Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προέβη η Citi, θέτοντας στο 9% τον «πήχη» για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας για τη φετινή χρονιά από 5,3% που εκτιμούσε τον Ιούλιο, περιορίζοντας ελαφρώς την εκτίμησή της για το 2022 στο 4,6% από 5% προηγουμένως, ώστε να αντανακλά ένα υψηλότερο σημείο αφετηρίας.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος παρά τη σημαντική εξάρτηση από τον τουριστικό κλάδο και τη μεγάλη μείωση των τουριστικών εισροών από την έναρξη της πανδημίας, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης. Παράλληλα, η φετινή τουριστική περίοδος ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, προσεγγίζοντας σχεδόν τα επίπεδα του 2019.
Το μήνυμα της Citi παραμένει γύρω από τη στήριξη που θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς όπως εκτιμά, οι άφθονοι πόροι του ευρωπαϊκού μηχανισμού αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, στο 16% του ΑΕΠ τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν 10% σε επιχορηγήσεις).
Το σκέλος των επιχορηγήσεων θα δαπανηθεί για τη χρηματοδότηση δημόσιων επενδύσεων και έργων για την ανάπλαση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση των κτηρίων και την παροχή υποστήριξης στους κλάδους του τουρισμού και των πολιτιστικών υπηρεσιών που έχουν πληγεί από την πανδημία. Από την άλλη, τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων με συνθήκες και όρους αγοράς, προσθέτοντας έτσι στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος αλλά πιθανότατα όχι στο καθαρό χρέος.
Ο σαφής, κύριος στόχος του Ταμείου είναι η επανεκκίνηση του σκέλους των εγχώριων και ξένων επενδύσεων και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά από μια δεκαετία μειωμένων επιδόσεων σε όρους επενδύσεων. Το μεγαλύτερο μέρος των μεταρρυθμίσεων εστιάζει στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της αδειοδότησης των επενδύσεων και των έργων, καθώς και σε τρόπους βελτίωσης της ευκολίας των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η Citi εκτιμά πως το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης έχει καλές πιθανότητες να πετύχει στους κύριους στόχους του. Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική, όπως αναφέρει, με την Τράπεζα της Ελλάδος να υπολογίζει αύξηση περίπου 7% έως το 2026, που είναι σχεδόν 1,5% υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως. Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη περίοδο υποεπενδύσεων και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα, επισημαίνει η Citi.
Παράλληλα, αναμένει πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα παραμείνει ελλειμματικό μέχρι και το 2023, καθώς το 2021 το έλλειμμα (πρωτογενές έλλειμμα 3,2% το 2021 και 2,5% το 2022) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 5,8% (σταθερή εκτίμηση) και στο 4,8% το 2022 (από 2,8% που εκτιμούσε), προτού φτάσουμε στο 2024 για να περάσει σε πλεόνασμα της τάξεως του 0,9% και του 2,8% το 2025 (μειωμένες εκτιμήσεις κατά 1% συγκριτικά με τον Ιούλιο). Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι αρνητικό της τάξεως του 5,3% του ΑΕΠ και 2,7% του ΑΕΠ το 2021 και το 2022 αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως η Citi δε θέτει κάποια εκτίμηση γύρω από τη διακύμανση του δημοσίου χρέους.