Σχολεία: Αδικαιολόγητες οι απουσίες μαθητών λόγω κρούσματος - OlaDeka

Σχολεία: Αδικαιολόγητες οι απουσίες μαθητών λόγω κρούσματος

Αποκλείεται ένα νέο οριζόντιο κλείσιμο των σχολείων – Τι θα ισχύσει στα Πανεπιστήμια

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά το άνοιγμα των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου μίλησε η Νίκη Κεραμέως. Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση το να μην διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση των σχολικών μονάδων εξαιτίας της πανδημίας και ξεκαθάρισε ότι όσοι απουσιάζουν αδικαιολογήτως επειδή βρέθηκε κρούσμα στη σχολική αίθουσα να παίρνουν απουσία.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Όπως σημείωσε η υπουργός Παιδείας, για να μπει κάποιος σε σχολικές μονάδες θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένος, είτε να έχει πιστοποιητικό νόσησης, διαφορετικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, προβλέπουν τη διενέργεια εργαστηριακού τεστ 2 φορές την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους καθηγητές ενώ για τους ανεμβολίαστους μαθητές η διενέργεια 2 δωρεάν self test. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι ημέρες στις οποίες οι μαθητές θα μπορούν να παίρνουν τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους από τα φαρμακεία.

Όσον αφορά στο κλείσιμο τμημάτων σε περίπτωση κρούσματος, η υπουργός τόνισε ότι οι επαφές με το κρούσμα δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα πραγματοποιούνται εργαστηριακοί έλεγχοι:« Όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά της τάξης κάνουν rapid test δωρεάν από το κράτος και τα παιδιά που κάθονταν κοντά στο κρούσμα θα κάνουν επιπλέον self test.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα χρειαστεί να κάνουν μόνο 2 self test, ενώ όλα τα παιδιά μετά τον έλεγχο θα προσέρχονται κανονικά στην τάξη», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η απουσία μαθητών λόγω κρούσματος στην τάξη θα θεωρείται αδικαιολόγητη. «Δεν δικαιολογείται απουσία μαθητή επειδή ο γονιός του φοβάται να το στείλει για μάθημα λόγω κρούσματος στην τάξη», τόνισε

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα 

Για το σκεπτικό της απόφασης να μην κλείνει το τμήμα μόλις εντοπίζεται κάποιο κρούσμα κορονοϊού, η υπουργός σημείωσε: «Πλέον δεν πάμε σε οριζόντιο κλείσιμο γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Όταν κλείναμε τμήματα το κάναμε γιατί θέλαμε να προστατεύσουμε την οικογένεια του μαθητή από διασπορά του ιού. Αλλά αυτή την στιγμή οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εμβολιασμένοι και αν δεν είναι έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν άμεσα δωρεάν».

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοινώθηκε, μία σχολική τάξη θα κλείνει μόνο εάν εντοπιστούν θετικοί στον κορονοϊό περισσότεροι από τους μισούς μαθητές του.

80% των καθηγητών είναι εμβολιασμένοι

Για τους εκπαιδευτικούς, τόνισε ότι 80% είναι εμβολιασμένοι ενώ ένα 10% έχει νοσήσει. Για το 10% των εκπαιδευτικών που παραμένει ανεμβολίαστο και η κυρία Κεραμέως σημείωσε ότι όσοι εξ αυτών δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με την διενέργεια εργαστηριακού τεστ, θα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Πανεπιστήμια

Σχετικά με τα πανεπιστήμια τα οποία ανοίγουν ξανά έπειτα από πολλούς μήνες τηλεκπαίδευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα λειτουργήσουν μόνο δια ζώσης. Στις αίθουσες θα έχουν πρόσβαση φοιτητές και εκπαιδευτικοι που είναι πλήρως εμβολιασμένοι  και όσοι έχουν πιστοποιητικά νόσησης. Για τους ανεμβολίαστους θα ισχύσει η υποχρεωτική διενέργεια rapid test με τα δικά τους έξοδα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria