Σήμα «αντεπίθεσης» έναντι του κορωνοϊού, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται σταθεροποίηση με τάσεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας, δίνουν ειδικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανοσίας των πιο ευάλωτων ομάδων, από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι αναμνηστικές δόσεις, ενώ εντείνονται οι εκκλήσεις για εμβολιασμό παιδιών, εφήβων και εγκύων, αλλά και γενικότερα όλων των μη εμβολιασμένων πολιτών, καθώς είναι εκείνοι που θα βρεθούν στο «στόχαστρο» του ιού το επόμενο διάστημα.
Βάσει των όσων ανακοινώθηκαν κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση θα μπορούν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου,
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου έκανε εκτενή αναφορά στην χαμηλή ανοσία λόγω παρέλευσης συγκεκριμένου χρόνου. Όπως είπε για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων.
Αυτό δεν σημαίνει όπως εξήγησε ότι «οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται από τον αρχικό εμβολιασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει άγχος για την τρίτη δόση», είπε και προσέθεσε πως η δόση αυτή είναι αναμνηστική και ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.
Από 14 Σεπτεμβρίου τα ραντεβού για την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους
Συνολικά 285.000 συμπολίτες μας, που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, θα μπορούν να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού από την ερχόμενη Τρίτη (14/09), οπότε και ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενισχυτικών εμβολιασμών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Οι πολίτες θα λάβουν υπενθυμιστικό SMS στις 13 Σεπτεμβρίου για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση ακόμη κι από την επόμενη ημέρα, που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού.
Ανάλογα με τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ακολουθήσει το άνοιγμα της αναμνηστικής δόσης και για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τους ανοσοκατεσταλμένους, προτεραιότητα για ενισχυτικό εμβολιασμό θα δοθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στα άτομα που εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Προς το παρόν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών δεν έχει γνωμοδοτήσει για αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ωστόσο αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα. Ωστόσο, έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ του ενισχυτικού εμβολιασμού σε μεταμοσχευμένους, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς αλλά και σε άτομα με ανοσοποιητική ανεπάρκεια.
Ερωτηθείσα για το αν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, η Μ.Θεοδωρίδου τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».
Πού στοχεύει η τρίτη (αναμνηστική) δόση του εμβολίου
Ο στόχος της χορήγησης της τρίτης δόσης είναι:
- Να χορηγηθεί σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας (σ.σ. που δεν ανταποκρίθηκαν στον πρωτογενή εμβολιασμό). Η τρίτη δόση ενέχει το ρόλο της ενισχυτικής-συμπληρωματικής δόσης
- Να δοθεί σε άτομα, των οποίων το επίπεδο των αντισωμάτων έχει μειωθεί λόγω παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον εμβολιασμό τους έναντι της Covid 19.
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί επισήμαναν ότι «η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού».
Έκκληση για εμβολιασμούς εφήβων και εγκύων
Η Μαρία Θεοδωρίδου απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό εφήβων και εγκύων. Όπως δήλωσε η κυρία Θεοδωρίδου, οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλάσιαστηκαν στο διάστημα Μαρτίου 2020 – Αυγούστου 2021 λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ οι ανεμβολίαστοι έφηβοι έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν.
Ο εμβολιασμός των παιδιών συστήνεται για τρεις λόγους και ενόψει ανοίγματος των σχολείων: για την προστασία των ίδιων των παιδιών, την προστασία της κοινότητας όσον αφορά τη μετάδοση του κορωνοϊού, αλλά και για να περιοριστούν οι πιθανότητες να έχουμε νέες μεταλλάξεις.
«Καθοριστικό ρόλο στον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων παίζουν οι ίδιοι γονείς τους, οι παιδίατροι, ο οικογενειακός γιατρός αλλά και οι έφηβοι που φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό εκφράζουν οι ίδιοι την επιθυμία τους για να εμβολιαστούν» παρατήρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.
Επιπλέον, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου πρέπει να γίνεται κανονικά ο εμβολιασμούς των εγκύων, όπως υπαγορεύουν οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες (μελέτη CDC στις 11/09). Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, καθ’ όλη τη διάρκεια της της κύησης ο εμβολιασμός δεν έχει κανέναν κίνδυνο και πρέπει να γίνεται.
Ανέφερε ότι από τις 29 έγκυες που έχουν μέχρι σήμερα νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας λόγω του κορωνοϊού, δυο έχουν καταλήξει και εξήγησε ότι η ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την κύηση -όπως δείχνει και τελευταία μελέτη σε δυόμισι χιλιάδες εγκύους -είναι δεδομένη.
Μάλιστα, όπως ανέφερε, «ακόμα και στις πρώτες 20 εβδομάδες ο εμβολιασμός είναι ασφαλής για τις εγκύους οι οποίες μπορούν να εμβολιάζονται καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης».
Η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος
Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.525.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6.145.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 58,5% του γενικού πληθυσμού και 67,6% επί του ενήλικου πληθυσμού. Επίσης, περισσότεροι από 5.780.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 55% στο γενικό πληθυσμό και 64,2% στον ενήλικο πληθυσμό.
Σήμερα πραγματοποιήθηκαν περίπου 29.000 εμβολιασμοί, ενώ τις τελευταίες 10 ημέρες 150.000 πολίτες έχουν κλείσει νέα ραντεβού, δηλαδή για την πρώτη δόση.
Ειδικότερα, για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
Στην ηλικιακή ομάδα 15-17 έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 20% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 23,1%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 74.000 παιδιά.
Στην ηλικιακή ομάδα 12-14 το 9,6% έχει εμβολιαστεί και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.
Σχετικά με το πρόγραμμα του κατ’ οίκον εμβολιασμού, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 8.424 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί 6.500 πολίτες. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι δράσεις και εμβολιασμοί ειδικών κατηγοριών, όπως Ρομά, αστέγων και μεταναστών.