Μωρά, μικρότερα του ενός έτους, κλαίνε με λυγμούς. Από πάνω τους πηδούν άντρες, ντυμένοι στα κίτρινα, με σκοπό να εξαγνίσουν τις ψυχές τους.
Το «άλμα του διαβόλου» πάνω από τα μωρά αποτελεί θρησκευτικό τελετουργικό της Βόρειας Ισπανίας.
H παράδοση αυτή είναι ένας συνδυασμός καθολικών και ειδωλολατρικών τελετουργιών που συμβολίζουν τη νίκη του καλού έναντι του κακού. Με τις ρίζες του στο μεσαίωνα, διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1620 και από τότε έχει γίνει θεσμός για τους πιστούς.
Η προέλευση του δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη, ωστόσο πολλοί ιστορικοί θεωρούν ότι μπορεί να έχει τις ρίζες του ως τελετουργικό γονιμότητας.
Κάθε χρόνο άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στη Βόρεια Ισπανία με σκοπό να συμμετάσχουν στο τελετουργικό. Το ραντεβού δίνεται την Κυριακή μετά τη γιορτή της Αγίας Δωρεάς της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία τελείται την πρώτη Πέμπτη μετά την Πεντηκοστή, δηλαδή 60 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα. Τρεις μέρες αργότερα πιστοί στο χωριό Καστρίγιο ντε Μούρθια τοποθετούν τα μωρά που γεννήθηκαν τους προηγούμενους 12 μήνες, πάνω σε στρώματα.
Η δράση ξεκινά όταν άντρες με κίτρινες και κόκκινες στολές προσποιούνται τους διαβόλους και αρχίζουν να τρέχουν στους δρόμους του χωριού. Συναντούν χωρικούς και εκτοξεύουν εναντίον τους προσβολές, ενώ τους χτυπούν με μια μακριά αλογοουρά, που είναι δεμένη σε ένα ραβδί. Τα τύμπανα ηχούν και ξεκινά το άλμα του διαβόλου.
Τα μωρά βρίσκονται τοποθετημένα σε στρώματα στο δρόμο, ενώ οι «διάβολοι» τρέχουν με φόρα και πηδούν από πάνω τους. Τα μωρά όπως είναι λογικό τρομοκρατούνται και σπαράζουν στο κλάμα.
Παρόλα αυτά δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί από το ριψοκίνδυνο άλμα. Ωστόσο, η πρακτική παραμένει αντικείμενο συζήτησης και για πολλούς είναι τρομακτική και επικίνδυνη.
Το τελετουργικό είναι κάτι σαν βάπτισμα, καθώς θεωρείται ότι ο διάβολος απορροφά τις αμαρτίες τους και τους προστατεύει από ασθένειες και ατυχήματα.
Κάθε χρόνο άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο ταξιδεύουν στη Βόρεια Ισπανία με σκοπό να συμμετάσχουν στο τελετουργικό.
Το ραντεβού δίνεται την Κυριακή μετά τη γιορτή της Αγίας Δωρεάς της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία τελείται την πρώτη Πέμπτη μετά την Πεντηκοστή, δηλαδή 60 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Τρεις μέρες αργότερα πιστοί στο χωριό Καστρίγιο ντε Μούρθια τοποθετούν τα μωρά που γεννήθηκαν τους προηγούμενους 12 μήνες, πάνω σε στρώματα. Η δράση ξεκινά όταν άντρες με κίτρινες και κόκκινες στολές προσποιούνται τους διαβόλους και αρχίζουν να τρέχουν στους δρόμους του χωριού. Συναντούν χωρικούς και εκτοξεύουν εναντίον τους προσβολές, ενώ τους χτυπούν με μια μακριά αλογοουρά, που είναι δεμένη σε ένα ραβδί.
Τα τύμπανα ηχούν και ξεκινά το άλμα του διαβόλου. Τα μωρά βρίσκονται τοποθετημένα σε στρώματα στο δρόμο, ενώ οι «διάβολοι» τρέχουν με φόρα και πηδούν από πάνω τους. Τα μωρά όπως είναι λογικό τρομοκρατούνται και σπαράζουν στο κλάμα.
Παρόλα αυτά δεν έχουν σημειωθεί τραυματισμοί από το ριψοκίνδυνο άλμα. Ωστόσο, η πρακτική παραμένει αντικείμενο συζήτησης και για πολλούς είναι τρομακτική και επικίνδυνη. Το τελετουργικό είναι κάτι σαν βάπτισμα, καθώς θεωρείται ότι ο διάβολος απορροφά τις αμαρτίες τους και τους προστατεύει από ασθένειες και ατυχήματα.
Μόλις περάσει ο «διάβολος» από πάνω τους, κορίτσια ντυμένα στα λευκά, ραίνουν με ροδοπέταλα τα μωρά που βρίσκονται ακόμη ξαπλωμένα στο δρόμο και στη συνέχεια επιστρέφονται στους γονείς τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με ύμνους και τραγούδια προς τον Θεό, ενώ η πομπή των πιστών καταλήγει στην εκκλησία του χωριού. Ο «διάβολος» φεύγει τρέχοντας με την ίδια φόρα, παίρνοντας μαζί του τις αμαρτίες των βρεφών. Τα μωρά ευλογούνται και θεωρούνται καθαρά από κάθε αμαρτία, αλλά και προστατευμένα από κάθε ασθένεια….
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Flickr…