Αύξηση 20% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένει για όλη τη Γηραιά Ήπειρο η Citigroup, με την τιμή του φυσικού αερίου να «χτυπά κόκκινο» και τις κυβερνήσεις να σπεύδουν να λάβουν μέτρα στήριξης.
Με την τιμή του φυσικού αερίου να κατακτά το ένα μετά το άλλο τα ιστορικά υψηλά και τη Citigroup να εκτιμά ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 20%, η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου σπεύδουν να λάβουν μέτρα.
Στην αμερικανική αγορά η τιμή του φυσικού αερίου έχει διπλασιαστεί από την αρχή του έτους, ενώ στη σημερινή συνεδρίαση το προθεσμιακό συμβόλαιο ενισχύεται σχεδόν 2% στα 5,313 δολάρια ανα BTU. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014.
Πρώτη ήταν η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, να ανακοινώνει το Σάββατο από το βήμα της ΔΕΘ ότι το κράτος θα επιδοτήσει κάθε μέσο νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 300 κιλοβατώρες ανά μήνα που θα αντιστοιχεί στην ουσία με οριζόντια έκπτωση 9 ευρώ μηνιαία. Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει μέχρι τέλους του χρόνου και θα εμφανιστεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον επόμενο μήνα. Η έκπτωση στο ρεύμα αφορά ένα μέσο νοικοκυριό, σχεδόν το 80% των μετρητών της χώρας, οι οποίοι δε θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους.
«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που πήρε αυτή την απόφαση να στηρίξει μέχρι τέλος του χρόνου όλα τα νοικοκυριά απέναντι σε όλες τις αυξήσεις που έρχονται λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση δεν μπορεί να το γνωρίζει κάποιος. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου το φαινόμενο θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Στο φυσικό αέριο αναμένονται επίσης αυξήσεις, για αυτό ανακοινώσαμε ότι θα έχουμε αύξηση 20% του επιδόματος θέρμανσης, ώστε να καλύψει κομμάτι της αύξησης στις τιμές. Η μόνιμη λύση στο πρόβλημα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Και εδώ έρχεται το πρόγραμμα Εξοικονομώ που η πλατφόρμα ανοίγει τον Οκτώβριο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.
Την Ελλάδα ακολούθησε χθες η Ισπανία, με τον πρωθυπουργό της χώρας, Πέδρο Σάντσες να ανακοινώνει ότι επεκτείνεται έως το τέλος του έτους η αναστολή για τον φόρο παραγωγής ενέργειας που φθάνει στο 7%, ενώ θα υπάρξει μείωση ενός ειδικού φόρου, που ονομάζεται «Ειδικός Φόρος Ηλεκτρικής Ενέργειας) στο 0,5% από 5,1% που είναι αυτή τη στιγμή.
Παράλληλα η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ανακούφισης για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, όπως παραδέχθηκε ο υπ. Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ. Η πρώτη κίνηση πιθανώς να περιλαμβάνει το μοίρασμα «ενεργειακών κουπονιών» 150 ευρώ ετησίως σε 5,5 εκατ. νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων.
Το ασταμάτητο ράλι στις τιμές
Αρκετές είναι οι αιτίες, σύμφωνα με τους αναλυτές, για την εντυπωσιακή αύξηση των τιμών, με την πρώτη να μην είναι άλλη από το ελλειμματικό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης. Η ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε κατακόρυφα καθώς οι οικονομίες άνοιξαν εκ νέου μετά το α’ εξάμηνο, λόγω του ότι χαλάρωσε η επιθετικότητα της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί δεν «έτρεξαν» με τον ίδιο ρυθμό. Παράλληλα τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνεχίζουν να βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ενώ οι προμήθειες από τους βασικούς «παίκτες» της αγοράς, δηλαδή Ρωσία και Νορβηγία είναι περιορισμένες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βασικός δείκτης (benchmark) για τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη, αυτός της Ολλανδίας, ενισχύθηκε 7% στα 65,57 ευρώ/ MWh, ενώ αυτός για τη Βρετανία εμφάνισε άνοδο 6,9% στις 163,8 πένες/MWh. Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου έχει ως πρώτο αποτέλεσμα την αύξηση στην αποτίμηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με αρκετούς ομίλους κοινής ωφέλειας να μην διστάζουν να στραφούν στον άνθρακα προκειμένου να μειώσουν το κόστος τους, αλλά να κινδυνεύουν με πρόστιμα εάν δεν έχουν τα αντίστοιχα «πιστοποιητικά» ρύπων.
Η επιβολή της πληρωμής «δικαιωμάτων ρύπων», στο πλαίσιο της πράσινης στροφής της Γηραιάς Ηπείρου αποτελεί έναν ακόμη λόγο διόγκωσης των τιμών, με τις τιμές σε αυτήν την περίπτωση να έχουν εκτιναχθεί 90% από την αρχή του 2021. Η όλη κατάσταση και ο κίνδυνος που δημιουργεί, άμεσα, για το εισόδημα των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών, αλλά και έμμεσα καθώς υποδαυλίζει την αύξηση του πληθωρισμού.
Η πορεία των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου από την αρχή του 2021