κατασχέσεις μισθών – ακινήτων για τα χρέη προς τους δήμους

Αρχική » Ελλάδα » Αρχίζουν κατασχέσεις μισθών – ακινήτων για τα χρέη προς τους δήμους

Με κατασχέσεις μισθών και ακινήτων μέσω της ΑΑΔΕ θα αρχίσουν να εισπράττονται και τα ληξιπρόθεσμα χρέη στους δήμους που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Το νέο σχέδιο παρουσίασε ο Θ. Σκυλακάκης.

Σχέδιο για μεταφορά στην ΑΑΔΕ ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους δήμους με απειλή των κυρώσεων που προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, όπως κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, βρίσκεται στο συρτάρι του οικονομικού επιτελείου.

Στόχος είναι η συνδρομή του φόρο-εισπρακτικού μηχανισμού στην ενίσχυση των εσόδων των ΟΤΑ που θα τους δώσει ταμειακές ανάσες και θα περιορίσει τις πιέσεις για αύξηση των επιχορηγήσεων από το κρατικό προϋπολογισμό σε μία κρίσιμη συγκυρία για την συμπίεση των ελλειμμάτων.

Το συνολικό ποσό των «κόκκινων» χρεών στους δήμους που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ συνιστά μια μεγάλη οικονομική πληγή καθώς τους στερεί πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση δράσεων, έργων και κοινωνικών υπηρεσιών. Πέραν αυτού η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης που αποτελεί κριτήριο για τη δημοσιονομική πρόοδο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Το κυβερνητικό σενάριο για την τόνωση της ρευστότητας στη τοπική αυτοδιοίκηση αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Από τις αναφορές του κ Σκυλακάκη προκύπτει ότι μεταξύ των λύσεων που προκρίνονται είναι να μεταφερθούν στην ΑΑΔΕ οι διαδικασίες είσπραξης ορισμένων οφειλών που βεβαιώνονται αλλά «μένουν στα χαρτιά» λόγω έλλειψης του κατάλληλου μηχανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ στοιχεία οφειλετών τους. Μάλιστα στο παρελθόν δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου «μπλοκαρίστηκε» η χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και οι επιστροφές φόρων λόγω μη πληρωμής κλήσεων από τη δημοτική αστυνομία για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πάντως σε περίπτωση που υλοποιηθεί το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα αυστηρά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κατασχέσεις:

  • Τραπεζικών λογαριασμών καταθέσεων με εξαίρεση έναν και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.
  • Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια κ.α. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
  • Ακινήτων ακόμα και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

Πέραν των κατασχέσεων, όσοι φορολογούμενοι οφείλουν στο Δημόσιο ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ και έχουν καθυστερήσει να τα εξοφλήσουν για περισσότερους από 4 μήνες, διατρέχουν τον κίνδυνο να διωχθούν ποινικά και να τιμωρηθούν με ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης που μπορεί να υπερβούν τα 3 χρόνια.

Πάντως οι δήμοι έχουν ενεργοποιήσει γενναίες ρυθμίσεις για την διευκόλυνση των οφειλετών. Ήδη τρέχουν δύο προγράμματα των 100 δόσεων. Το ένα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές προ της πανδημίας και το άλλο χρέη πληττόμενων που βεβαιώθηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως 30 Ιουνίου του 2021 ή είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις που χάθηκαν από 15/2/2020 έως τη 23/12/2020 με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2021. Ανάλογα με τη διάρκεια αποπληρωμής των οφειλών παρέχεται απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και πρόστιμα που ξεκινούν από 50% για εξόφληση σε 73 έως 100 δόσεις και φθάνουν το 100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Πηγή

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια